Vynechávať raňajky kvôli rannému zhonu je veľká chyba

NETKY.SK • 17 Máj 2019, 19:14 • 2 min
Vynechávať raňajky kvôli rannému zhonu je veľká chyba

Mnoho ľudí vynecháva raňajky. Núti ich k tomu ranný zhon a nedostatok času. A to je veľká chyba. Vyvážené raňajky sú totiž nielen dobrým štartom do nového dňa, ale aj zdrojom energie na celé dopoludnie.

slovakia

left justify in out

Ak ráno riadne nezasýtime žalúdok, telo bude vysielať signály, že má hlad. V dôsledku toho potom popoludní zjeme všetko, čo nám príde pod ruku.

 

Aj keď sme ráno v časovom strese, zvládneme si na cestu do práce pripraviť napríklad ovocné smoothie. Do neho pridáme jogurt a najrôznejšie semienka, čím doplníme všetky zložky, ktoré by mali vyvážené raňajky obsahovať. V takých raňajkách sú potom zastúpené ako pomalé cukry, ktoré nám dodajú energiu na celé dopoludnie, tak aj bielkoviny, tuky a vláknina.

 

img

 

Málo pijeme


Telo tvorí 75% voda. V priebehu noci sa organizmus postupne odvodňuje, preto je potrebné sa hneď po prebudení napiť, a to aj v prípade, že nemáme smäd. Dehydratácia totiž znižuje fyzickú aj psychickú výkonnosť človeka.

 

Než teda začneme zaháňať hlad, je vhodné vypiť až 0,5 litra vody. Telu tak nahradíme tekutiny, ktoré spotrebovalo v noci, a zároveň naštartujeme metabolizmus, čím uľahčíme prácu nášmu tráviacemu traktu.

 

img

 

Raňajkujeme "zlé" sacharidy


Vhodným ranným nápojom je nesladený čaj, čistá neperlivá voda izbovej teploty alebo zriedená ovocná či zeleninová šťava.

Ak ráno cvičíme, je doplnenie tekutín ešte dôležitejšie.

 

Aj nízka dehydratácia totiž môže zvýšiť únavu. Sacharidy sú neoddeliteľnou súčasťou ranných jedál. Nájdeme ich v ovocí, pečive alebo cereáliách.

 

Je však potrebné zvoliť tie správne. Potraviny s vysokým glykemickým indexom (tj. vysokým množstvom cukru) sa síce trávia rýchlo, ale tým zároveň spôsobujú aj rýchly pokles energie. Patrí medzi ne napríklad sladké pečivo, pečivo z bielej múky alebo rôzne sladené limonády.

 

img

 

Naopak potraviny s nízkym glykemickým indexom zasýtia a dodajú energiu na dlhšiu dobu. Je to napríklad celozrnné pečivo, ovsené kaše alebo cereálie s vysokým obsahom vlákniny či ovocie.

 

Vplyvom všadeprítomnej reklamy sa v poslednej dobe predstava zdravých raňajok zhmotnila v misku lákavých chrumkavých cereálií, celozrnných sušienok či ochutených kaší. Ak si ale prečítame zloženie týchto produktov, často nás prekvapí, koľko obsahujú pridaných cukrov.

 

Príliš veľa kofeínu


Ranná káva alebo čierny či zelený čaj nie sú na škodu, ak si doprajeme jednu či dve šálky. Akonáhle však dávku zvýšime, zvyčajne nás začne "naháňať na sladké" a chceme si dopriať niečo sladké.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies