Kuracie mäso, šošovica či slivky či vás zasýtia rýchlejšie

0
2219

Vedci zistili, že niektoré potraviny stimulujú mozgové bunky, ktoré nám hovoria, že sme sýti.

Podľa vedcov z Univerzity vo Warwicku ide o potraviny, ktoré majú vysoký obsah aminokyselín. Patria medzi ne napríklad kura, makrela alebo avokádo.

To, ako rýchlo sa začneme cítiť sýto, ovládajú mozgové bunky nazývané tanycyty. Tie sú stimulované práve aminokyselinami. Ďalšie potraviny, ktoré sú na ne bohaté, sú napríklad marhule, bravčové pliecko, sviečkovica či mandle.

„Hladina aminokyselín v krvi a mozgu po jedle je veľmi dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje pocity sýtosti,“ vysvetľuje Dr. Nicholas Dale, ktorý na univerzite vyučuje neurobiológiu. „Zistenie, že tanycyty, ktoré sa nachádzajú v strede mozgu a zodpovedajú za telesnú hmotnosť, priamo detegujú aminokyseliny, môže byť veľmi nápomocné pri pokusoch o chudnutie. Umožňuje to rozvrhnúť si jedálniček tak, aby ľudia chudli zdravo.“

Dr. Dale s kolegami objavili tento vzťah po tom, ako mozgu priamo dodali vysokú dávku aminokyselín. Tanycyty reagovali do tridsiatich sekúnd. Mozgu vyslali signály o tom, že žalúdok je plný.

Tieto zistenia by mohli byť kľúčové pri vývine liekov na potlačenie apetítu. V boji proti obezite, ktorá je príčinou širokej škály zdravotných ťažkostí, by išlo o vítaného pomocníka.

Čítajte tiež:

Najnovšie sa má mäso ochutiť po tepelnej úprave. Kde je teda pravda

6 vecí, ktoré by ste nikdy nemali dať do mixéra

Týchto sedemnásť krajín je pre prisťahovalcov ideálnych


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/chicken-plums-lentils-fill-you-up-quicker-study-diet-health-lifestyle-a7971316.html