Reuters
StoryEditor

Z ceny pre Delona je najväčší škandál v Cannes. Verejne priznal fackovanie žien, tvrdí odporkyňa

18.05.2019, 00:00
Autor:
lidovky.czlidovky.cz
Kritika smeruje najmä k Delonovým výrokom z roku 2013, kedy herec skutočne protestoval proti tomu, aby homosexuáli adoptovali deti.

Čestná Zlatá palma festivalu v Cannes, ktorú si má cez víkend prevziať francúzsky herec Alain Delon, budí vášne už odvtedy, čo bol jej laureát v apríli oznámený.

Proti udeleniu ceny protestuje petícia, ktorú už podpísalo viac ako 20-tisíc ľudí. Medzi najhlasnejších Delonových kritikov patrí Melissa Silversteinová, zakladateľka lobistickej organizácie Women and Hollywood.

"Verejne priznal fackovánie žien," uviedla Silversteinová na sociálnej sieti Twitter. "Pripojil sa k rasistickému a antisemitskému Národnému frontu. Vyhlásil, že byť gay je, proti prírode. Festival v Cannes sa zaviazal k rozmanitosti a inklúzii. Ocenením pána Delona Cannes oceňuje odpudivé hodnoty."

Kritizovali ho aj vlastné deti

Kritika smeruje najmä k Delonovým výrokom z roku 2013, kedy herec skutočne protestoval proti tomu, aby homosexuáli adoptovali deti, a pri inej príležitosti podporil krajne pravicový Národný front, s ktorého zakladateľom Jeanom-Marie Le Penom ho spája dlhoročné priateľstvo.

Vlani vzbudilo pozornosť svedectvo Delonovho syna Alaina-Fabiena, podľa ktorého herec mlátil jeho matku a opakovane jej dolámali rebrá a nos. Delonov ďalší syn Anthony pred nedávnom na sociálnej sieti Instagram uviedol, že ho otec zatváral do klietky so psami, aby ho "zocelil".

Nie je to Nobelova cena za mier

Za rozhodnutie udeliť Delonovi cenu za jeho herecké majstrovstvo sa tento pondelok na tlačovej konferencii postavil riaditeľ festivalu v Cannes Thierry Fremaux. "Nedávame mu Nobelovu cenu za mier," pripomenul.

Podľa neho bol Delonov život plný rozporov a pripomenul aj to, že Delon hral vo filme Josepha Loseyho, ktorý bol známy pre svoje komunistické postoje. "Dneska je ťažké udeľovať ceny, niekoho poctiť, pretože sa okamžite objaví politická polícia," povedal Fremaux. "Alain Delon nie je dokonalý. Ja nie som dokonalý," dodal.

Osemdesiattri ročný Delon, ktorého preslávili úlohy vo Viscontiho filmoch Rocco a jeho bratia a Gepard, ale aj v kriminálkach ako Dvaja muži v meste alebo Smrť darebáka a v mnohých ďalších snímkach, v reakcii na súčasnú búrku pre denník Le Figaro zopakoval svoj názor na adopciu detí homosexuálmi.

"Čo chcete, aby som povedal?" obhajoval sa. "Môžete ma milovať, alebo nemusíte. Ale nemôžete spochybniť moju kariéru."

Cenu by mal Alain Delon na prehliadke prevziať v nedeľu 19. mája.

Kontroverzné výroky Alaina Delona

  • "Dneska človek nevie, kto je kto ... A je nám podsúvané, že byť s niekým opačného alebo rovnakého pohlavia je to isté. To je opovážlivé! Nie som proti manželstvu homosexuálov, nestarám sa o to, ale som proti adopcii detí. Budú mi zas hovoriť, že sa musím prispôsobiť a ísť s dobou. Ja sa s touto érou, ktorá zľahčuje, čo je proti prírode, zžívam veľmi ťažko." (V denníku Le Figaro, 2013)
  • "Je to neprirodzené, je mi to ľúto, je to neprirodzené. Sme tu predsa, aby sme milovali ženu, aby sme sa dvorili žene ... nie aby sme lovili chlapa alebo sa nechali od chlapa loviť." (V rozhovore s Anne-Sophie Lapixovou v relácii televízie France 5 C a vous, 2013)
  • "Národný front je rovnako ako MCG (krajne pravicové Hnutie občanov Ženevy - pozn. red.) veľmi dôležité ... Podporujem ho a dokonale mu rozumiem. (...) Otec a dcéra Le Penovci roky bojovali, ale bola to osamotená bitka. Teraz prvýkrát nie sú sami. Majú francúzsky ľud." (V rozhovore pre švajčiarsky denník Le Matin, 2013)
  • "Ak je facka machovská, tak som musel byť macho. Ale ja som tiež dostával facky, aj od žien." (Pre francúzsku televíziu v roku 2018 po tom, čo ho jeho syn Alain-Fabien Delon obvinil z domáceho násilia. Jeho matke vraj Delon zlomil osem rebier a nos.)

01 - Modified: 2022-03-25 07:27:17 - Feat.: - Title: Legendárny Alain Delon už nechce žiť. Mám mu zariadiť eutanáziu, potvrdil jeho syn 02 - Modified: 2018-05-08 12:57:32 - Feat.: - Title: Tlmočník bude reprezentovať Slovensko na festivale v Cannes 03 - Modified: 2018-01-11 14:55:21 - Feat.: - Title: Alain Delon: Tento svet opustím bez ľútosti, nenávidím túto dobu, je mi z nej na vracanie 04 - Modified: 2016-06-30 15:22:05 - Feat.: - Title: Čo je v skutočnosti za najlepšími kampaňami sveta? 05 - Modified: 2016-05-22 19:53:28 - Feat.: - Title: Vyvrcholil filmový festival v Cannes. Zlatú palmu získala dráma Ja, Daniel Blake
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:58