neprihlásený Sobota, 20. apríla 2024, dnes má meniny Marcel
Huawei garantuje Android len na existujúcich modeloch, čo bude sa nevie

Značky: HuaweismartfónyAndroidkauza Huawei

DSL.sk, 20.5.2019


Aktuálne druhý najväčší výrobca smartfónov na svete Huawei nepriamo potvrdil informácie o existujúcom dopade sankcií USA na jeho používanie operačného systému Android, ktoré sa objavili v noci na dnes.

Ako sme informovali v tomto článku, podľa neoficiálnych informácií agentúry Reuters po zaradení Huawei na zoznam spoločností ktorým americké firmy nemôžu bez licencie predávať produkty podliehajúce exportnej kontrole obmedzil Google spoluprácu s Huawei a na nových smartfónoch nebude môcť Huawei používať proprietárne aplikácie od Google vrátane Gmailu, YouTube ale najmä Google Play pre prístup do obchodu s aplikáciami pre Android.

Na existujúcich smartfónoch sa majú môcť aplikácie používať aj naďalej.

Huawei ani Google síce obmedzenie čo sa týka aplikácií Google a budúcich modelov nepotvrdili ale ani žiadnym spôsobom nespochybnili a potvrdili iba pozitívnejšie z týchto neoficiálnych informácií, aj to iba čiastočne. Na existujúcich modeloch už uvedených na trh totiž avizujú pokračovanie iba vydávania bezpečnostných aktualizácií, dostupnosť Google Play a Google Play Protect.

Konkrétne stanovisko Huawei znie: "Huawei výrazným spôsobom prispel k celosvetovému rastu operačného systému Android. Ako jeden z jeho kľúčových globálnych partnerov sme pracovali na budovaní ekosystému v prospech používateľov aj celého odvetvia. Keďže Android je open-source platforma, budeme pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií, ako aj popredajných služieb pre všetkých existujúcich zákazníkov. Tento záväzok zahŕňa všetky modely smartfónov a tabletov značiek Huawei i Honor, ktoré boli doteraz uvedené na trh a nachádzajúce sa v predaji. Huawei bude pokračovať v budovaní bezpečného a trvalo udržateľného softvérového ekosystému. Naším cieľom je poskytnúť všetkým naším zákazníkom tú najlepšiu používateľskú skúsenosť."

Stanovisko Google sprostredkované spoločnosťou Huawei: "Dodržiavame vládne nariadenie a vyhodnocujeme jeho dôsledky. Pre používateľov našich služieb Google Play a bezpečnostnej ochrany Google Play Protect: Naďalej budú fungovať na existujúcich zariadeniach od Huawei."

Informácie agentúry Reuters nie sú jednoznačné, čo sa týka ďalších verzií Androidu. Na jednej strane Huawei má mať podľa agentúry aj naďalej prístup ku všetkému softvéru, ktorý je open source, a tým je aj samotný čistý Android a zrejme tomu tak bude aj u jeho ďalších verzií. Reuters ale hovorí zároveň o strate prístupu k aktualizáciám Androidu.

Huawei a Google vo svojich stanoviskách zatiaľ potvrdili iba časť pozitívnejších neoficiálnych informácií Reuters o dopadoch sankcií. A explicitne nepotvrdili okrem iného ani plnú funkčnosť ostatných Google služieb, napríkla Gmail a YouTube, na existujúcich modeloch ani možnosť používať čistý open source Android na budúcich modeloch od Huawei.

To v kontexte dostupných informácií samozrejme indikuje, že stav avizovaný neoficiálnymi informáciami prípadne ešte horší stav minimálne nie je vylúčený. Informácie ale naznačujú, že o stave ešte nemusí byť definitívne rozhodnuté, keď podľa Reuters sa detaily obmedzení ešte stále v Google zvažujú a podľa oficiálneho stanoviska Google spoločnosť ešte vyhodnocuje dôsledky nariadenia americkej vlády.

Stav dopadu na využívanie Androidu v produktoch Huawei navyše nemusí byť konečný a trvalý. Google môže prípadne získať individuálne povolenie pre dodávky Huaweiu, vláda môže zmierniť svoje sankcie alebo sa situácia môže výrazne zmeniť po výraznom posune v celkových americko-čínskych obchodných vzťahoch.

Pre prípad, že by Huawei nemohol využívať Android, má spoločnosť vyvinutý vlastný operačný systém. Avizovala ho bez detailov v marci, vyvinula ho práve pre prípad podobných problémov. V akom stave pripravenosti ale je nie je známe.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

NASA otestuje nový vesmírny pohon v podobe solárnej plachty
V najbližších dňoch bude spustený nový vysielač digitálneho rádia
Seriál Fallout podľa počítačovej hry bude mať pokračovanie
Budúci týždeň budú vydané dve dôležité linuxové distribúcie
Špehovacie satelity SpaceX už snímkujú Zem, s vyšším rozlíšením ako doterajšie


inzercia



Diskusia:
                               
 

ok, americky trh je pre huawei zrejme pase (aj tak tam so smartphonmi nemali az taku penetraciu)... ale vie mi niekto vysvetlit preco nemozu pouzivat android pre zbytok planety!?
Odpovedať Známka: -3.0 Hodnotiť:
 

Pretože im ho Google nesmie legálne dodať
Odpovedať Známka: 9.5 Hodnotiť:
 

Čina ma vlastný facebook, youtube, google....
Android je americké impérium, ktoré môžu Američania použiť na čokoľvek.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Android je open source softver. Nech sa dohodnu napr. s LineageOS a maju plnohodnotny Android aj s aktualizaciami. K tomu prihodia microG F-Droid a Yalp store a su zahojeni.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

pretože sa čaká na Trumpa, kedy stlačí to červené tlačítko. Sloboda v súčasnosti už neexistuje, aj keď si mnohí myslia, že sloboda prejavu je vlastne sloboda. V podstate sa sami klamú.
Odpovedať Známka: -0.5 Hodnotiť:
 

Ani sloboda prejavu už neexistuje. Za vyjadrený názor môžeš ísť natvrdo do basy.
Odpovedať Známka: 1.7 Hodnotiť:
 

ono je zaujmave sledovat cely tento vyvoj v sirsich suvislostiach, ak to prezeniem, potrebujeme clovek smartfon k prezitiu ? chcem povedat, ze za ten relativne kratky cas sme si navykli na rozne vymozenosti s ktorych sa uz stala (aspon mi si to myslime) nutnost k zivotu, ale skutocnost je taka ze nas to len zotrocuje. namiesto toho aby stroje sluzili nam, tak my slizime strojom, aj ked nevedomky
Odpovedať Známka: 7.0 Hodnotiť:
 

Stroje by mali slúžiť ľuďom, to je pekné.
realita:
Stroje pomáhajú využívať ľudí, v prospech jednotlivcov.

Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

Len tak mimochodom už keď hovoríš o širších súvislostiach - tu ani neide o "niekoľko" Huawei mobilov ktoré vďaka tomu nepredajú mimo Čínu ale aj o sieťové prvky pre 5G sieť. A nikto iný nie je schopný nahradiť tento výpadok a to nie len výrobnými možnosťami ale hlavne vývojom.
Čína do toho určite naliala obrovské prostriedky a pochybujem, že to nechá len tak. Tu je vidieť ako je zbytok sveta závislý na rozhodnutí "jedného človeka".
Pomocou Google, Microsoftu... vedia položiť akúkoľvek veľkú firmu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Mobil sice k zivotu nepotrebujes ako jedinec, ale ak ho nebudes mat, budes menej "konkurencie-schopny" ako ten, kto ho ma. Predstav si, ze ty posielas listy, ten druhy posiela SMS. Kto bude efektivnejsi?
Odpovedať Hodnotiť:
 

sloboda prejavu neznamena, ze mozes povedat kde chces, co chces a bez ohladu na nasledky.
Odpovedať Známka: 3.5 Hodnotiť:
 

Presne - sloboda predpokladá určitú rozumnosť, zodpovednosť.
Nesmie obmedzovať, ohrozovať slobodu iných.
Pre mnohých nepochopiteľné...
Odpovedať Známka: 5.4 Hodnotiť:
 

uplny suhlas, mnohi ludia si myslia slobodu s anarchiou. treba si uvedomit kde sa konci moja sloboda a zacina sloboda ineho cloveka.
Odpovedať Známka: 5.2 Hodnotiť:
 

Nesúhlasím.
Ja sa snažím používať rozum a učím sa z chýb starších.

Ak sa pochváliš, vymontovaným DPF-filterom z auta, tak nebudem rešpektovať slobodu a budem veľmi nepríjemný sused(4xdefekt).

Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Keď mi nepríjemný sused urobí defekt za to, že sa chválim dobrým technickým stavom svojho štvrťstoročného auta, a spomeniem si na vykázanie nafťákov z niektorých nemeckých miest, myslím hneď na to, že čo EU nazýva "nelegálnymi názormi", hneď sa prikláňam k najtvrdšej forme anarchizmu.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

update: susedovi anarchistovi, by som poprehadzoval kábliky v riadiacej jednotke a vymenil by som mu krabičky od liekov.

Fuck the police:-)
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

anarchistické modely fungovania spoločnosti sú predsa presne o tom. sloboda mojej peste končí pri špičke tvojho nosa, alebo okrídlená hipsterská fráza: ži a nechaj žit. Sloboda == anarchia. demokracia != sloboda (ale diktatúra vačšiny). Anarchia znamená bezštátátnu spoločnosť v ktorej nasilu vnútené služby poskitované jednou monopolným poskytovateľom, nahradia subjekty ktoré si môže človek vyberať dobrovolne sám. Anarchia neznamená bezvládie, ale koniec monopolu štátnej mafie na poskytovanie vybraných služieb. niekto moźno povie že anarchistická spoločnosť je utópia, ja tvrdím že sloboda v demokracii je utópia.
Odpovedať Známka: 1.2 Hodnotiť:
 

poskYtované
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

ty si ako blaha, tiez mu poriadne drbe..

Odpovedať Známka: 0.6 Hodnotiť:
 

Mýlite sa pane, súdruh Fico sa súdruha Blahu postavil, takže to niečo znamená!

Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

kazdy kokot sa obcas postavy, to je jeho udel
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

ked dochadzaju argumenty pridu narad argumenty ad hominem
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Sloboda prejavu neznamená, že môžeš povedať kde chceš čo chceš a bez ohľadu na následky?

Vám už musí v tých vašich liberálnych hlavách dobre jebať. Tak čo je potom sloboda prejavu? Severná Kórea?
Tam to platí presne tak ako by si chcel, nemôžeš povedať kde chceš čo chceš a bez ohľadu na následky.
Odpovedať Známka: -0.4 Hodnotiť:
 

On sa riadi tym starym vtipom z casov komunizmu o tom, ze ma slobodu prejavu, ale nie slobodu po prejave.

Odpovedať Známka: 4.3 Hodnotiť:
 

tak ta poprosim pekne, daj sem tvoje skutocne meno. ja potom budem slobodne prejavovat svoj nazor, ze si pedofil a zlodej. bez ohladu na nasledky.


Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

Pletieš si dve veci, zlatý môj. Krivé obvinenie je trestný čin. Poškodzovanie dobrého mena je trestný čin. Ani jedno nie je názor ale účelová lož.

Keď ale nejaký historik vyjadrí názor na obdobie Slovenského štátu alebo na SNP, podložené do posledného písmena dobovými dokumentami a následne ho vyhodia z Ústavu pamäti národa, tak žiadna sloboda slova neexistuje, totalita ako za bolševika.
True story.
Odpovedať Známka: 1.8 Hodnotiť:
 

v tom sa zhodneme, neviem, co riesime. len som poukazoval na to, ze sloboda slova alebo prejavu neznamena, ze si mozes dristat co a kedy sa ti zachce, to je cele. pekny vecer.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Stúpili ti na kotletu? Chúďatko :(
Odpovedať Známka: -4.1 Hodnotiť:
 

Huawei, resp. 99 % čínskych výrobcov vykráda patenty a technické riešenie bez odplaty (samozrejme oni to potom aj vylepšujú, aj o Backdoors :( ).
Treba ich zastaviť a nielen sa pozerať jak nepríčetný !


Odpovedať Známka: -3.1 Hodnotiť:
 

Najlepšie je, že nám, ako západnej civilizácii vôbec nevadí, že v Číne je štátom úplne zakázaný napr. Facebook a google vyhladávač, to nám nevadí!!! My sme už úplne blbí ?!?!
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

EU spí vo vlastnej ružovej homo bubline vyhynutia.
Zobudí sa až keď USA vyhrá, alebo prehrá Triliardovú vojnu.
Odpovedať Známka: 5.4 Hodnotiť:
 

Su dva dovody, preco mi nevadi cenzura v Cine, ale u nas ano:

1) Nezijem v Cine, zijem tu. Cina nevie poslat ozbrojenych typkov, aby mi nadranom urobili navstevu. EU ano.

2) Cenzura v Cine je viditelna, cenzuruje sa pristup na sluzby, ktore "patria inym". Cenzura v EU uz tak viditelna nie je, nikto ti nic neblokuje, lebo vsetky sluzby o ktorych vies "patria nasim" a cenzurovat ta bude priamo koncova sluzba, nemusi ta blokovat ISP na ceste. Vsak Zuckerberg si podava ruky s Macronom a Merkelovou, aby spolu "bojovali proti extremizmu".

Pokial by u nas ziskal vacsiu popularitu napr. vkontakte/yandex/rutube, alebo baidu/wechat (t.j. sluzby ktore "patria inym", nad ktorymi "nasi" nemaju kontrolu), len by si pozeral, ako rychlo aj u nas vyrastie ekvivalent velkeho cinskeho firewallu.

Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Nežijem v čine, ale nakupujem v Číne.

o rok o dva môže žiť Čína v Európe.






Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

iphone ma backdoor z principu...
(lebo ho tam musi mat)...
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Len to máš jemne pomýlené...nakoľko US nevedelo resp. nemohlo umiestniť backdoor do Huawei zariadení...spustilo tento hoaxový shitstorm na tuto firmu. Čiže ak chceš čistý mobil choď do Huawei...keď niečo US vláda tvrdí o niekom a niečom...opak je zvyčajne pravdou 😉
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ale prosím ťa. Huawei malo v niektorých zariadeniach dokázaný backdoor - a ako čínska štátna firma priamo šikmáčom. Takže tvoj šplech je pomerne mimo.
Odpovedať Hodnotiť:
 

cisty android mozu - ten je open source,
google play sluzby a celkovo google sluzby uz asi nie - pretoze to by bol pre google export

a i ked vela ludi sa moze na google play vykaslat a berie to aj ako sukromnejsiu alternativu vacsina ludi nebude chciet telefon bez oficialneho google obchodu, kde vela oblubenych aplikacii nebude poriadne fungovat lebo su nan zavisle atd

vies si predstavit bfu ktory si odfoti jedlo na instagram a ten mu to bud nedovoli alebo este horsie, nepriradi automaticky v akej luxusnej restike svoje jedlo jedol?
a plno podobnych pripadov :D
Odpovedať Známka: 8.1 Hodnotiť:
 

tak stale moze google play sluzby instalovat importer v tej-ktorej krajine, nie!?
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Na to aby Huawei/Samsung/.. mohli nainstalovat google play na svoje zariadenia, musia mat uzavretu zmluvu s Google a platit im poplatok za kazde predane zariadenie. Myslis si ze Google podpise taku zmluvu s importerom, ktory by instaloval jeho sluzby na zariadenia ktore mu zakazala vlada USA? Ako dlho by podla teba trvalo kym by sa na to neprislo a imported nebol zazalovany?

Kupil si by si si "novy" telefon, ktory by si dostal do ruky uz v rozbalenej krabicke s vedomim ze ti nejaky importer nieco do neho instaloval? Bol by si ochotny na nom pouzivat internet banking, alebo 2FA aplikaciu?

btw, pre Google nieje problem vydat aktualiziu google play, ktora nebude fungovat na Huawei telefonoch.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Google nemusi vydavat ani aktualizaciu, google to vie bloknut na strane serverov u seba ako to velakrat spravil pri sideloadnutych instalaciach do necertifikovanych zariadeni
Odpovedať Hodnotiť:
 

Podla mna to ze je daco opensource, neznamena ze to mozes pouzivat/predavat kym si za to nezaplatis, resp. ta majitel/autor inym sposobom neautorizuje ako vlastnika. Ale ked uz si vlastnik, tak si to mozes podla lubovole uprvaovavat a tunit a v zavislosti od licencie potom sirit dovolenym sposobom.
Chapem "OpenSource" spravne ?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Kto bude ďalší Oppo, vivo, xiaomi? Ak by sa azia spojila a postavila vlastný os tak google store bude nepodporovaný väčšinou trhu a to by bolo len zaujímavé.
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

ako nemozu mat pristup k aktualizaciam androidu, ked k celemu open source androidu pristup maju...
Odpovedať Hodnotiť:
 

Asi pojde o cas. Ako dlho trva kym sa objavena chyba fixne a dostane do "komercneho" androidu ako zaplata a naopak kym sa dostane do oss androidu. Predpokladam ze ten opensource bude o par tyzdnov az mesiacov oneskoreny. A niektore specificke chyby ktore sa tykaju uzavretych ovladacov a sa do oss androidu ani nedostanu. Takze ak Google dostal report ze na Kirine nieco blbo tak teraz ma asi Huawei smolu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Tu sa jedna o to ze do AOSP su aktualizacie spristupnovane oneskorene. Doteraz malo Huawei, tak ako ostatny vyrobcovia, pristup k aktualizaciam okamzite ako ich Google dokoncil a mohli ich hned zapracovat do svojich telefonov.
Druha vec je ze kde su hostovane aktualizacie pre Android? Su to google servery ktore poskytuje v ramci licencie vyrobcom, ak ano, tak o to Huawei prislo. A musi si tu celu infrastruktury vybudovat samo.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Huawei si postavi (ak uz nema) vlastny store a bude to vyriesene. Nikde nie je povedane ze appky musia byt len v oficialnom Google Play Store.
Odpovedať Známka: 4.0 Hodnotiť:
 

store ma. Google appky tam ale nebude moct mat ...
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

A bude to Cinanom vadit? To je totiz ich najvacsi trh ..
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Bude. Lebo okrem Google aplikácií tam takmer isto nebudú ani aplikácie iných firiem z USA, napríklad Facebook, Instagram a pod.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ktore cinania tiez nepouzivaju.

Im by vadilo, keby tam chybalo WeChat alebo Baidu, ale mam taky tusak, ze s nimi problem nebude.
Odpovedať Hodnotiť:
 

V tom mas pravdu, ale Google aplikacie v nom asi nebudu (Gmail, Mapy, YouTube, ...). Uz teraz existuje viacero alternativnych obchodov, ale velmi sa nepresadili.
Jedna vec je mat obchod pre aplikacie a druha v nom aj aplikacie. Myslis ze sa developery pretrhnu tam pridavat svoje aplikacie? A kedze to ma byt oficialny obchod, tak to asi nebude black market.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

A bude to samotnym Cinanom vadit? uz teraz maju ku kazdej zapadnej appke vlastnu alternativu a ten zvysok mozu samy davat do vlastneho storu

Cina je najvacsi trh pre Huawei .. takze by som to zase tak cierno nevidel ..

Cinske story pouzivaju hlavne Cinania, zapadny svet nemaju cim zaujat ..
Odpovedať Hodnotiť:
 

samozrejme ze sa pretrhnu, ved si predstav ze mas uplne novy trh s 1.5mld potencionalnych zakaznikov len z ciny (plus stovky milionov dalsich z inych krajin)kde neexistuje konkurencia, kde sa zacina defacto tabula rasa. spravis appku a ked je usefull hned ju bude pouzivat obrovske mnozstvo ludi pretoze nebudu mat inu moznost...
Odpovedať Hodnotiť:
 

To je sice pekne, ale preco si myslis, ze asi v cine nikdy nefungoval google play!? Hlavne kvoli cenzure a poziadavkam tamojsej vlady, ktore su v ostrom rozpore s pravom zapadneho sveta. A nova platforma, ktora by zahrnala cinskych zakaznikov, by takisto musela cinske pravidla hry respektovat. Takze bud by tam nemohli byt "globalne" aplikacie (taku platformu uz vsak v cine maju aj teraz), alebo by nemohla byt urcena pre cinsky trh. Oboje dokopy nejde.
Odpovedať Hodnotiť:
 

No podla poslednych sprav prituhuje. Uz sa od Huaweiu odtahuje aj Intel,Broadcom,Qualcomm,Xilinx a Infineon. Este chvilu a moze to Huawei celkom zabalit.
Odpovedať Známka: 0.9 Hodnotiť:
 

Nic prekvapive. Toto nie je o Googli a Androide. Prerusit obchodne styky musi kazda americka firma. Nariadenie vlady USA.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Infineon je nemcur
Odpovedať Hodnotiť:
 

Nemci su vazali, budu robit presne to, co im risa povie.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

S firmami zabanovanými od Amíkov nesmie obchodovať ani nikto, kto chce byť kamarátom Amíkov a mať s nimi v budúcnosti obchodné styky. Viď meno autora tohto príspevku.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Oni sa neodťahujú, oni nesmú obchodovať, to je rozdiel...

No neviem, pre USA to je ako si streliť do vlastnej nohy (nejaké straty bude mať určite aj Qualcomm a daľší čo dodávajú pre Huawei), google na tom ani nestratí (mohol by začať aj platiť normálne dane v EU z tržieb za kúpené aplikácie v EU cez GPlay - Google to robí tak, že presúva cez svoju dcérsku spoločnosť Google Netherlands Holding BV aktíva získané z licenčných poplatkov mimo územia USA a tie následne putujú ako príjem na účty Google Ireland Holdings, ktorá má svoje sídlo na Bermudách a teda v daňovom raji, kde Google s presunutých necelých dvadsať miliárd eur, nezaplatí ani jeden cent na dani), užívateľ si proste kúpi iný android fón s gplay (napr. Xiaomi, ktorého zariadenia sú cenovo najbližšie)... Ochcánek si myslí, že zákaz pre Huawei zlepší zlý stav predajov iPhonov, tak na to nech veľmi rýchlo zabudne...

Odpovedať Hodnotiť:
 

Idealne ak by dodali iba vanilkovy android a ja by som si tam uz doinstaloval to co potrebujem, HW od nich nie je zly.
Alebo este lepsie, predavat zelezo bez vendor locku, odomknut bootloader a v neposlednom poskytnut ovladace na HW.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

toto realne zvladne 5% uzivatelov. Co so zvyskom ?
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Pre zvyšok treba vyrábať dump-telefony s facebookom a pentagramom. Viac nepotrebujú, ani nevedia ovládať
Odpovedať Známka: 5.4 Hodnotiť:
 

NA toto už dlho čakám a stále nič...
Odpovedať Hodnotiť:
 

Lineage + aproide = problem solved
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

zavislost na jednom mobilnom OS, v praxi...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

No systémy sú dva. Ale máš na výber desiatky rôznych značiek a tisíce rôznych modelov smartphonov.
Odpovedať Hodnotiť:
 

toto je inak celkom nebezpecny precedens, kde takymto sposobom usa resp. google mozu odstavit ktorehokolvek vyrobcu.
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

napr. pre Apple by to bola tragedia
Odpovedať Známka: -4.5 Hodnotiť:
 

No tých by to bolelo asi najmenej zo všetkých výrobcov smartphonov na svete.
Odpovedať Hodnotiť:
 

alternatívy nad ktorými rozmýšlam, ešte to chvíľu bude trvať kým to bude pre BFU a cesta to je ...
https://e.foundation alebo https://librem.one
Odpovedať Hodnotiť:
 

Linux, linux (návrat ubuntu touch)... Alebo nech kúpia BBos 10 (nereálne) to by som sa potešil :)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

neskutocne co si usa-ci nevymyslia. ako spanielska inkvizicia. fuuj tajbl.
Odpovedať Známka: 2.3 Hodnotiť:
 

Nobody Expects The Spanish Inquisition!
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

A tu je vysledok, ked zostaln a trhu iba 1 OS pre mobily. Nech si tam supnu. Mohol tu byt WebOS, Firefox OS, Windows Phone, BlackBerry, Ubuntu Mobile atd. Nech si Huawei postavy vlastny OS a budu ako Apple.
Odpovedať Hodnotiť:
 

sa cítim byť poškodený vládou USA.
Odpovedať Známka: 4.5 Hodnotiť:
 

ja sa cítim byť poškodený v prvom rade "našou" vládou. Lebo to "naša" vláda mi ukradne 2/3 z toho čo zarobím. Americká vláda škodí najviac američanom. To naša som dal do úvodzoviek lebo ja ako anarchista som im mandát na vládnutie nedal no napriek tomu mi násilím vnucuje svoje služby a núti ma za ne platiť.
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

máš pravdu
Odpovedať Hodnotiť:
 

Žeby slogan America first myslel aj na škodenie? Tzn. keď máme škodiť ostatným, sebe budeme ako prvým a najviac? Neverím.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Alphabet má určite plno firiem sídliacich mimo USA, takže kľudne môže hujaveju dávať android cez tie firmy.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Tak toto je tá ukážka demokracie. Ako náhle dáka firma sa vyšvihne na celosvetového giganta a nie je to americká firma tak ju treba zostreliť. Najskôr si v USA našli dôvod že Huawei predáva komponenty do Iránu čo im svet nezozral. Potom že ich softvér slúži na špehovanie - nevyšlo. Tak potom USA to dali na hulvata a zaradili Huawei na zoznam ohrozujúcu narodnú bezpečnosť. A keďže potrebovali príjmy Huaweiu znížiť aj mimo USA tak teraz im idú obmedzovať služby ako Gmail, youtube...

Toto je akože nás spojenec. Samozrejme len do vtedy pokiaľ budeme kupovať americké výrobky lebo inak dostaneme sanckie alebo nás rovno humanitárne vybombarduju
Odpovedať Známka: 5.5 Hodnotiť:
 

Demokratické to akiste je keďže tramp bol zvolený demokratickým hlasovaním (aj Hitler mimochodom bol zvolený demokraticky). Ale je to v príkrom rozpore so slobodou. Sloboda nemá nič spoločné s demokraciou. Trump je bohužiaľ ekonomický analfabet a neuvedomuje si že tým že uvalí clá na čínske firmy a bude chrániť tie americké, znevýhodní nie len amerického spotrebiteľa, ale dokonca aj tie firmy ktoré chce chrániť.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

To, ze Hitler bol zvoleny demokraticky je popularny omyl. Nebol. Bol vymenovany Hindenburgom, aj ked podla vysledkov volieb nebol schopny zostavit vladu.

Aby to bolo mozne, bola par mesiacov predtym zmenena ustava. Zaroven do roku 1932 nebol ani len nemeckym obcanom.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Nic proti ale Huawei spolu s ostatnymi cinskymi firmami ktore len kradnu patenty a kopiruju naozaj netreba lutovat.. To ze USA nasli sposob ako tychto smejdov odstavit je len dobre
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Kradnú patenty ale tiež sa opýtajte prečo tie výrobky kupujú ľudia od tým zlých číňanov.
Možno preto že ľudia už odmietajú kupovať predražené výrobky.
To nie Číňania ale ľudia určujú.
Je na každom z nás či sa rozhodne podporiť predražený výrobok alebo si kúpi podobný výrobok za niekoľko nasobnú nižšiu cenu ale s vedomím že podporí kopírakov.
Prečo by nemohlo mať indické dieťa telefón s podobnými vlastnosťami ako má americké dieťa ? Žijeme na zemi kde sú bohužiaľ veľké finančné rozdiely a myslím si že kopírovanie je prirodzený sposob.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Predrazene vyrobky? A ako ty vies co je predrazene a co nie? A samozrejme ze cinania maju nizsie ceny ked do nich nemusia premietnut naklady na vyvoj, vyskum a patenty
Odpovedať Známka: -5.6 Hodnotiť:
 

Akcionari sa este nevyjadrili. Ked sa im siaha na miesok, tak byvaju niekedy dost prchki, k tomu kovbojske povahy, no..
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ako chce USA zabranit mne, aby som si svojho telefonu nainstaloval android a google play? Huawei bude predavat telefony bez androidu a android sa naintaloje pri predaji. Je v tom nejaky problem?

Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Ja myslím že Google ekosystém čínania veľmi ľahko nahradia a Android môže fungovať v pohode aj bez neho, a možno je to aj dobre lebo google tým príde o moc nad androidom. Ja sám na svojom androide používam minimum aplikácií od Google a či si ich nainštalujem z Google play alebo to budem inštalovať z Huawey play (nejaký mirror google play) mi môže byť srdečne jedno.
Odpovedať Známka: -5.0 Hodnotiť:
 

Tebe nie. Ale prevažná časť ľudí ktorí si kupujú telefón sa nechcú o nič starať. Jednoducho chcú mať svoj štandard na ktorí sú zvyknutí.

Toto mi celé príde ako keď jedna krajina vyrobí svoje vlastné auto a vo svete má úspech a potom USA jedným dňom zákaze predávať do toho auta benzín.
Venezuela, Irán, clo na európske auta, povinne nakupovanie predraženého plynu z USA a dnes toto.
A to nie je že jeden človek v USA sa tak rozhodol ale treba si uvedomiť že ten Trump má podporu 47%.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Aha, a to si akoze myslis, ze sa Trump jedneho dna zobudil a rozhodol sa, ze ide robit bordel? Jemu by to bolo srdecne u prdele...
K takemuto fatalnemu rozhodnutiu ho dotlacili americke lobby, ktorym prekazalo, ze Huawei sa stal svetovou dvojkou a nevedeli s nim bojovat.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Nevidel by som to tragicky. Firma si urobi svoj obchod a vsetko bude v poriadku. Zakaznici si pridu na svoje a google utrie hubu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

najvyšší čas asi zameniť služby spoločnosti google za niečo neamerické, čo keď náhodou sa zistí, že používatelia z iných krajín týmto ohrozujú národnú bezpečnosť USA.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Sa cudujem, ze dodnes nieje nejaky europsky (EU) facebook alebo android.
Odpovedať Hodnotiť:
 

raz to praskne a poriadne. sústrediť sa na jednu firmu je nezmysel. toto ten googel chcel a to dosiahol. teraz mu všetci môžeme fajčiť ftáka. pretože bez googeľa sa ani nevyserieme. Ale vesmír je veľký a ľudská hlúposť nekonečná.
Za chvíľu príde rad na Xiaomi potom samsung atď. neverím, že je to iba kvôli čínanom. podľa mňa iOvce ťahajú za nitky. nakoľko ich Chujavej predbehol. Mobily sú spotrebný tovar a ľudia ich budú kupovať. preto sú po dvoch rokoch nepoužiteľné a to je biznis nekonečný.

A akonáhle nebude konkurencia tak nebude žiadny vývoj a posun dopredu (čo je vlaste ale lepšie??)
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

ale číňakom neverím ani howno. takže gogeľ si s číňanmi môže podať ruku. respektíve googeľ je na tom omnoho horšie.(so špehovaním)

ináč Huawei RIP.
Odpovedať Známka: -10.0 Hodnotiť:
 

po strednej skole roku pana 2006 som odisiel do juesendej. od prveho dna mi tam bolo uplne napicu, vsetci tvrdili , ze prve tri roky su tazke, ze potom uz bude balada. bez auta sa tam neda existovat, tankujete plnu aj 3-4 krate centra, zabudnite, to neni pre luzu, downtown je pre elitu, zeny su tam absolutne defky, moralny upadok, drogove epidemie, na kazdej vacsej krizovatke bezdaci, niesu 3 vrstvy ako unas, chudoba stret a penta, je ich tam mozno 8 a kazda z vrstiev odmieta komunikovat s tou nizsou, ludia sa opytaju otazku how u doing ale odpoved neni potrebna, milion krat sme sa pozdravili ako to ide. odpoved ako to ide, je to krajina v totalnom upadku, kde za slepe crevo dostanete 45 tis $ ucet, vsade fizli, , neustale v noci na krizovatke sa stretnu aj 3-4 policajne auta, vsade spina bordel a beznadej, metadonive kliniky a dost silno vypatlani ludia, ale centrum je najs:) aj serial alf bol blizsie skutocnosti ako 95% vsetkeho co uz desatrocia produkuju.
Odpovedať Známka: 2.7 Hodnotiť:
 

a za to vsetko moze huawei?
Odpovedať Hodnotiť:
 

google moze na cinu zabudnut.
Odpovedať Hodnotiť:
 

... a komu tím prospějete? Co?
Odpovedať Hodnotiť:
 

https://9gag.com/gag/aR18Gn2
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár