Aký záhradný domček na náradie postaviť?

Záhradný domček na náradie
zdroj: gettyimages.com

Záhrada to nie je len krásna zeleň, rozkvitnuté záhony a posedávanie na terase, ale aj pravidelná starostlivosť a kopec práce. Bez náradia sa veru nezaobídete a bez miesta na jeho uskladnenie tiež nie. Poďte sa s nami inšpirovať, ako si postavíte alebo kúpite záhradný domček na náradie.

Záhradné domčeky a domčeky na náradie nie sú už žiadnou raritou. Je ich vidno takmer na každom pozemku pri rodinnom dome a ľudia ich využívajú na rôzne účely. Základná funkcia záhradného domčeka je-obytná, prípadne slúži ako altánok na chvíle s rodinou, pri opekaní, grilovaní alebo návšteve priateľov. Používa sa ako altánok, či ako funkčné obytné sídlo, ktoré si môžete postaviť aj mimo pozemku na záhrade, namiesto veľkej chaty alebo malého domčeka. Dá sa bez problémov postaviť a ani starostlivosť oň nie je ničím špeciálna. Postavíte si ho svojpomocne, príp. môžte zveriť montáž odborníkom a dovezú vám ho priamo domov.

...

Záhradný domček ako užitočný pomocník

Záhradný domček však nemusí plniť len obytnú funkciu. Veľa ľudí využíva tieto prístrešky ako sklad pre náradie a veci, s ktorými z času načas pracujú a nemajú pre ne miesto v dome. Záhradné domčeky na náradie sa dnes radia k obľúbeným stavbám, ktoré majú funkciu skladu alebo obytného priestoru a vo väčších záhradách by jednoducho nemali chýbať. Na každú záhradu sa však hodí iná stavba, preto skôr než sa pustíte do realizácie, dôkladne vymerajte priestor, vykonajte úpravu terénu, prípadne vybudujte základovú dosku, na ktorú potom firma usadí váš nový záhradný domček alebo si ho tam postavíte sami. Výber záhradného domčeka by sme mali prispôsobiť predovšetkým priestorovým požiadavkám, teda rozmerom záhrady a množstvu voľného miesta. Záhradné domčeky sa netriedia len podľa veľkosti, ale aj podľa účelu.

Delenie záhradných domčekov

Záhradný domček na náradie slúži na uloženie náradia a rôznych pomôcok pre prácu v záhrade. Plechové domčeky sa vyznačujú jednoduchou montážou, pri ktorej sú skladané jednotlivé dielce.

Chatky a altánky sú predovšetkým miestom relaxu a stretávania s priateľmi.

Detské domčeky predstavujú dokonalé riešenie pre zábavu detí, imitujú domy dospelých. Domčeky na náradie vám prinesú nemalý úžitok. Predovšetkým si musíte uvedomiť, že takáto stavba sa stane dominantným prvkom architektúry záhrady, hlavné sú však jej funkcie.

Pozrite si záhradné domčeky v týchto e-shopoch:

Spočívajú v možnosti uložiť náradie, uskladniť materiál, ale tiež vybudovať miesto pre dokonalý oddych. Môžu poslúžiť k dočasnému uloženiu rastlín pred výsadbou alebo aj ako zimná záhrada. Nesporným plusom je pomerne jednoduchá a rýchla montáž, zvlášť u montovaných domčekov, ku ktorým dostanete, pokiaľ si ich budete montovať sami, aj veľmi podrobný a nenáročný návod. V prípade malých detských domčekov ide o bunker a herňu zároveň, chlapci aj dievčatá budú svoju chatku milovať.

Nevýhody spojené s realizáciou spočívajú vo vyššej obstarávacej cene. Oplatí sa priplatiť za kvalitu, taká stavba vám vydrží až niekoľko desaťročí. Interiér je dôležitý. V prípade záhradného domčeka bude každý najskôr hodnotiť vonkajší vzhľad. Ale veľmi podstatné sú tiež vnútorné priestory a ich rozvrhnutie. Ak ste hrdým majiteľom a vlastníte záhradný domček na náradie, neváhajte využiť poličky, ktoré budú šetriť každé miesto a kedže sa domček nevyužíva na bývanie, čím viac úložného priestoru, tým lepšie. Vaším cieľom by mal byť maximálny poriadok a príjemná atmosféra, na ktorú sa budete vždy tešiť.

Pozrite si aj tieto záhradné domčeky na náradie:

Spôsoby výstavby

Ak ste aj vy majiteľom domu, dobre poznáte, že nikdy nie je na všetko dostatok miesta. Garáž využívate okrem iného na uskladňovanie zásob, nepotrebných vecí alebo náradia a vaše auto sa tam už pomaly ani nevmestí. To isté aj v pivnici alebo špajzi. Všetko skončí skôr, či neskôr ako skladisko. Práve pre vás je najvhodnejším riešením záhradný domček, ktorý môžete okrem šopy alebo úložného priestoru využívaj aj na obytnú funkciu. Máte na výber z dvoch možností, pokiaľ ide o budovanie záhradného domčeka:

Môžete si kúpiť už hotový domček a zmieriť sa s tým, ako domček vyzerá, z akého materiálu je vyrobený alebo si svoj záhradný domček môžete navrhnúť sami, aby tak plne vyhovoval vaším predstavám. Tento postup vás bude stáť viac času aj peňazí, ale je to najlepší spôsob, pokiaľ si zakladáte na svojom vlastnom návrhu

  • 1. krok sú základy. Väčšina drevených prístreškov je postavených na. betónových blokoch alebo na spracovanom rezive. Začneme tým, že spravíme 6-palcov hlbokú ryhu v každom rohu a v strede každej strany. Zalejeme to, približne do 4. palcov, v každej ryhe betónom. Keď dávate bloky, z ktorých staviate základy dokopy, nezabudnite ich zlepiť dokopy výstavbovým lepidlom2.
  • 2. krok je pokladanie podlahy. Narežeme 2 x 6 parcel dreva a poukladáme ich do jednej roviny s vonkajšími hranami. Nasadíme korekčné rohy k sebe a zaistíme ich pozinkovanými klincami veľkosti 16. Na rámovanie podlahy si označíme prvý trám. Od vonkajšieho okraja nosníka označíme všetky následné trámy na 16-palcové intervaly. Ďalej narežeme 2 x 6 trámov, aby sa zmestili medzi pásové trámy
  • 3. krok je stavba stien. Narežeme dosky pre dlhé steny a vložíme 16-palcové kolíky. Na oboch koncoch každej steny nainštalujeme trojlôžkové cvoky nastreľovacou pištoľou. Na stenu s dverami si označíme, kde sa dvere nachádzajú. Vybudujeme hlavičku dverí, ktorej dĺžka je hrubý otvor z konektora čapov, na každej strane otvoru, ktorý podporujú hlavičky
  • 4. krok Orámovanie strechy. Zastrešenie je dôležitým konečným prvkom záhradnej chaty. Okrem ochrannej funkcie dotvára celkový architektonický vzhľad. Dôležitý je dostatočný sklon strechy a jej správne zhotovenie. Z hľadiska ochrany stien je zásadný aj dostatočný presah strechy. Strechu je vhodnejšie zvoliť šikmú, než plochú. V žiadnom prípade by nemal chýbať odkvapový systém. Šikmá strecha nemusí byť len sedlová

Chatky sa môžu zastrešiť aj valbovou, pultovou, stanovou strechou alebo ich kombináciami, napríklad polvalbovou strechou. Konštrukcia krovu pri chatách a záhradných domčekoch závisí od veľkosti ich pôdorysu. Vo väčšine prípadov si pri menších domčekoch vystačíte s jednoduchým krovom – krokvy v jednej tretine pod hrebeňom spojené vodorovným hranolom a odvetrávanie. Pri atypickom tvare strechy sa môžu uplatniť jednoduchšie priehradové nosníky. K budovaniu krovov je nutné použiť prípravok stanovený na podlahu alebo na kus preglejky. Začnite tým, že nakreslíte stredovú čiaru skrz preglejku.

Strecha bude mať sklon minimálne 5 stupňov. So spodnou tetivou na stredovom mieste označte horné uhlové rezy na dvoch priehradových väzníkoch. Umiestnite tri kusy a skontrolujte, že sú položené presne na stred a stretnú sa. Potom pribite 2 x 4 klince po vonkajších okrajoch na zosúladenie zostávajúcich väzníkov pre montáž. Používajte stavebné lepidlá a klince na zabezpečenie výstuže. Dolaďovanie detailov a podlahy si môžete spraviť individuálne podľa seba. Minimálne treba podlahu ošetriť niekoľkými nátermi, aby bola vodeodolná a nezačala plesnivieť. O takýto záhradný domček sa treba pravidelne starať, nie je to len sezónna záležitosť, ale pri správnom zaobchádzaní vám bude slúžiť roky.

V hlavnej úlohe záhradný domček

Záhradný domček na náradie je veľmi dobrý pomocník, ktorý oživí vašu záhradu, spraví pohodlné zázemie na leňošenie, príjemné posedenie s priateľmi, rodinou alebo vie poslúžiť ako malý prístrešok pre náradie, či občasné obývanie. Bezpečne ochráni vnútro pri každom počasí, či už horúčavách, daždi alebo zime a pri správnej starostlivosti vám bude slúžiť roky. Záhradný domček si môžete vybrať v katalógu, kde idete na istotu, spolu s návodom alebo si ho dáte zostaviť podľa vlastného návrhu, ktorý vás však vyjde drahšie, no bude to to pravé orechové, presne tak, ako ste si to predstavovali. Takéto záhradné domčeky sa vyrábajú v rôznych pôdorysoch, záleží len od toho, akému účelu má poslúžiť.

K interiéru patria samozrejme aj jednokrídlové / dvojkrídlové dvere s presklením / plné a okno / okná. Takémuto drevenému domčeku najviac prospieva, keď je vydvihnutý mierne nad trávnatú plochu. Podvihnutý nad zemou nie je totižto vystavený snehu, vode, mokrej zemi a pokiaľ sa ho raz rozhodnete odstrániť, nie je problém vysadiť zeleň rovno na zem pod ním.

Príprave podkladu sme sa už venovali. Toto je časť, ktorej sa musí povenovať sám zákazník. Pri ďalšom stavaní je ideálne nechať si poradiť od odborníkov a zveriť montáž domčeka skúseným montážnikom. Samozrejme, pokiaľ ste zručnejší majster, mohli by ste zvládnuť montáž takéhoto domčeka aj sami. Od klampiara si treba vybaviť odkvapové plechy, ktoré musíte osadiť na spodnú líniu strechy. So špeciálnymi klincami nabijete podkladové pásy z bitumenu. S pokrytou strechou už voda nikde nezatečie. Bitumenové šindle do seba zapadajú veľmi ľahko, takže práca vám pôjde od ruky. V takomto domčeku však treba ešte vykonať základné opatrenia, ako napríklad elektrický prívod a dodatočné zateplenie. Sú to však predpoklady, ktoré môžete, ale aj nemusíte uskutočniť.

Veľmi dôležitá je však ochrana dreva pred vlhkosťou a škodcami. Napúšťadlom ho treba ošetriť aj z vonkajšej strany, čo bude zárukou jeho dlhovekosti. Aby drevo starlo čo najpomalšie, treba domčeku dožičiť dva nátery lazúrou. Bude mať nový lesk a nebude mať vrstvu cíteľnú na dotyk. Takto poskladaný záhradný domček čaká už len na používanie, či už obytné alebo odkladné. Záhradná chatka sa stáva čoraz častejšou súčasťou záhrad a taktiež aj cenovo dostupnou radosťou, ktorá vám určite spríjemní chvíle strávené vo vašej záhrade.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: