Bývanie

Radiátory a ich správna údržba

Určite každý z nás chce, aby domácnosť fungovala správne bez zbytočných financií a príliš veľkej námahy. Okrem toho, že doma upratujete, utierate prach, vysávate, umývate riady či okná, rovnako sa treba starať aj o jednu zo základných častí, vďaka ktorým máme v dome príjemne teplo a to sú radiátory. Ak sa o radiátory dobre postaráme, určite sa odvďačia svojou funkčnosťou a dlhou životnosťou.

Nezabúdajte odvzdušniť radiátory

Pred začiatkom každej vykurovacej sezóny je dobré si pozrieť a prejsť celý vykurovací systém. Je vhodné najskôr pozrieť či kotol správne funguje. Ak máte kotol na drevo alebo tuhé palivo, je potrebné si zabezpečiť zásoby, aby ste v pokoji mohli prežiť celú vykurovaciu sezónu. Ak máte plynový kotol, treba ho dať aspoň raz za pár rokov pozrieť reviznemu techniku, aby zhodnotil jeho stav a poprípade doladil nedokonalosti. Okrem toho treba pripraviť a vyčistiť aj komín. Zanesené a neudržiavané komíny sú v zime jedným z najčastejších príčin požiarov. Radšej investujte do údržby komína ako potom zachraňovať z plameňov celý dom. No a na záver netreba zabúdať ani na údržbu radiátorov. Radiátory sú posledné články celého vykurovacieho systému, ktoré nám odovzdávajú teplo a zabezpečujú príjemný pocit pohodlia. Na začiatku vykurovacej sezóny treba radiátory odvzdušniť. Ak je v radiátoroch vzduch, ten bráni správnemu cirkulovaniu vody a tým sa znižuje výkon celého vykurovania. Samozrejme, že základom správneho fungovania je aj profesionálne a dobre zapojenie radiátorov. Každý radiátor by mal mať ventil, cez ktorý budete schopní daný radiátor odvzdušniť. Pre istotu si pripravte nejakú misku a handru, pri odvzdušňovaní zvykne z radiátorov vytiecť malé množstvo vody. Ak už máte správne odvzdušnené všetky radiátory, treba skontrolovať vodu v systéme, jej tlak a  ak jej je menej treba ju napustiť a následne môže začať vykurovacia sezóna.

Nezabúdajte ani  na údržbu dizajnových radiátorov

Mnohé domácnosti dnes majú radiátory, ktoré neplnia len vyhrievaciu funkciu, ale aj estetickú. Aby mohli dostatočne slúžiť aj funkčne aj esteticky, je potrebné ich rovnako ako všetky ostatné odvzdušniť, ale treba ich udržiavať aj z vonkajšku. Väčšinou postačí len nejaká mokrá handra, poprípade niečo na doleštenie. Na ťažšie dostupné miesta existujú rôzne hubice , vďaka ktorým sa dostanete do menej prístupných miest. Potom už treba len vašu chuť a čas, aby vaše radiátory boli dokonale pripravené plniť svoje funkcie.

Ak hľadáte tie správne radiátory do vašej domácnosti, kliknite na stránku www.viessmann.sk a vyberte si z ponuky!

 

Leave a Comment