Podpora nadmerných veľkostí vedie k obezite

Obchody s módnym oblečením sa prispôsobili čoraz výraznejšej časti obyvateľov, ktorí potrebujú väčšiu veľkosť. Tento trend so sebou však nesie riziko, že sa rozšíri vážny problém so zdravím, píše taliansky denník Corriere della Sera.

23.04.2019 09:07
strava, výživa, tučnota, obezita, tuk,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)
Nadmerné veľkosti sú oslobodené od cla, a to nielen v Spojených štátoch, kde sú obchody s nadmernými veľkosťami takmer všade. Aj v Taliansku rastie počet obéznych, a tak možno aj tam vidieť obchody s XXXL oblečením.

Zámer je to bohumilý, pretože obchody tak vychádzajú v ústrety potrebám čoraz väčšej vrstvy obyvateľov, odstraňujú stigmatizáciu tiel, ktoré nezodpovedajú klasickým kánonom diktovaným módou a pomáhajú mnohým, aby sa cítili lepšie. Ale v štúdii Východoanglickej univerzity sa zdôrazňuje, že normalizácia nadmerných veľkostí so sebou prináša aj nečakaný vedľajší účinok, totiž to, že ľudia nebojujú s kilogramami navyše, ktoré sú hrozbou pre zdravie.

Britskí vedci, ktorí publikovali výsledky svojho výskumu na stránkach časopisu Obesity, nazhromaždili údaje takmer o 24 000 osobách s nadváhou a obezitou a zistili, že podiel tých, ktorí podceňujú vlastnú nadváhu, znepokojujúco narastá. Dnes je 58 percent mužov s nadváhou presvedčených, že nadváhu nemajú, zatiaľ čo v roku 1997 sa tento podiel pohyboval okolo 48 percent. U žien potom podiel tých, ktoré si reálne neuvedomujú svoje kilogramy navyše, vzrástol z 24 percent v roku 1997 na dnešných 31 percent. Medzi obéznymi sa podiel tých, ktorí si myslia, že je úplne normálne, čo im ukazuje váha, zvýšil zo šiestich na 12 percent.

Ako je možné, že sa osoba cíti vo forme, hoci má nadmernú veľkosť? Napríklad len jedna osoba s nadváhou z dvoch chce schudnúť. ,Normálna váha je však definovaná na základe výpočtu, kedy je riziko úmrtia najnižšie: kto je v norme, teda má index telesnej hmotnosti medzi 18 a 25 (pomer medzi telesnou výškou a váhou), má nádej, že bude žiť dlhšie ako ten, kto má nadváhu či obezitu.

Byť obézny navyše znamená drastické zníženie kvality života a zdravia," uvádza Ferruccio Santini, predseda Talianskej spoločnosti pre obezitu a riaditeľ centra obezity a endokrinológie pri univerzite v Pise.

Mnohí to ešte nepochopili, ale obezita je skutočne choroba: zhoršuje metabolické funkcie a produkuje celkový chronický zápal, ktorý uľahčuje vznik ďalších chorôb, ako je cukrovka, kardiovaskulárne choroby či nádory. Navyše obézny človek žije o desať rokov menej a desať rokov života strávi s horším zdravotným stavom. Uvedomiť si problém s nadváhou a snažiť sa ho riešiť je nevyhnutné predovšetkým preto, aby sa človek cítil lepšie. Ale podľa britských vedcov sa to stáva čoraz zriedkavejšie. Chybné vnímanie telesnej hmotnosti nie je problémom len v Británii, ale aj v Taliansku. Podľa údajov talianskeho ministerstva zdravotníctva sa každý druhý obézny Talian považuje len za „robustného“, zatiaľ čo Talianky o sebe majú realistickejšiu mienku: iba 35 percent žien s nadváhou sa považuje za „plnoštíhle“.

Ako uvádzajú britskí vedci, problém je výraznejší medzi chudobnejším obyvateľstvom, ktoré často ignoruje problémy spojené s obezitou a má problém s tým, aby začalo zdravšie žiť, napríklad preto, že zdravé jedlá sú drahšie. Aj v Taliansku sú rozdiely, a to sociálne a teritoriálne: na juhu a na ostrovoch je podiel obéznych ľudí a ľudí s nadváhou oveľa vyšší ako na severe.

Tiež stigmatizácia obéznych je pre týchto ľudí nepríjemná. „Kto je obézny alebo má nadváhu, nesmie byť obviňovaný, pretože na hromadenie tuku má často vplyv aj genetika. Máme však možnosť, na rozdiel od telesnej výšky či farby vlasov, s tým niečo urobiť. Cieľom je predovšetkým zmena životného štýlu, ktorá pomáha zhadzovať kilogramy a upevniť zdravie,“ dodáva Santini.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #móda #obezita #nadváha #oblečenie #nadmerné veľkosti