Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Vajíčka sú symbolom Veľkej noci… aj zdrojom výživy

Marta Bartošovičová

Symbol Veľkej noci

S Veľkou nocou sú neodmysliteľne späté kraslice alebo maľované vajíčka. Zvýšená spotreba vajec počas veľkonočných sviatkov je prirodzená, pretože sú súčasťou mnohých typických jedál a koláčov, tvoria základ majonézy, zdobia obložené misy, chlebíčky či šaláty. Pozrime sa na vajíčka z pohľadu výživy.

Slepačie vajcia patria k biologicky najcennejším potravinám. Sú zdrojom plnohodnotných bielkovín s vysokou stráviteľnosťou, ale aj vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých výživných látok. Sú výborným zdrojom vitamínov A, D, E a K a celého komplexu vitamínov skupiny B, vrátane vitamínu B12, nevyhnutného pre dobre fungujúci nervový systém.

Z minerálnych látok sú bohaté na železo, fosfor, síru, draslík a horčík, zo stopových prvkov v nich vo významnejších množstvách nájdeme zinok, meď, mangán, bróm a jód. Majú vysokú biologickú hodnotu bielkovín, ktoré majú výnimočné a komplexné zloženie všetkých dôležitých aminokyselín. Ich stráviteľnosť je pre ľudský organizmus vysoká (až 98 percent), čím predstihli i bielkoviny z ďalších potravín živočíšneho pôvodu, akými sú mäso, mlieko a ryby.

Ilustračný obrázok

Okrem bielkovín sa vo vajciach nachádzajú aj sacharidy (z výživového hľadiska sú však zanedbateľné) a tuky. Tuky sa nachádzajú najmä v žĺtku. Všeobecný trend znižovania cholesterolu v našej výžive prirodzene odporúča obmedziť jeho konzumáciu na minimum, avšak pre zdravého človeka je obsah ďalších živín považovaný za atraktívny. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča 3 až 4 vajcia týždenne. Avšak pre tých, ktorí trpia na vysoký cholesterol v krvi, naďalej platí, že by nemali zjesť viac ako jeden žĺtok za týždeň. Bielok obsahuje iba 0,1 g tuku, 0,25 g sacharidov a až 3,66 g bielkovín, ako aj vitamíny B12, D, A, z minerálov vápnik, horčík a železo.

Výživové zloženie vajca

Odborníci poukazujú aj na skutočnosť, že hlavným zdravotným problémom výskytu vysokej hladiny krvného cholesterolu nie je ani tak cholesterol obsiahnutý v požitej strave, ale nadbytočný cholesterol v krvi tvoriaci sa v pečeni z nasýtených tukov prijatých potravou (napríklad hamburger obsahuje šesťkrát viac nasýtených tukov ako žĺtok).

Ilustračný obrázok

Podstatným zistením je aj to, že pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín v žĺtku je zo zdravotného hľadiska oveľa priaznivejší ako pri mnohých iných živočíšnych tukoch. V žĺtku sa nachádza tiež ochranne pôsobiaca látka lecitín. Okrem toho, že vyživuje mozgové a nervové bunky, pomáha i pri preprave tukov v tele a zabraňuje ukladaniu cholesterolových plátov na cievach. 

Poznáte hladinu svojho cholesterolu?

Riziká 

Vajcia môžu obsahovať salmonelu, teda baktériu, ktorá vyvoláva epidémiu z pokazených potravín. Ako prevencia proti nakazeniu salmonelou slúži konzumácia tepelne upravených vajec.  Na zničenie salmonel vo vajíčkach stačí, ak ich pri teplote 70 stupňov varíte desať minút. Vajíčka namäkko radšej oželte a volské oká osmažte z oboch strán.

Nezabudnite, že už pri kúpe vajec treba dbať na ich čerstvosť a dátum spotreby. Dôležité je tiež správne uskladnenie vajec a  pokrmov z nich pripravených. Opatrní treba byť najmä pri príprave jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia, ako sú majonézy, krémy do zákuskov a podobne. 

ÚVZ SR: Uskladnite potraviny počas veľkonočných sviatkov správne

Spracovala a uverejnila: Marta Bartošovičová, NCP VaT pri CVTI SR

Zdroje: ÚVZ SR a viaceré ďalšie

Ilustračné foto: Pixabay.com (Hans, RitaE)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky