utorok 21. mája 2019

Radíme: Jarná únava

S nepríjemnými príznakmi jarnej únavy sa stretne 50 až 70 % ľudí. Jarná únava síce nie je choroba, ale nedostatok energie, vyčerpanosť po psychickej či fyzickej stránke dokáže skomplikovať život. 

Fyziologička Katarína Babinská upozorňuje, že na jar je potrebná zdravá a pestrá strava a konzumovať výživovo hodnotné potraviny bohaté na chýbajúce vitamíny, minerály, vlákninu a fytochemikálie. Nesmierne dôležitý je správny pitný režim, nedostatok tekutín iba zhorší prejavy jarnej únavy. Ľudské telo denne stráca 1,5 až 2 litre tekutín, ktoré je potrebné nahradiť. Ideálnym nápojom je voda či stolové minerálne vody. Ovocné a bylinkové čaje vzpružia svojimi povzbudzujúcimi účinkami, ovocné a zeleninové smoothie nápoje zasa ponúkajú vitamíny a minerálne látky. Ovocie a zelenina by mali byť súčasťou každého denného pokrmu. V zdravej strave by nemali chýbať celozrnné obilninové výrobky, rastlinné oleje, orechy a rovnako zelené vňate, strukoviny či kyslomliečne výrobky.

Proti jarnej únave pomáha bojovať tiež pohyb. Pri pohybe nie sú dôležité intenzívne výkony, ale najmä pravidelnosť. Pre zabránenie jarnej únave sa treba pohybovať podľa možnosti každý deň a na čerstvom vzduchu, no zároveň si dopriať aj dostatok spánku a odpočinku. Účinným prostriedkom je otužovanie, sauna či joga.

Príčiny jarnej únavy nie sú doteraz známe. „Úlohu hrá meniaca sa dĺžka dňa, predpokladá sa aj spolupôsobenie častých výkyvov počasia, príznačných pre jarné obdobie. Svoj podiel však má aj životospráva. V zime konzumujeme sýtejšie pokrmy, naopak, menej čerstvého ovocia a zeleniny. V nepriaznivom zimnom počasí je menej i pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu", doplnila K. Babinská. V zimnom období tiež na ľudí častejšie útočia choroby a oslabený organizmus sa ťažšie vyrovnáva so zmenami počasia.