StoryEditor

Najlepšou destináciou Európy sú Vysoké Tatry, rozhodol svetoznámy portál

21.05.2019, 13:02
Autor:
ipipTASRTASR
Známy zahraničný cestovateľský portál Lonely Planet odporúča slovenské veľhory ako top destináciu Európy.

Zahraničný portál Lonely Planet zostavil rebríček desiatich destinácií Európy, ktoré odporúča čitateľom a cestovateľom ako „to najlepšie z Európy pre rok 2019.“ Na prvom mieste sa umiestnili Vysoké Tatry zo Slovenska, ktoré tak predbehlo aj turisticky vychytené krajiny ako Francúzsko či Švajčiarsko.

„Či už chcete putovať po horách alebo sa túlať ulicami mesta, inšpiráciu nájdete v zozname toho najlepšieho v Európe,“ uvádza v úvode článku Lonely Planet.

​Tohtoročnou top destináciou Európy, ktorú cestovateľský sprievodca vybral s pomocou a hodnotením jeho expertov na cestovanie, sú slovenské veľhory Vysoké Tatry. „Turisti tu môžu vidieť hory, vodopády a dokonca aj medvede hnedé, ktoré už z mnohých regiónov Európy vymizli,“ píše o slovenskom klenote známy portál.

Na Vysokých Tatrách je niečo mýtické

Ocenenie zástupcom regiónu na Lomnickom štíte dnes odovzdal Joe Reville, generálny manažér Lonely Planet pre strednú Európu. „Na Vysokých Tatrách je niečo mýtické. Návštevníci tohto regiónu budú očarení vznešenou ríšou krivolakých vrchov a majestátnych vodopádov,“ skonštatoval Reville.

Spolu s ďalšími skúsenými cestovateľmi z celého sveta ocenili na Vysokých Tatrách aj možnosť vystúpiť na Gerlachovský štít, pokojné člnkovanie na čírej hladine Štrbského Plesa a tradičnú pohostinnosť na vysokohorských chatách.

„Vysoké Tatry sú rajom dobrodruhov, ponúkajú vodopády, vysokohorské lúky a viac ako 100 ultramarínových jazier. Pozorovanie divokej zvery, medveďov hnedých, rysa a kamzíka tatranského je vďaka rastúcemu počtu cestovných kancelárií, ktoré ponúkajú aj takéto zážitky, ľahšie ako kedykoľvek predtým,“ upozornil viceprezident pre zážitky Lonely Planet Tom Hall.

Pomoc od úradov v Bratislave

Z rúk Joea Revilla si ocenenie prevzal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Michal Sýkora, spolu s prednostom Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Eugenom Knotekom a Lukášom Brodanským zo spoločnosti Tatry Mountain Resorts. Vo Vysokých Tatrách je v súčasnosti veľký tlak na možnosť rozvoja, mnohí kritizujú, že často aj na úkor ochrany prírody. Samospráva vo Vysokých Tatrách zároveň dlhodobo upozorňuje, že medvede sú premnožené a žiada ich regulovaný odstrel či premiestnenie do iných častí krajiny.

„Musíme robiť viac ako doteraz, aby sme pobyt návštevníkom spríjemnili, je to pre nás zadosťučinenie, ale zároveň výzva. Verím, že na úradoch v Bratislave nám pomôžu, aby sme urýchlili rozvoj Vysokých Tatier, aby bola prijatá zonácia a zákon o ochrane prírody, ktorý nebude komplikovať rozvoj cestovného ruchu a život obyvateľom v tomto krásnom prostredí,“ zdôraznil Sýkora. Zároveň skonštatoval, že ochrana prírody je najdôležitejšia a v regióne si to uvedomujú.

Druhý je Madrid

Reville vysvetlil, že rebríček Best in Europe 2019 predstavuje európske destinácie, ktoré podľa neho stojí za to navštíviť a prináša tipy na výlety za gastronómiou či na miesta, ktoré návštevníci ocenia, keď potrebujú utiecť pred davmi.

V prvej desiatke sa pod Vysokými Tatrami umiestnili destinácie ako Madrid (Španielsko), ktorý sa podľa Lonely Planet dostal do výberu „aj pre svoj dôraz na trvalo udržateľné bývanie, systém cyklotrás či prenájmov“. Tretie miesto obsadil Island a v top desiatke v závese za Slovenskom a Španielskom sú krajiny ako Taliansko, Škótsko, Francúzsko či Švajčiarsko.

Kompletný zoznam najlepších destinácií Európy na rok 2019 podľa portálu Lonely Planet:

1. Vysoké Tatry, Slovensko
2. Mesto Madrid, Španielsko
3. Arctic Coast (Arktické Pobrežie), Island
4. Bosna a Hercegovina
5. Mesto Bari, Taliansko
6. Ostrovy Shetlandy, Škótsko
7. Mesto Lyon, Francúzsko
8. Lichtenštajnsko
9. Mesto Vevey, Švajčiarsko
10. Poloostrov Istria, Chorvátsko

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-16 10:26:01 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako Robert Fico oberá naše deti 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 15:23