Vrátil sa Sovietsky zväz? Kontroverzná súťaž vyvoláva ostrú polemiku
3.5.2019 12:07
akt. 21.04.2020 06:10

Vrátil sa Sovietsky zväz? Kontroverzná súťaž vyvoláva ostrú polemiku

2fotky v galérii
Zdroj: Facebook USSR UK
Uložiť článok
Predstavte si súťaž pomenovanú po krajine, ktorá už neexistuje a odkazuje na totalitný režim. Nonsens? Zdá sa, že nie. A hoci ide „len“ o súťaž krásy, vyvoláva ostrú kritiku a odsúdenie od viacerých európskych diplomacií.

Hoci sa Sovietsky zväz rozpadol pred 28 rokmi, jeho myšlienky ožívajú na jeden deň v roku. Nie v Moskve, ako by mnohí očakávali. Ba ani v žiadnej inej postsovietskej krajine, na ktorú súťaž odkazuje. Ale v Londýne. Práve tu sa minulý víkend konala Miss USSR, ktorej sa zúčastnili dievčatá z bývalých sovietskych krajín. 

Kontroverzná súťaž má už siedmy rok po sebe zázemie v britskej metropole. Prečo práve tu? „Sovietska krása sa dobre predáva — Londýn je vychytené mesto v oblasti módy, ženskej krásy a luxusu. Tvoria tam viaceré prestížne módne domy a parfumérske či klenotnícke firmy. Pre súťažiace dievčatá je to, ako by boli priamo pri prameni,“ vysvetľuje tento zvláštny výber etnologička Katarína Nádaská.

Litovci: Sovietsky odkaz si niet prečo vážiť

Pre niektoré bývalé sovietske krajiny je však myšlienka ukazovať krásu žien v šou s takýmto označením kontroverzná. Pobaltské štáty opakovane kritizovali súťaž s tým, že sovietska okupácia nie je niečo, na čo treba nekriticky spomínať.

„Koncepciu prehliadky považujeme za hanebnú. Sovietsky odkaz nie je niečo, čo by sme si mali vážiť,“ píše sa vo vyhlásení litovského veľvyslanectva. „ZSSR bol zaostalým totalitným štátom, ktorý brutálne anektoval pobaltské krajiny počas druhej svetovej vojny,“ tvrdia ďalej litovskí predstavitelia. Ako príklad tejto brutality spomenuli masové deportácie Litovčanov na Sibír, potlačenie protisovietskeho odporu a násilnú kolektivizáciu.

„Predstavte si, že by niekto zorganizoval súťaž ‚Miss Tretej ríše‘ pre ženy z krajín obsadených nacistami alebo ‚Miss Britského impéria‘?!“ rozhorčil sa bývalý britský veľvyslanec v Lotyšsku Ian Bond.

Organizátori popierajú ideologickú motiváciu

Litovskí diplomati už predtým žiadali, aby všetky odkazy na krajinu boli zo súťaže odstránené z dôvodu „nevhodného politického a historického kontextu“. Miss USSR má aj napriek tomu vo svojej súťaži naďalej litovské kandidátky.

Ani jedna z nich sa však neprebojovala do tohtoročnej súťažnej jedenástky. Dostali sa tam 4 Rusky, 2 Lotyšky a po jednej zástupkyni z Kazachstanu, Bieloruska, Ukrajiny, Arménska a Estónska. Súťaž vyhrala v Londýne žijúca Bieloruska, ktorá sa narodila 10 rokov po rozpade Sovietskeho zväzu.

Organizátori popierajú, že ide o ideologickú motiváciu. „Naše meno nemá nič spoločné s politikou,“ hovorí Kateryna Burcevová, ktorá v roku 2012 spoluorganizovala súťaž.

Samotná riaditeľka súťaže Julia Titovová prišla do Londýna počas študentských čias. Najskôr pôsobila ako promotérka na viacerých spoločenských podujatiach. Pre magazín Artefact uviedla, že myšlienka Miss USSR vyšla z existujúcej súťaže Miss Russia, na ktorej tiež robila promotérku. „Do súťaže sa prihlásilo veľa dievčat z baltských krajín a ZSSR. Pomyslela som si, prečo by napríklad dievčatá z Kazachstanu nemohli reprezentovať Rusko?“ povedala časopisu Titovová.

Krymčanky zaradili pod Rusko

Na internetovej stránke má Miss USSR napísané motto: „Ukážeme, ako krása zachráni svet.“ Je zrejmé, že zaradením krymskej kandidátky pod Rusko to asi nebude. Valné zhromaždenie OSN považuje ruskú anexiu Krymu z roku 2014 za nezákonnú a prevažná väčšina medzinárodných spoločenstiev neuznáva Krym ako súčasť Ruska.

Aj napriek dištancovania sa od politiky, organizátorom nerobí problém poslať pozvánky na galavečer viacerým štátnikom, ktorí majú na pódiu krajanky. Titovová napríklad s hrdosťou hlásala, že jej akcie sa zúčastnili napríklad kazašskí diplomati. Keď sa jej spýtali, o koho konkrétne išlo, povedala, že zrejme by nebolo politicky správne ich menovať. 

Výber kandidátok

Kontroverzná však nie je len účasť kandidátok z krajín, ktoré sa stali obeťami komunistickej tyranie. Polemiku vyvoláva aj spôsob výberu dievčat do finálnej jedenástky. Predvýber dievčat sa koná prostredníctvom online hlasovania.

Každé tri hlasy sú spoplatnené tromi eurami. Ako pripomína portál Independent , víťaza tak pravdepodobne určuje to, kto má koľko peňazí a je ochotný ich minúť, pretože počet hlasov, ktoré môže hlasujúci kúpiť, je neobmedzený.

Dostať sa na galavečer stojí 400 libier. Prinajmenšom

Zvláštne na postsovietskej Miss je aj to, že na galavečer sa dostanú iba VIP hostia. Cena lístkov podľa aktuálnej internetovej verzie  začína na 400 librách za sedadlo a končí na sume 5000 libier za 10 miest.

Aj kvôli uzavretej spoločnosti neprikladajú niektoré ďalšie krajiny tejto akcii význam. Takí lotyšskí diplomati vo Veľkej Británii to považujú za súkromnú udalosť, ktorá nie je relevantná pre skutočné Lotyšsko.

Najväčší sponzor bol zapletený v sexuálnom škandále

Okrem predaných vstupeniek a hlasovania Miss USSR funguje vďaka bohatým investorom. Má ich viacero, no najväčšou spoločnosťou podporujúcou súťaž je Rixos — luxusný reťazec 25 hotelov po celom svete.

Rixos založili tureckí obchodníci Fettah Tamince, ale podľa e-mailov, ktoré unikli a ktoré vydala tlačová agentúra The Black Sea v roku 2016, 50 percent akcií Rixos vlastní kazašský obchodník Tevfik Arif. Má rozsiahle vzťahy s Ruskom a pôsobil 17 rokov v Moskve na sovietskom ministerstve obchodu.

Arifovo meno sa tiež spája so sexuálnym škandálom. V roku 2010 ho zatkli spolu so skupinou ďalších podnikateľov na tureckej jachte, ktorú v minulosti použil aj prvý prezident Tureckej republiky Mustafa Atatürk.

Na luxusnej jachte bol Arif v spoločnosti deviatich žien. Podľa tureckých novín Hurriyet si skupina obchodníkov zaplatila za noc so ženami až 10 000 dolárov. Arifa obvinili z financovania medzinárodného kartelu s prostitúciou. O rok na to ho však oslobodili. 

Vtedy tabu, dnes vychytená udalosť

Aby nakoniec paradoxov a kontroverzií o Miss USSR nebolo málo, treba tiež pripomenúť, že súťaže krásy boli v Sovietskom zväze dlhé roky zakázané.

„Už v 20-tich rokoch 20. storočia po vzniku Sovietskeho Ruska sa razila idea Novej ruskej ženy — samostatnej emancipovanej ženy, ktorá zastávala aj dovtedy mužské role — žeriavničky, bagristky, traktoristky a podobne. Uznávala sa prirodzená ženská krása bez líčidiel a súťaž krásy bola považovaná za nemorálnu a silný buržoázny prežitok,“ vysvetľuje dôvod zákazu etnologička Katarína Nádaská.

Po roku 1989 však táto pôvodne americká show prenikla postupne aj do iných postsocialistických krajín. Podľa etnologičky sú dnešné ruské ženy rovnaké ako všetky ženy sveta — chcú sa páčiť, dobre vyzerať, páčia sa im luxusné šaty. Ak si to môžu dovoliť, idú na skrášľovacie zákroky, využívajú služby estetickej medicíny, dbajú o seba... To sa týka najmä mladých žien, ktoré vnímajú svoje perfektné telo ako svoju devízu pre život.

Aj Nádaská však považuje názov súťaže za diskutabilný. „Môže poukazovať na politické túžby Moskvy v otázke zjednotenia do zväzku krajín podobných ZSSR, alebo to môžeme chápať ako nostalgický a recesistický názov dnes už nejestvujúceho štátneho útvaru,“ hovorí pre Aktuality.sk.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.