SME

Bosí a nahí sa plazili jaskyňou. Objavili stopy ľudí z doby kamennej

Deti roztierali hlinu po stalagmitoch.

Načítavam video...

Objektív je špeciálna rubrika, v ktorej predstavujeme zaujímavé snímky či videá zo sveta vedy a technológií.

Zhruba pred 14-tisíc rokmi sa skupina pravekých ľudí vydala do jaskyne na severe dnešného Talianska. V jednom úseku bola jaskyňa taká úzka, že sa bosí a nahí museli presúvať po kolenách.

Tieto stopy z neskorej doby kamennej sa v jaskyni Bàsura zachovali až dodnes. Opísali ich v novej štúdii vo vedeckom časopise eLife.

Ide o prvý dôkaz o plazivom pohybe človeka v prikrčení, hovorí pre web Live Science jeden z autorov štúdie Marco Romano z univerzity Witwatersrand v Juhoafrickej republike.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri stopách rúk a nôh objavili archeológovia aj kôpky borovicových vetvičiek. Pravekí ľudia ich zrejme zapáli a osvetľovali si nimi cestu.

V jaskyni vďaka novým technológiám objavili až 180 stôp. Dokázali tak poskladať približný obraz toho, čo sa tu dialo v dávnych dobách.

Prečítajte si tiež: Našli prvý dôkaz, že záhadní predkovia ľudí žili aj mimo sibírskej jaskyne Čítajte 

Stopy patrili najmenej piatim ľuďom - dvaja boli dospelí a trojica detí mala tri, šesť a osem až jedenásť rokov. Všetci boli bosí a zrejme aj nahí.

V jaskyni sa pohybovali opatrne. Po viac ako 150 metroch cesty sa strop začal znižovať, až kým nebol iba 80 centimetrov nad zemou.

V tom momente sa členovia skupiny začali plaziť. Prešli okolo stalagmitov a malého jazierka. Potom prešli okolo časti prezývanej cintorín medveďov, až kým sa nedostali do časti zvanej Sala dei Misteri - sieň záhad.

SkryťVypnúť reklamu

Skupina sa v jaskyni istý čas zdržala. Nálezy naznačujú, že deti začali ílovitú pôdu roztierať po stalagmitoch. Potom všetci piati odišli.

DOI: 10.7554/eLife.45204

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu