Ďakovná svätá omša Te Deum v trnavskej katedrále

TRNAVA 13. mája 2019 - Vo štvrtok 9. mája sa uskutočnila v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave ďakovná svätá omša Te Deum Trnavskej univerzity.

Ďakovná svätá omša v trnavskej katedrále bola nielen poďakovaním Trnavskej univerzity za akademický rok, ale aj osobným poďakovaním rektora za 8 rokov jeho funkcie. Trnavská univerzita pravidelne otvára a zakončuje akademický rok svätou omšou a inak to nebolo ani teraz.
 
Trnavský arcibiskup Ján Orosch v homílii pripomenul jezuitské korene Trnavskej univerzity a logo univerzity, ktoré nesie pečať najväčšieho učiteľa. Prítomných povzbudil k viere a rozlišovaniu dobra od zla. „Univerzitná pôda je miestom, na ktorom sa preberajú témy verejných debát, názory na život aj hodnoty. Odtiaľ majú vychádzať rozumné impulzy na budovanie spoločnosti aj Cirkvi,“ povedal pri svätej omši trnavský arcibiskup Ján Orosch. Potom dodal: „Z kresťanského pohľadu je rozhodujúci prínos Trnavskej univerzity práve v tom, že je priamou nasledovníčkou univerzity Petra Pázmanya v našom meste a teda zvedavosť a smäd po informáciách prispieva k dobrému a hodnotnému životu v súlade s Božími výzvami.“
 
Rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid je vďačný za mnohé veci. Táto svätá omša bola aj jeho osobným poďakovaním za dve funkčné obdobia vo funkcii rektora. Trnavská univerzita sa v štatúte hlási ku kresťanstvu a jeho živým koreňom. „To sa nedá robiť formálne alebo len naoko, no a preto celkom slobodne a dobrovoľne ten, kto chce poďakovať aj takouto formou, tak bol pozvaný dnes. To neznamená, že tam boli všetci zamestnanci alebo všetci študenti. Poďakovanie za dobré veci, ktoré sa stali a ktoré sa samozrejme aj dlhodobo diali na našej univerzite, aj každému z nás, je takým začiatkom takej dobrej cesty, ktorá v budúcnosti na univerzite aj v našich osobných životoch môže byť,“ vysvetlil rektor Marek Šmid.
 
Rektorovi Trnavskej univerzity poďakoval za jeho službu aj trnavský arcibiskup Ján Orosch a podaroval mu ikonu Trnavskej Panny Márie.
 
Zdroj: tkkbs.sk/Rádio Lumen
 
facebook sharing button Zdieľaj
Ďakovná svätá omša Te Deum v trnavskej katedrále

Ďakovná svätá omša v trnavskej katedrále bola nielen poďakovaním Trnavskej univerzity za akademický rok 2018/2019, ale aj osobným poďakovaním rektora Mareka Šmida za 8 rokov jeho funkcie. (Zdroj foto: www.truni.sk)

NOVINKY