Rodina 14. máj 2019

Smer to skúša na mladých, chce výraznejšie zvýšiť rodičovský príspevok

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Podľa analytika nie je zvýšenie príspevku víťazstvom súboja rôznych alternatív, ktoré by hovorili o merateľných cieľoch zvýšenia. 
Podľa analytika nie je zvýšenie príspevku víťazstvom súboja rôznych alternatív, ktoré by hovorili o merateľných cieľoch zvýšenia. 
Pavol Rábara

Pavol Rábara

Smer to skúša na mladých, chce výraznejšie zvýšiť rodičovský príspevok
Ilustračné foto: TASR – Erika Ďurčová

Venujte nám minútu, skôr ako začnete čítať

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Posledné prieskumy ukazujú, že vládny Smer výrazne stráca mladých voličov. Necelý rok pred voľbami tak prichádza s opatreniami, ktoré majú pomôcť mladým rodinám s deťmi. 

Súčasťou ohláseného sociálneho balíčka má byť aj výrazné zvýšenie rodičovského príspevku. Matkám, ktoré pred materskou pracovali, by mal vzrásť až o 150 eur a nepracujúcim o 50 eur, avizoval minulý týždeň Premiér Peter Pellegrini.

Priemerná výška materskej je v tomto roku 677 eur. Rodičovský príspevok, ktorý matka začne poberať 28 týždňov po pôrode, je dnes na úrovni 220,70 eura. 

Smer pôvodne zvažoval, že v rámci podpory rodín predĺži poberanie materského, kresťanské neziskovky sa dožadovali, aby sa radšej zvýšil rodičovský príspevok. 

Vypočul ich hlas

„Zmiernenie prepadu príjmu pri prechode z materskej na rodičovskú dovolenku považujeme za jednu z hlavných výziev rodinnej politiky. Preto sa zastávame zvýšenia príjmu rodín počas rodičovskej dovolenky,“ povedal Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

Viaceré pro-rodinné organizácie privítali avizované zvýšenie rodičovského príspevku namiesto predĺženia materskej. „Je to správne rozhodnutie z pohľadu najlepšieho záujmu dieťaťa, ktorým je osobná starostlivosť mamy aspoň do veku troch rokov,“ uviedol Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu. 

Organizácie tiež privítali avizované zavádzanie 10-dňovej otcovskej dovolenky pri narodení dieťaťa ako jeden z moderných prvkov sociálneho piliera Európskej únie. „Pozitívnou správou je aj oznámené rozlišovanie medzi otcami podľa toho, o koľko detí sa doma musia postarať počas pobytu ich mamy v pôrodnici,“ dodal Stanislav Trnovec z Klubu mnohodetných rodín.

Prechod z materského na rodičovský príspevok v grafickom znázornení Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

Minister práce Ján Richter vyčíslil, že zvýšenie rodičovského príspevku by sa malo dotknúť približne 140 000 ľudí a malo by stáť približne 145 miliónov eur. Zároveň by malo byť bez špeciálnych podmienok na nárok. 

Pracujúcim matkám pred materskou by mal vzrásť príspevok približne o 150 eur a nepracujúcim rodičom o 50 eur.

„Približne zo 140 000 poberateľov príspevku je to plus-mínus rozdelené na polovicu. Znamená to, že 49 % by sa mal týkať rodičovský príspevok vo výške približne 370 eur a približne 51 % by sa malo týkať zvýšenie na 270 eur,“ cituje ministra Richtera TASR. 

Podľa ministra Richtera nebude dvojúrovňové nastavenie rodičovského príspevku protiústavné, keďže už v minulosti to potvrdil Ústavný súd. „Je stále potrebné zvýhodniť matky, ktoré predtým pracovali. Nechceme však niekoho trestať za to, že študoval alebo podobne, preto si myslím, že je dôležité zvýšenie aj o 50 eur v tejto kategórii,“ myslí si Richter.

Či sa bude rodičovský príspevok pravidelne zvyšovať v súvislosti s výškou životného minima, je zatiaľ otázne. „Ideálne by bolo, aby sa v jednu dobu dostala výška rodičovského príspevku na úroveň čistého príjmu minimálnej mzdy. Ale to je horizont, ktorý nedokážem pomenovať,“ priblížil Richter s tým, že by sa aj podľa európskych odporúčaní mal dostať na úroveň 60 % minimálnej mzdy. 

Materské rástlo výrazne, rodičovský len minimálne

Obe dávky – materské aj rodičovský príspevok za posledné roky rástli. Výrazne však iba materské, ktoré sa odvíja predovšetkým od príjmov poistencov. 

V roku 2015 bola priemerná výška materského 430 eur, kým v roku 2017 dosiahla úroveň 567 eur. V prvom štvrťroku tohto roku vyplácala Sociálna poisťovňa materské v priemernej výške 677,09 eura. 

Podľa údajov Sociálnej poisťovne nárast priemernej výšky materského súvisí s rastom miezd poistencov a ich denného vymeriavacieho základu, ale aj s legislatívnymi zmenami. V roku 2016 sa výška dávky materského zdvihla zo 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 % a od 1. mája 2017 sa ďalej zvýšila na 75 % denného vymeriavacieho základu.

Okrem toho medziročne rastie aj maximálna suma dávky materského. Aktuálne je maximálna výška pri 31-dňovom mesiaci 1 458,50 eura.

Ako rástlo materské a rodičovský príspevok za posledných päť rokov.

Analytik INESS Radovan Ďurana upozorňuje, že Slovensko má už dnes štvrtú najdlhšiu materskú medzi krajinami OECD. „Táto dávka za posledné štyri roky vzrástla zo 430 na 653 eur, teda o 50 percent. Pôvodne prebytkový fond poistenia práceneschopnosti dnes hospodári vyrovnane,“  hovorí pre Postoj Ďurana. Zvýšenie materského by ho však poslalo do straty.

Rodičovský príspevok zaznamenal za posledné obdobie podstatne skromnejší rast. V roku 2015 bola jeho výška stanovená na 203,20 eura, pre tento rok je to 220,70 eura. Pri pohľade na výšku priemernej materskej ide o pád v príjmoch o 457 eur. 

Ak by vládny návrh a jeho zvýšenie prešiel v parlamente, výška rodičovského príspevku by sa pre nasledujúci rok skokovo zdvihla na spomínaných 370 eur, čím by došlo k menšiemu prepadu v rodinnom rozpočte po skončení materskej. 

Zvýšenie rodičovského príspevku by podľa analytika Ďuranu znamenalo navýšenie nákladov o 40 percent. „Problém tohto kroku vidím hlavne v tom, že nie je víťazom súboja rôznych alternatív, ktoré by definovali merateľné ciele tohto zvýšenia,“ povedal. 

Otázna motivácia

Minister Richter po rokovaní koaličnej rady spomínal aj valorizáciu príspevku. „V tejto chvíli pripravíme aj alternatívu, ktorá by súvisela s valorizáciou. Odrážať sa len od životného minima by v tomto prípade bola cesta späť. Použil by som pružnejší spôsob valorizácie, ktorý by dával šancu vyššieho navyšovania príspevku aj pre budúce roky,“ avizoval Richter.

Šéf rezortu práce si od vyššieho rodičovského príspevku sľubuje vyššiu motiváciu mať deti pre mladé rodiny. „Toto by mohol byť nástroj, ktorý by do istej miery mohol motivovať a vytvárať lepšie predpoklady pre mladé rodiny, a aby sme zohľadnili aj zosúladenie rodinného a pracovného života,“ dodal Richter.

Analytik Ďurana je skeptickejší. Hoci prudko rástla dávka materskej a najmä vďaka otcom aj počet poberateľov tejto dávky oproti roku 2014, rodí sa len o 4,7 percenta viac detí. 

„Pričom tento mierny rast môže mať skôr demografické zdôvodnenie. Aj zahraničné štúdie ukazujú, že motivovanie plodnosti dávkami nefunguje,“ tvrdí Ďurana s tým, že viaceré výstupy analytikov aj verejnej správy poukazujú na to, že problém je hlavne nedostatok služieb pre rodičov. 

Opozičná poslankyňa Anna Verešová z OĽaNO si, naopak, myslí, že zvýšenie rodičovského príspevku formou príplatku môže pomôcť znížiť obavy rodín mať ďalšie dieťa, zlepší finančnú situáciu rodín s malými deťmi a môže zvýšiť pôrodnosť na Slovensku. OĽaNO navrhovalo ešte pred rokom 50-percentný príplatok k rodičovskému príspevku pre pracujúcich rodičov. 

Podľa poslankyne Verešovej by príplatok mal byť novou dávkou pre pracujúcich rodičov. „Mal by zabrániť tomu, aby sa rodenie detí nezneužívalo ako zdroj príjmu. Je preto vhodné zvýšiť rodičovský príspevok formou príplatku, ktorý dostanú iba matky, ktoré predtým pracovali, a teda aj poberali materské,“ uviedla Verešová pre Postoj. 

Zároveň treba podľa nej dbať na to, aby z podpory nevypadli ženy, ktoré boli pred tehotenstvom študentky alebo nezamestnané. „Tiež je dôležité, aby neboli znevýhodnené matky viacerých detí pri reťazových pôrodoch, ktoré predtým pracovali,“ dodala s tým, že po detailnom zverejnení návrhu koalície pripravia pripomienky, ktoré súčasný stav vylepšia.

Návrh zákona na zvýšenie rodičovského príspevku momentálne na ministerstve práce chystajú. Bude súčasťou väčšieho sociálneho balíka, ktorý by mal byť po dohode koaličných partnerov predložený na júnovú schôdzu parlamentu a definitívne schválený v septembri.

 

Akou sumou by ste mohli podporiť POSTOJ?

Naša redakcia funguje najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od našich čitateľov, ľudí, ako ste vy. Pridáte sa k nim? Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia