Cielené praskanie krku môže spôsobiť smrť

NETKY.SK • 9 Máj 2019, 11:10 • 2 min
Cielené praskanie krku môže spôsobiť smrť

Lekári na základe prípadu mladého muža upozorňujú, že zlozvyk známy ako "praskanie krku" nás môže pripraviť o život.

slovakia

left justify in out

Množstvo ľudí v súčasnosti vykonáva sedavé zamestnanie, kedy denne, často viac ako osem hodín, sedí v jednej polohe so zlým držaním tela. Vo výsledku majú pocit zablokovaných stavcov v hrudnej chrbtici a v krku. A preto sa neraz v snahe uľaviť pnutie uchyľujú k „praskaniu“ krku. Človek má pocit, že si pomohol, no opak je pravdou a dopadnúť to môže aj veľmi zle.

 

S takýmto prípadom sa nedávno stretli lekári v americkom Oklahoma City. Do nemocnice prišiel Josh Hader s podozrením na mŕtvicu po tom, čo si chcel od stuhnutej šije pomôcť popraskaním krčných stavcov.

 

img

 

28-ročný mladík uviedol, že už pár dní mal problém s bolesťou krku, a tak si myslel, že k uvoľneniu mu pomôže, ak si stavce popraská tak, ako to robia mnohí z nás. Krk si teda natiahol a mierne si pomohol rukou. V tej chvíli pocítil ešte silnejšiu bolesť, a to najmä na ľavej strane tela. Prvé, čo mu napadlo bolo, že si mohol poškodiť nervy. V zrkadle si skontroloval mimiku, či neostala paralyzovaná a keď zistil, že nie, upokojil sa a šiel si vziať ľadové obklady. Tu si už ale všimol, že nevie chodiť, lebo nedokáže ovládať ľavú stranu tela. Stav sa rýchlo zhoršoval a do nemocnice ho už priviezli na vozíku.

 

Lekári zistili, že Josh si roztrhol vertebrálnu tepnu, jednu z hlavných tepien vedúcich do mozgu. Väčšina mozgových príhod ľudí vo veku 20-30 rokov je spôsobených práve defektami tejto žily. Po absolvovaní CT sa nepotvrdilo krvácanie do mozgu, išlo „len“ o mozgovú príhodu, z ktorej sa bude Josh teraz liečiť špeciálnymi liekmi.

 

Hader do nemocnice stihol prísť včas, pokiaľ by situáciu podcenil, teraz by už medzi nami nebol. Lekári preto upozorňujú, že hoci sú takéto prípady zriedkavé, môže sa to stať, a tak by sme pri akýchkoľvek bolestiach krku mali vyhľadať odborníka a nesnažiť sa o samoliečbu.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies