Free songs
Home / Bývanie / Ľahká a ťažká strešná krytiny – pre ktorú z nich sa rozhodnúť?
Ľahká a ťažká strešná krytiny – pre ktorú z nich sa rozhodnúť?

Ľahká a ťažká strešná krytiny – pre ktorú z nich sa rozhodnúť?

Ak ste niekedy stavali či rekonštruovali strechu vášho domu, určite nám dáte za pravdu, že rozhodnúť sa pre konkrétny typ strešnej krytiny dá poriadne zabrať. Na trhu je dostupných hneď niekoľko typov a preto je hlavným kritériom pri výbere cena a kvalita. Možno ste pri rozhodovaní a sumarizovaní informácií o strechách narazili na to, že niektoré sa označujú ako ľahké a niektoré, naopak, ako ťažké. Ide samozrejme o hmotnosť a o to, ako strešná krytina v konečnom dôsledku zaťaží obvodové múry domu. Kedy sa rozhodnúť pre ľahkú a kedy pre ťažkú strešnú krytinu? Nemajte obavy, poradíte vám tak, aby ste sa rozhodli správne.

Ľahká strešná krytina je v súčasnosti čoraz viac vyhľadávaná

Ako sme si už načrtli vyššie, hmotnosť je pri kúpe krytiny rozhodujúca. Ľahké krytiny sú dnes veľmi populárne hlavne preto, že sa veľmi ľahko inštalujú na strechu domu a cenovo sú lacnejšie, ako tie ťažké. Zaraďujeme sem najmä plechové strešné krytiny, ktoré boli v minulosti zatracované, no dnes zažívajú svoj boom. Výrobcovia ich totiž dokážu vyrobiť v rôznych tvaroch a farebných odtieňoch, a tak si môže zákazník prispôsobiť svoju strechu podľa toho, čo sa mu páči. Pri uvažovaní o hmotnosti strechy však dajte pozor. Nejde totiž iba o samotnú hmotnosť škridiel, ale aj ďalšieho príslušenstva, ktoré pri streche budete potrebovať. Patria sem rôzne latky a tiež materiál, ktorý slúži ako tepelná izolácia.

Ťažká strešná krytina prežije niekoľko generácií

Ťažká strešná krytina má nielen u nás, ale po celom svete naozaj dlhoročnú tradíciu a nie nadarmo sa hovorí, že vám vydrží celý život. Pálené či betónové škridle sú takmer nezničiteľné a svojou kvalitou neprekonateľné. Nehovoríme samozrejme, že ľahká strešná krytina je menej kvalitná, no na tej ťažkej pravdepodobne nenájdete jedinú chybičku. Hodí sa takmer na každú strechu s výnimkou starých domov, pri ktorých hrozí narušenie statiky. Napriek tomu, že do popredia sa dostávajú čoraz viac aj ľahké strešné krytina, pálené a betónové škridle sú stále jednotkou na trhu a sú určené najmä pre tých, pre ktorých je bezpečie a kvalita na prvom mieste.

Ľahká či ťažká strešná krytina? Kliknite na našu stránku https://krytina.sk/ a rozhodnite sa správne.

Scroll To Top