Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

23. apríla 2019

M. R. Štefánik sa objaví na numizmatických kúskoch i poštovej známke



Milan Rastislav Štefánik sa objaví na viacerých zberateľských a pamätných numizmatických kúskoch i na poštovej známke. Stane sa tak pri príležitosti ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Bratislava 23. apríla (TASR) – Milan Rastislav Štefánik sa objaví na viacerých zberateľských a pamätných numizmatických kúskoch i na poštovej známke. Stane sa tak pri príležitosti pripomenutia si 100. výročia jeho úmrtia.


Národná banka Slovenska (NBS) by mala vo štvrtok (25. 4.) vydať dve mince. Pôjde o striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote desať eur a o pamätnú dvojeurovú mincu. Pamätná dvojeurová minca s motívom M. R. Štefánika bude aj súčasťou sady obehových mincí Slovenska, ktorú vydá Mincovňa Kremnica. Pridá sa aj Slovenská pošta. Tá vydá hárček s poštovou známkou, ale tiež obálku prvého dňa vydania s prítlačou, poštovou známkou a príležitostnou pečiatkou.

Počas celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia bude Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika predávať priamo v Brezovej pod Bradlom dve verzie 0 Euro Souvenir bankoviek.

Prvá séria je venovaná pripomienke Štefánika ako zakladateľa Československých légií. Na nej je v popredí jeho portrét a v pozadí Mohyla na Bradle. Druhá séria je venovaná faktu, že Štefánik bol vášnivým letcom. Na nej je zobrazená časť sochy Štefánika ako letca, ktorá je súčasťou pamätníka v Bratislave. V pozadí je zobrazené lietadlo Caproni 450, pri páde ktorého Štefánik tragicky zahynul. Obe série sú doplnené o životné a etické krédo M. R. Štefánika: Veriť, milovať, pracovať.

"Obidve vydania budú k dispozícii v limitovanom náklade 10.000 kusov. Predajným miestom bude Národný dom Štefánikov na Námestí M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom," doplnil Vladislav Klajban, výkonný riaditeľ spoločnosti NUNOFI (numizmatika-notafilia-filatelia).

Milan Rastislav Štefánik sa už v minulosti objavil na niekoľkých vydaniach bankoviek, či už v rámci československej meny, ako aj na bankovkách samostatnej Slovenskej republiky.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Vo vodách priehrady v Boleráze hľadajú utopeného Bratislavčana
<< predchádzajúci článok
Kim sa s Putinom stretne vo štvrtok vo Vladivostoku, potvrdil Kremeľ