Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

24. apríla 2019

Veterán zapletený do incidentu na ambasáde KĽDR zostáva vo väzení



Ilustračná snímka



Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Los Angeles 24. apríla (TASR) - Veterán amerického námorníctva, ktorý je podozrivý v súvislosti s útokom na veľvyslanectve Severnej Kórey v Madride, zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Rozhodol o tom v utorok súd v Los Angeles, ktorý odmietol žiadosť obhajoby o jeho prepustenie na kauciu.


Obvinenia voči zadržanému veteránovi Christopherovi Ahnovi neboli zverejnené. Sudkyňa Jean Rosenbluthová síce odmietla žiadosť jeho obhajcu, aby súdne dokumenty boli utajené, ale zatiaľ ich nezverejnila s tým, že si ich chce ešte preštudovať. Dodala, že zverejneniu spisu je naklonená, keďže do médií už aj tak preniklo Ahnovo meno. ďalšie vypočúvanie pred súdom bolo vytýčené na 18. júla.

Ahn je vo väzbe od svojho zatknutia minulý piatok, dodala agentúra AP. Jeho vydanie žiada Španielsko.

Medzinárodný zatykač na Ahna bol vydaný v súvislosti s incidentom z 22. februára tohto roku, keď do priestorov severokórejského veľvyslanectva v Madride vnikla desaťčlenná ozbrojená skupina, ktorá tam spútala a zbila jeho zamestnancov. Páchateľom sa následne podarilo utiecť s ukradnutými počítačmi a dokumentmi.

Vlámanie sa odohralo iba niekoľko dní pred druhým stretnutím sverokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré sa uskutočnilo vo vietnamskom Hanoji.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí označilo tento incident za "teroristický útok", za ktorým stál sčasti americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov reagovalo, že Washington s prípadom nemá nič spoločné.

Prokuratúra v Los Angeles uviedla, že Ahn bol zatknutý počas policajnej razie v byte spoluobvineného Adriana Hong Changa, vodcu skupiny Free Joseon. Samotný Hong Chang nebol doma a nebol zatknutý.

Free Joseon sa označuje za exilovú vládu, ktorá chce zvrhnúť dynastiu vládnucej rodiny Kimovcov v Severnej Kórei.

Zoskupenie Free Joseon, používajúce tiež názov Cheollima Civil Defence, sa v marci prihlásilo k zodpovednosti za prienik do priestorov ambasády KĽDR a uviedlo, že získané informácie "nesmiernej potenciálnej hodnoty" poskytlo FBI.

Vo vyhlásení na svojej internetovej stránke tiež vyjadrilo "zdesenie" z toho, že americké ministerstvo spravodlivosti vydáva na občanov Spojených štátov zatykače, ktorých základom sú trestné oznámenia zo strany Severnej Kórey.

"Posledný občan Spojených štátov, ktorého Kimov režim uväznil, sa vrátil domov zmučený a neprežil," upozornilo zoskupenie v narážke na prípad amerického študenta Otta Warmbiera zadržaného v Severnej Kórei.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Herasimov: Porošenko bude ideologickým lídrom svojej strany
<< predchádzajúci článok
Španielsky premiér vylúčil koalíciu socialistov s pravocentristami