Laptop je vlastne ohybný už od jeho prvopočiatkov vo forme dvoch samostatných častí prepojených nejakým druhom kĺbu. Displej bol vždy len v jednej časti, v druhej zas klávesnica. Aj tento stereotyp sa začal lámať. Napríklad už pred takmer troma rokmi Lenovo začal predávať Yoga Book. Stále to boli dve samostatné časti, ale spodnú už tvorila dotyková plocha s virtuálnou klávesnicou. Zhodou okolností znova Lenovo na ich konferencii Accelerate 2019 ukázal nové využitie flexibilných displejov.

Prototyp od Lenova: Konečne praktické využitie ohybného displeja?

Lenovo notebook s ohybným displejom ako kniha Zdroj: The Verge

Ide o totožnú technológiu ako používajú začiatkom roka predstavené smartfóny Huawei Mate X a Samsung Galaxy Fold, ale už vo väčšom meradle. Nová generácia laptopov z rodiny ThinkPad X1 je v podstate 13,3-palcový tablet s pomerom strán 4:3 a 2K rozlíšením, ktorý sa dokáže zohnúť v polovici. Zatiaľ ide len o prototyp, ktorý sa má do obchodov dostať v priebehu budúceho roka. Ale zas o plne funkčný prototyp, aspoň čo sa obrazovky týka.

Lenovo nešpecifikovalo podrobné parametre notebooku s hmotnosťou do kilogramu postavenom na platforme Intel a meniť sa vo finálnom kuse bude aj počet a umiestnenie konektorov, pribudnúť má aj predná kamera pre Windows Hello. Aj kapacita batérie

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa