Záhradné sedenie z paliet aj z masívu

Záhradné sedenie z paliet
zdroj: gettyimages.com

Do krásnej záhrady či na zastrešenú terasu patrí aj pohodlné záhradné sedenie. Máte doma zručného majstra? V takom prípade si nechajte vyrobiť sedenie z paliet. Pokiaľ si však potrpíte na luxus, siahnite po záhradnom nábytku z masívu. Inšpirujte sa.

Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie na záhradu je štýlovým doplnkom každého exteriéru. Pred samotnou výrobou si nezabudnite drevené europalety natrieť na požadovaný odtieň. Potom už záleží iba na vašej manuálnej zručnosti. Vyrobte si menšie kreslo, stredne veľkú pohovku alebo veľký gauč z paliet, na ktorom si vychutnáte chvíle pohody s rodinou a priateľmi. Na nový paletový nábytok nezabudnite umiestniť matrace a zopár dekoračných vankúšov, dodáte mu štýl a šmrnc. Leto sa nezadržateľne blíži a pomaly začínate s vykladaním záhradných dekorácií, ktoré budú skrášľovať vašu záhradu. Začínate organizovať prvé tohtoročné stretnutia s priateľmi pri ohníku alebo grile. Aby sa tieto chvíľky s priateľmi a rodinou mohli ešte viac vydariť, zadovážte si trendový drevený záhradný nábytok, ktorý oživí každé okolie domu a zároveň ponúkne vašim hosťom patričný komfort.

...

Originalita z paliet verzus luxus z masívu

Nábytok z paliet hýbe svetom. A nie je nič jednoduchšie, ako si vyrobiť z projektovej palety sedenie, stôl alebo policu. Že neviete, ako na to? Poradíme vám.

Materiál

  • projektové palety
  • uholník
  • skrutky do dreva
  • farba na drevo
  • nábytkové kolieska
  • drevené podlahové dosky

Náradie

  • dláto
  • skrutkovač
  • uhlová brúska
  • plochý štetec

Postup

Sedenie z paliet Vyrobiť si sedenie z paliet je veľmi jednoduché. Na každú časť použijete tri najlepšie a najstabilnejšie palety.

  • Ak je to nutné, paletu zbrúste. Potom ju natrite farbou na drevo a nechajte poriadne zaschnúť
  • Položte dve palety na seba a priskrutkujte ich k sebe
  • Tretiu paletu použite na operadlo. Postavte paletu na dlhšiu stranu a na niekoľkých miestach poriadne priskrutkujte. Operadlo musí byť stabilné a vydržať záťaž

Stôl z paliet

  • Vezmite si paletu a na spodnú stranu (do rohov) priskrutkujte štyri stabilné kolieska
  • Paletu s už pripravenými kolieskami priložte na druhú paletu a dobre ich k sebe priskrutkujte

Polica z paliet Túto policu si môžete dať do záhrady, ale aj do bytu. Potrebujete na ňu dve europalety a drevené podlahové dosky.

  • Palety postavte na hranu a tak ďaleko od seba, akú veľkú chcete mať policu. Ak budete montovať policu ku stene, radšej tento kus nábytku k stene pripevnite
  • Spodná časť paliet musí byť smerom dovnútra, aby sa na ňu dali položiť drevené dosky. Tými si totiž dotvoríte police
  • Ďalšie dosky pripevnite až navrch a vznikne vám tak skvelá a dizajnová doska
  • V prípade, že regál bude stáť v priestore, musíte kvôli stabilite vyrobiť diagonálu na zadnej strane. Na zadnú stranu pripevnite dve dosky krížom cez seba. V mieste spoja vydlabte dlátom priestor, aby boli dosky k sebe dobre upevnené

Drevo vyjadruje súzvuk s prírodou

Ak hovoríme o drevenom záhradnom nábytku máme na mysli drevené stoly, lavice a stoličky, ktoré nesmú chýbať pri žiadnej záhradnej slávnosti, ktorú organizujete. V súčasnosti nájdete na trhu široký sortiment dreveného záhradného nábytku. Stačí si len vybrať. Drevený záhradný nábytok, ktorý nájdete v obchodoch sa líši typom dreva, z akého je vyrobený, farbou a veľkosťou. Ak ste však zručný a trúfate si vytvoriť vlastný záhradný nábytok, pokojne to vyskúšajte. Predtým než začnete si však pozorne naštudujte presný postup a oboznámte sa so všetkým potrebným, aby ste presne vedeli do čoho idete. Nakúpiť si materiál a potom to nechať tak, nie je ten najvhodnejší spôsob. Navyše k tomu musíte prirátať čas, ktorý na to budete musieť vynaložiť.

Starostlivosť o drevený záhradný nábytok Po kúpe záhradného nábytku nesmiete zabúdať na starostlivosť, ktorú vyžaduje. Aby ste sa každý rok mohli pýšiť skutočne perfektným nábytkom, je potrebné pravidelne ošetrovať drevo. Počas zimných mesiacov sa odporúča zakrytie (ak ho nevyužívate), aby ste ho čo najlepšie ochránili pred rôznymi škodlivými vonkajšími vplyvmi, ktoré by ho mohli nenávratne poškodiť. V prípade hotového produktu budete mať menej starostí s jeho úpravou. Ak sa však rozhodnete pre vlastnoručne vyrobený záhradný nábytok, počítajte s tým, že ho budete musieť upraviť do finálnej podoby. Pri kúpe si musíte uvedomiť jednu dôležitú vec – nikdy nekombinujte časti nábytku z rôznych druhov dreva. Je dôležité, ba priam nevyhnuté, aby bol stôl, stoličky alebo lavice z rovnakého dreva a v rovnakom farebnom prevedení.

Doplnky a dekorácie Čo sa týka dekorácií a rôznych iných záhradných doplnkov, ktorými by ste mohli ozdobiť takýto typ nábytku, nepočítajte s veľkým výberom. Azda jedinými doplnkami, ktoré môžu dopomôcť k lepšiemu vzhľadu a zároveň aj k väčšiemu komfortu sú podušky na sedenie a záhradné svietidlá, napr. lampáše. Pri poduškách na sedenie sa môžete pohrať s farbami a vybrať také farebné kombinácie, ktoré najlepšie ulahodia vášmu oku a zároveň sa budú hodiť napríklad k farbe domu. Práve teraz je najvhodnejší čas na to, aby ste oprášili váš záhradný nábytok, poprípade si zadovážili nový, ktorý vám, okrem praktického využitia, poslúži aj ako dekorácia do záhrady.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: