ZAUJÍMAVOSTI: Koniec uhlia nemusí znamenať koniec aj pre samotné firmy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdroje energií
Ilustračné foto pixabay.com

Uhoľná elektráreň Drax vo Veľkej Británii sa pomaly mení na producenta zelenej energie.

Mnohé krajiny sa pomaly pripravujú na ukončenie výroby elektrickej energie z uhlia a niektorí z nás si možno už položili otázku, čo sa stane s týmito rozsiahlymi energetickými komplexmi. Jednu z odpovedí na túto otázku nám možno prináša aj článok britského novinára Chrisa Baraniuka, ktorý osobne navštívil tamojšiu uhoľnú elektráreň Drax, ktorá sa postupne mení na producenta zelenej energie.

Od uhlia k zeleným energiám

Britského novinára Baraniuka zaujal plán tamojšej uhoľnej elektrárne Drax, ktorá je najväčšou v západnej Európe. Jej majitelia plánujú zastaviť spaľovanie uhlia do roku 2023 aj napriek tomu, že britská vláda stanovila tento termín až na koniec roka 2025. Veria pritom, že po tomto termíne bude ich závod spaľovať už len zemný plyn a biomasu – drvené drevené palety.

Európska únia stanovila kľúčové ciele pre zníženie znečistenia ovzdušia v nadchádzajúcich dekádach a viaceré členské štáty sa zaviazali ukončiť prevádzku uhoľných elektrární v takom čase, aby tieto ciele dokázali splniť. Vo Veľkej Británii plánuje vláda koniec uhoľným elektrárňam na konci roku 2015. Tento trend nasledujú mnohé krajiny po celom svete a všade sa v súvislosti s touto témou vynárajú otázky o tom, čo bude ďalej s týmito zariadeniami.

Veľkí hráči menia svoje plány

V uplynulom storočí boli mnohé z týchto závodov veľkými hráčmi na svetovom trhu s energiami. Zariadenia tak disponujú drahými napojeniami na národné siete a náhle prerušenie týchto spojení by napokon nemuselo predstavovať to najmúdrejšie riešenie. Mnohé spoločnosti vrátane manažmentu firmy Drax však tvrdia, že existuje aj iná cesta. Táto pritom určite nepatrí medzi tie najjednoduchšie a vyžaduje si rozsiahle investície.

Postup pri spracúvaní biomasy je iný v porovnaní so spracúvaním uhlia a sú pri ňom potrebné aj iné činnosti vrátane, ako napríklad udržiavania biomasy v suchu. Elektráreň tak investovala 700 mil. britských libier do technológií, ktoré pomáhajú pri ohľaduplnom narábaní s biomasou a udržia ju v suchu. Spoločnosť chce zároveň vybudovať obrovské batérie na skladovanie elektrickej energie v oblastiach, kde je bude najviac potrebné.

Drax nie je výnimka potvrdzujúca pravidlo

K podobným krokom a praktikám totiž pristupujú aj ďalšie uhoľné spoločnosti po celom svete. Kanadský Hydrostor napríklad navrhol schémy pre prechod od uhlia k akumulátory stlačeného vzduchu a okrem uvedených existuje ešte množstvo iných nápadov, ako možno využiť staré uhoľné elektrárne a šetriť tým životné prostredie.

Čína tiež ohlásila v roku 2016, že niektoré odstavené uhoľné elektrárne plánuje transformovať na jadrové elektrárne, odvtedy však k tomu neposkytla žiadne nové správy. Podobne ako Drax sa však transformovala aj elektráreň v dánskej Kodani, ktorá v súčasnosti plne venuje výrobe biomasy. Pre zaujímavosť možno na záver ešte spomenúť, že nie všetky uhoľné elektrárne sa menia na zariadenia, ktorých cieľom je %ďalšia produkcie elektrickej energie. Google mení jednu z nich nachádzajúcu sa v americkom štáte Alabama na dátové centrum.

Pôvodný článok nájdete na tomto linku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať