Aktuálne 20. máj 2019

EÚ podpísala s Čínou významné dohody o leteckej doprave

TASR
TASR
Dohody majú viesť k zvýšeniu konkurencieschopnosti leteckého sektora Únie a k zlepšeniu celkových vzťahov EÚ a Číny v oblasti letectva. 
Dohody majú viesť k zvýšeniu konkurencieschopnosti leteckého sektora Únie a k zlepšeniu celkových vzťahov EÚ a Číny v oblasti letectva. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

EÚ podpísala s Čínou významné dohody o leteckej doprave
Ilustračné foto: TASR/AP

Európska únia a Čína podpísali v pondelok dohodu o bezpečnosti civilného letectva a horizontálnu dohodu o leteckej doprave s cieľom posilniť vzájomnú spoluprácu v oblasti letectva. Uviedla to Európska komisia (EK) v správe pre médiá.

Obe dohody nadväzujú na summit EÚ - Čína z 9. apríla a majú viesť k zvýšeniu konkurencieschopnosti leteckého sektora Únie a k zlepšeniu celkových vzťahov EÚ a Číny v oblasti letectva. 

Predseda EK Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti skonštatoval, že v čoraz nepokojnejšom svete je európske partnerstvo s Čínou dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. "Urobili sme prvý veľký krok v tomto smere podpísaním dvoch dohôd o leteckej doprave s Čínou, ktoré vytvoria pracovné miesta, podporia rast a priblížia naše kontinenty a národy. Dnešné dohody ukazujú potenciál nášho partnerstva a na tejto ceste spolupráce by sme mali pokračovať," uviedol.

Podľa slov eurokomisárky pre dopravu Violety Bulcovej je Čína jedným z najdôležitejších strategických partnerov EÚ, a je preto logický záujem o lepšie prepojenie Európy a Ázie a uľahčenie presunu tovarov, služieb a ľudí medzi Európou a Čínou. "Dnešné dohody posilnia obchod EÚ s lietadlami a súvisiacimi produktmi a zabezpečia najvyššiu úroveň leteckej bezpečnosti," opísala situáciu komisárka.

Hlavným cieľom dvojstrannej dohody o bezpečnosti civilného letectva (BASA) je podpora celosvetového obchodu s lietadlami a súvisiacimi výrobkami. Dohodou sa odstráni zbytočná duplicita činností v oblasti hodnotenia a osvedčovania leteckých výrobkov zo strany orgánov civilného letectva, čím sa znížia náklady pre odvetvie leteckej dopravy. BASA ma za cieľ podporovať aj spoluprácu medzi EÚ a Čínou pre dosiahnutie vysokej úrovni bezpečnosti civilného letectva a environmentálnej zlučiteľnosti.

Druhá dohoda - tzv. Horizontálna dohoda o leteckej doprave - znamená, že Čína uznáva zásadu označovania EÚ, pričom všetky letecké spoločnosti EÚ budú môcť lietať do Číny z ktoréhokoľvek členského štátu na základe dvojstrannej dohody o leteckých službách s čínskou stranou, podľa ktorej sú k dispozícii nevyužité prepravné práva. Doteraz mohli medzi niektorým členským štátom EÚ a Čínou lietať len letecké spoločnosti, ktoré vlastnil a kontroloval daný členský štát alebo jeho štátni príslušníci.

Uzatvorením horizontálnej dohody sa zosúladia dvojstranné dohody o leteckých službách medzi Čínou a členskými štátmi EÚ s právnymi predpismi Únie ako celku, pričom táto právna istota bude prínosom pre letecké spoločnosti na oboch stranách.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia