Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

23. apríla 2019

Analytik: Náhrady originálnych liekov pomáhajú šetriť peniaze



Slovensko môže šetriť náklady na lieky využívaním ich náhrad. "Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť míňať verejné zdroje na drahé lieky, pokiaľ máme k ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 23. apríla (TASR) - Slovensko môže šetriť náklady na lieky využívaním ich náhrad. "Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť míňať verejné zdroje na drahé lieky, pokiaľ máme k dispozícii lacnejšie, rovnako bezpečné a efektívne alternatívy," hovorí riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš.


Ozrejmil, že udržaniu systému zdravotnej starostlivosti by mohla pomôcť aktívna podpora súťaže na liekovom trhu, ktorej výrazne pomáha používanie generických a biologicky podobných liekov. Podľa Asociácie generických výrobcov GENAS majú generiká sťažený vstup na slovenský trh, lebo systém úhrad liekov z prostriedkov verejného zdravotného poistenia umožňuje rozdiely v úhradách originálnych a generických liečiv. GENAS tvrdí, že neisté podnikateľské prostredie pre výrobcov a nesystémové zmeny v úhradách a kategorizácii vytvárajú nepredvídateľné podmienky, ktoré obmedzujú plánovanie pre výrobcov, a tak znemožňujú schopnosti vyjednávania lepších cien.

Ďalšou prekážkou má byť to, že podľa súčasnej legislatívy sa aj zmena veľkosti balenia existujúceho generika už považuje za nové generikum a podlieha cenovému konaniu, čo má mať negatívny dosah už na všetky existujúce balenia v zozname.

Slovensko pri výdavkovo najväčších molekulách zatiaľ podľa Goliaša v prieniku biosimilárnych liekov zaostáva za mnohými vyspelejšími štátmi Európskej únie (EÚ). "Možno to považovať za nevyužitú príležitosť. Vývoj v týchto krajinách by mohol inšpirovať slovenských regulátorov aj zdravotné poisťovne k otvorenejšiemu prístupu pri cenotvorbe a zavádzaní súťaže medzi referenčnými a biosimilárnymi liekmi," zhrnul.

V EÚ podľa neho nové biologicky podobné lieky rýchlo prenikajú na trhy. To sprevádza prudký pokles cien, čo umožňuje dosahovať výrazné finančné úspory aj rozšírenie liečby na širší okruh pacientov. "Generické a biosimilárne lieky môžu priniesť očakávaný benefit pre systém, len ak je vytvorená zdravá konkurencia medzi výrobcami a sú vytvorené optimálne podmienky na trhu," pripomenul farmakoekonóm Branislav Obšitník.

Ministerstvo zdravotníctva pre TASR reagovalo, že realizuje množstvo edukačných aktivít o biosimilárnych liekoch, o tom, že majú rovnakú účinnosť ako originálne lieky a snaží sa vytvárať jasné a predvídateľné podmienky pre farmaceutické firmy aj pre platcov. "Predovšetkým dbáme o to, aby pacient bez medicínskych obmedzení mal dostupnú liečbu bez doplatku," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Každý štvrťrok ministerstvo podľa nej vykonáva revíziu úhrad, pričom hlavným cieľom je zohľadniť cenotvorbu v dôsledku vstupu generických a biosimilárnych liekov. "Zmeny sa týkajú celého kategorizačného zoznamu a prihliadalo sa najmä na to, aby lieky s rovnakou účinnou látkou mali rovnakú úhradu zdravotnej poisťovne a aby v novovzniknutých úhradových skupinách boli lieky s nulovým alebo dostupným doplatkom pre pacienta," doplnila Eliášová.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Vrahovia Vietnamcov zatiaľ o podmienečné prepustenie nepožiadali
<< predchádzajúci článok
Dosedla: Nedostatok pracovníkov na Slovensku brexit nevyrieši