Chrobáky vo fazuli? Ako sa tam dostali a čo s nimi

Chrobáky vo fazuli? Ako sa tam dostali a čo s nimi

Na zrnách fazule som si po namočení do vody pred varením všimla svetlejšie miesta a pod šupkou tmavú škvrnu. No a vo vnútri je nejaký chrobák. Ako sa tam dostal? Jana L.

V zrnách fazule sa vyskytol typický skladový škodca zrniarka fazuľová (Acanthoscelides obsoletus). Napáda najmä fazuľu, niekedy aj hrach, bôb, šošovicu, hrachor. Chrobáky sú dlhé 2,5 – 4 mm, tmavohnedé, s jemnými svetlými chĺpkami, voľným okom sú krovky škvrnité. Je to veľmi rafinovaný škodca. Zrniarka fazuľová je výrazne teplomilný chrobák. V mimoriadne teplých rokoch (ako napr. minulé leto) vylietava zo skladovacích priestorov. Samičky po párení kladú v priebehu júna mliekovobiele vajíčka na mladé struky fazule. Z vajíčok sa vyvinú larvy, ktoré sa postupne prehryzú do strukov, následne do semien. Dorastajú do dĺžky až 3,5 mm, sú belavé, viditeľné voľným okom. Vyvinutá larva pred zakuklením vyhryzie vo vnútri zrna kruhový otvor – „okienko“ – tesne pod šupkou a zakuklí sa. Tak je pripravená cesta na vyletenie dospelého chrobáka. Šupka zostáva na prvý pohľad nepoškodená, ale pri dôkladnom pohľade, namočení fazule do vody poškodenie vidno voľným okom, presvitá aj telo larvy či dospelého chrobáka.

Vývoj jednej generácie od nakladenia vajíčok až po dospelého chrobáka trvá približne 60 dní. Dospelé chrobáky prvej generácie sa obvykle vyliahnu už koncom júla. Ak pozberáme napadnuté struky, vylúpeme zrná, uložíme ich do komory, špajze a pod., kde je obvykle teplota nad 10 °C, vývoj v teplom prostredí pokračuje aj v jesenných, zimných mesiacoch. Vyvinú sa ďalšie 2 – 3 aj viac generácií. Samičky kladú vajíčka priamo na vylúpané zrnká fazule a história sa opakuje. Ochrana proti zrniarke fazuľovej spočíva vo vytvorení takých skladovacích podmienok, aby sa škodca nemohol vyvíjať. Teda teplota pri skladovaní by mala byť stále pod 10 °C. Skladujeme len dôkladne vyčistené, vysušené, prebrané zrná. Odporúča sa zrná po zbere uložiť na 48 hodín do mrazničky. Pri teplote -12 až -18 °C spoľahlivo zahynú všetky vývojové štádia zrniarok. Až potom zrná uložíme do skleneného, plechového obalu. Pred kuchynským upotrebením však treba vždy strukoviny dôkladne prebrať, skontrolovať. Pri napadnutí, aké opisuje čitateľka, odporúčam zrná zlikvidovať. Pozberové zvyšky – vňať, listy, chlopne strukov – hlboko zakopať, spáliť. Napadnuté osivo nie je dobré použiť ani na výsev, lebo je takmer neklíčivé.

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: archív čitateľov

  1. kutil says:

    Ako teda na záhone ochrániť fazuľu ?

  2. Anonym says:

    Čitateľka menom Ján L.? 🙂

  3. Mária says:

    Aj sa prikláňam k prvej otázke, ako teda na záhone ochrániť fazuľu ?

  4. Jana says:

    Ja mám skúsenosť už viac rokov: hneď po vysušení fazule a vylúpaní dám zrná do pláteného vrecka a šup do mrazničky na 2-3 dni.Takto ošetrená fazuľa už nemá životu schipné larvy a nevadí adi sadbe na budúci rok.Postupne sa výskyt zmenšuje.

  5. Tatiana says:

    Fazuľu držím v mrazničke celý čas, lebo 48 hodín asi nestačí. Chrobáci sa aj tak po čase objavili, hoci boli v uzavretej sklenenej fľaši.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje