Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Cviklovo-paradajková polievka

Cviklovo-paradajková polievka
polievkycvikla

Táto polievka je doslova železná bomba - všetky zložky v nej sú bohaté na železo, takže ak vášmu bejby chýba, je to tá správna voľba. V tej jednoduchšej verzii je vhodná od roka, v tej viac dochutenej sa hodí pre celú rodinu a podávať môžete okolo roka a pol - dvoch rokov.

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1  menšia cvikla
1 dl  paradajková šťava (pretlak)
1/2 ČL  olivový olej
1/2 ČL  melasa
 (soľ)
 (bylinky)
 voda

Postup prípravy

Cvikla je zelenina, ktorú používam veľmi rada a často, na sladko aj na slano. Napríklad tieto halušky či lievance sú bomba. Ale dá sa z nej spraviť aj chutná polievka. Základom je cvikla, ktorú sme vopred uvarili domäkka v odokrytom hrnci - tak sa z nej dostanú von antinutrienty. Kdže to trvá dosť dlho, hlavne ak repa nie je úplne mladá, varím viac kusov naraz. Uvarenú môžete pokojne zamraziť.

Do hrnca dáme variť domácu paradajkovú šťavu (pretlak), pridáme trochu melasy a uvarenú cviklu nakrájanú na kúsky. Môžeme dochutiť štipkou soli, prípadne bylinkami, ktoré už máme zavedené. (Oregano, bazalka a pod.) Pridáme aj olej a všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom. Doriedime vodou do želanej hustoty, prevaríme a podávame. Ja som do polievky dala aj za lyžicu vareného cícera (viď foto), ktorý je tiež skvelým zdrojom železa.

 

Tip: Ak už máte trošku väčšie deti, môžete začať tak, že na oleji opražíte nakrájanú cibuľu, pridáte pretlak, orestujete, aby zosladol, a ďalej postupujete rovnako. Na dochutenie používam zmes talianskych byliniek od Davídkovo koření.

10. 5. 2019 10:18

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

Recepty pre deti

Blog môžeš sa vydávať

V tejto sekcii nájdete recepty pre deti cca od 1 roka, keď už kašovité príkrmy začínajú striedať jedlá podobné dospeláckym. Až vtedy varenie konečne začína byť zábava. A niekedy aj výzva, keď sa snažíte do vášho batoľaťa natlačiť napríklad zeleninu, kým ono by vyžilo z ryže a banánu. Recepty vychádzajú z toho, čo je vhodné a zdravé pre maličké deťúrence. Držia sa týchto zásad:

- žiadny cukor ani iné sladidlá
- ľahko stráviteľné, nie prekombinované jedlá
- hlavne lokálne potraviny, minimum exotiky a potenciálnych alergénov

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty