Vďaka novej iniciatíve vysadia 100 miliónov stromov po celom svete a chcú to splniť do roku 2022

323

Len nedávno vznikla nová ekologická iniciatíva, ktorá pomôže životnému prostrediu na celej planéte. Ide totiž o to, že vďaka nej sa vysadí 100 miliónov stromov v rôznych kútoch sveta a to všetko chcú stihnúť do roku 2022.

Kampaň Time for Trees bola nedávno spustená nadáciou The Arbor Day Foundation, ktorá je najväčšou neziskovou organizáciou v USA zameranou na výsadbu stromov. „Stromy sa berú ako samozrejmosť, no treba si uvedomiť, že sú absolútne nevyhnutné na udržanie rovnováhy na našej planéte. Vďaka ním dýchame čistý vzduch, udržujú svahy pevné, no výrazným spôsobom sa podieľajú na zdravej klíme,“ povedal prezident tlačovej správy, Dan Lambe.

plant trees fotografia
Foto od Vu-Manh-Tien

Iniciatíva má hneď niekoľko ďalších výhod. Okrem 100 miliónov stromov, príde ročne k absorbovaniu 8 miliónov ton uhlíka – čo je ekvivalent k tomu, čo vyprodukuje 6,2 miliónov áut za jeden rok. Takýto počet stromov tiež dokáže filtrovať takmer 16 tisíc ton mikroskopických častíc nachádzajúcich sa vo vzduchu, čo je dosť na vyplnenie deviatich bazénov olympijskej veľkosti. Okrem toho si plnia taktiež svoje úlohy v zachytávaní a filtrovaní vody či zamedzujú chemickému znečisteniu.

Nadácia Arbor Day dúfa, že stromy sa jej podarí zasadiť v širokom spektre ekosystémov, a to najmä v tropických dažďových pralesoch, no plánujú sa zamerať aj na mestá a obce, ktoré ich stratili kvôli počasiu, chorobám či nadmernému výrubu. Hoci 100 miliónov stromov je veľmi ambicióznym cieľom, zakladatelia tohto nápadu sú odhodlaní cieľ naplniť. Nadácia tiež dúfa, že tento projekt výrazne pomôže obnoviť dôležité lesy a inšpirovať ľudí k zmysluplnej zmene vo svete.

„Obnovením úbytku stromov na celom svete investujeme aj do našej spoločnej budúcnosti – pripravujeme pôdu pre zdravie a pohodu ľudí týchto, ale i budúcich generácií,“ povedal prezident nadácie Arbor Day Dan Lambe. „Nemôžeme čakať ani o deň viac, aby sme podnikli dôležité kroky. Čas na výsadbu stromov je teraz.“

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre