Eurovision Song Contest Tel Aviv 2019 © EBU
StoryEditor

V Izraeli štartuje 64. ročník Eurovízie, spolitizovanejší než inokedy

13.05.2019, 10:13
Autor:
ČTKČTK

V Tel Avive sa v utorok uskutoční prvé semifinále 64. ročníka medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia, v ktorej bude susednú Českú republiku reprezentovať skupina Lake Malawi so spevákom Albertom Čiernym, so skladbou Friend of a Friend.

Súťaž sa tento rok koná v Izraeli, pretože vlani s piesňou Toy vyhrala izraelská speváčka Netta Barzilaiová. Izraelské usporiadateľstvo však budí kontroverzie od samého začiatku a podľa kritikov chce Izrael odviesť pozornosť od násilia v pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Hnutie vedené Palestínčanmi vyzvalo na bojkot tohto ročníka súťaže, kvôli násiliu Izraela smerovaného k Palestínčanom. Podobne proti súťaži vystúpili aj palestínski umelci z Gazy, ktorí vyzvali súťažiacich k bojkotu s tým, že izraelskí vojaci na hranici s pásmom Gazy vlani v máji usmrtili 60 Palestínčanov v rovnaký deň, keď Izrael vyhral Eurovíziu, píše agentúra AP.

V januári približne 50 britských celebrít vrátane rockerov Petera Gabriela a Rogera Watersa vyzvalo stanicu BBC, k úsiliu o zmenu miesta konania súťaže.

Hnutie BDS tvrdí, že vedie nenásilnú kampaň inšpirovanú aktivizmom v Juhoafrickej republike v čase apartheidu. Cieľom BDS je prinútiť Izrael, aby ukončil okupáciu palestínskych území, priznal arabskej menšine žijúcej v Izraeli rovnaké práva ako izraelským Židom a dal palestínskym utečencom právo návratu.

Vlani novozélandská popová hviezda Lorde zrušila cestu do Izraela a argentínsky futbalový tím, vrátane Lionela Messiho, odriekol priateľský zápas proti Izraelu, pripomína agentúra Reuters.

Účasť v tomto ročníku Eurovízie však neodriekol žiaden interpret a hosťom súťaže bude Madonna. Začiatkom roku Izrael uviedol, že niektorí aktivisti BDS majú väzby na militantné organizácie a pred dvoma týždňami oznámil, že zaznamenal 232 falošných twitterových účtov patriacich BDS, ktorých cieľom bolo vyvolať odpor proti Eurovízii. Hnutie BDS tvrdenia Izraela odmietlo ako propagandu.

Izraelská vláda sa pôvodne usilovala o to, aby sa Eurovízia konala v Jeruzaleme. Nakoniec sa však organizátori rozhodli pre Tel Aviv kvôli tomu, že je kultúrnym a obchodným centrom Izraela.

Väčšinou sa Eurovízia koná v hlavných mestách krajín, ktoré súťaž organizujú. Status Jeruzalema je však z pohľadu väčšiny medzinárodného spoločenstva sporný. Izraelská vláda síce považuje Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto židovského štátu, ale Palestínčania sa usilujú o to, aby sa východný Jeruzalem, ktorý Izrael obsadil počas vojny v roku 1967, stal hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu.

Súťaž sa síce v minulosti konala bez závažných incidentov aj v Jeruzaleme, naposledy v roku 1999, palestínsko-izraelský spor však vyostril minuloročný presun americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

Semifinále tohtoročnej Eurovízie prebehne 14. a 16. mája, finále 18. mája. Do finále automaticky postúpia zástupcovia piatich krajín, ktoré najviac prispievajú do rozpočtu usporiadateľskej organizácie - teda Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a štát, kde sa súťaž organizuje, tentoraz Izrael.

Bulharsko a Ukrajina sa tentoraz súťaže nezúčastnia. Bulharsko z finančných dôvodov a Ukrajina kvôli sporu okolo víťazky národného kola Anny Koršunovovej. Ukrajinskej verejnoprávnej televízii NSTU sa nepáčilo, že speváčka občas vystupuje v Rusku. Jej vyslanie do Tel Avivu podmieňovala tým, že sa v budúcnosti zriekne vystupovania v Rusku, čo speváčka odmietla ako absurdné.

Víťaza budú voliť televízni diváci a odborná porota zo 41 krajín. Podľa pravidiel však diváci nemôžu hlasovať za zástupcov svojej krajiny. Najväčším favoritom bookmakerov je tento rok podľa izraelského denníka Haarec: Holandsko, potom Rusko a Taliansko.

01 - Modified: 2021-12-01 07:26:36 - Feat.: - Title: Paríž, Honkong ani Zürich. Najdrahším mestom sveta je Tel Aviv 02 - Modified: 2021-08-29 11:13:23 - Feat.: - Title: Prečo máme v lete zvýšený záujem o intímnosti? Dôvodom je proteín, ktorý nás chráni pred slnkom 03 - Modified: 2021-08-28 15:33:42 - Feat.: - Title: Covid-19: Bezpečnejšie je dostať vakcínu ako koronavírus, ukázala štúdia na miliónoch ľudí 04 - Modified: 2021-08-06 09:12:24 - Feat.: - Title: Koniec rastu nádorových buniek? Vedci zistili, ako pomôcť ženám s rakovinou prsníka 05 - Modified: 2021-05-17 09:42:13 - Feat.: - Title: Hlavne sa neschovávať v kúpeľni. Ako som sa naučila prežiť raketový útok v Izraeli
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:08