SKLÁ BEZPEČNEJŠIE PRE VTÁCTVO

SKLÁ BEZPEČNEJŠIE PRE VTÁCTVO

To je výsledok našej komunikácie s Grand Hotel Spiš. Počas návštevy sme si všimli niekoľko uhynutých spevavcov, ktoré narazili do presklených častí hotela. Okamžite sme informovali personál a poradili opatrenia. Špeciálne UV nálepky znížia riziko nárazov, ktoré bolo naozaj veľké, pretože hotel je umiestnený v druhovo bohatom národnom parku Slovenský raj, v tesnej blízkosti lesa.


Presklené plochy (budovy, zástavky, dvere, okná a pod., či dokonca vonakjšie zrkadlá), sú pre vtáctvo pascou. Čím zelenšie a zaujímavejšie pre vtáctvo je prostredie, v ktorom sa nachádzajú, tým je riziko vyššie. Vytvárajú totiž zdanie voľnej krajiny (tá reálna sa v skle odráža). Počas rôznych aktivít, ako lov, prelet, svadobné lety a pod. potom dochádza k nárazom a vážnym zraneniam, najčastejšie s následným úhynom. V hniezdnom období sú straty o to väčšie - na hniezde môžu mať uhynuté jedince už potomstvo, ktorému sa stane osudným chlad, podvýživa, alebo predátor.


Riešenia sú pritom jednoduchšie, ako si možno myslíme - stačí správne nalepiť účinné UV nálepky, viditeľné pre vtáctvo. Okrem toho existujú špeciálne sklá či fólie s UV prvkami, použiteľné aj veľkoplošne.
Ak viete o ploche, ktorá je pascou pre vtáctvo, obráťte sa na majiteľa a požiadajte ho o prijatie opatrení. Keby ste náhodou nepochodili, kontaktujte príslušné pracovisko Štátnej ochrany prírody, nakoľko všetky druhy vtáctva (okrem mestských holubov) sú na Slovensku chránené a prevádzka je po upozornení povinná prijať preventívne opatrenia.


Ďakujeme a držíme palce všetkým jednotlivcom a iniciatívam za bezpečnejšie presklené plochy.

 

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd