Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európsky parlament odklepol historicky prvé pravidlá na ochranu oznamovateľov korupcie
Zdielať na

Európsky parlament odklepol historicky prvé pravidlá na ochranu oznamovateľov korupcie

ŠTRASBURG / Európsky parlament podnikol kroky na ochranu oznamovateľov korupcie. A bude to platiť aj v prípade zamestnancov. Pokiaľ budú v práci vystavení napríklad šikanovaniu zo strany nadriadeného a nahlásia to, nebude ich môcť zamestnávateľ až do vyriešenia prípadu preradiť na nižšiu pozíciu či prepustiť.

Európsky parlament chce lepšie ochrániť tých ľudí, ktorí sa rozhodnú spolupracovať s políciou a nahlásiť korupciu. "Je veľmi dôležité, že do tejto smernice sa dostáva aj ochrana zamestnancov v jednotlivých firmách a podnikoch, ktoré sú častokrát napríklad predmetom útoku," vyjadrila sa europoslankyňa Monika Beňová. 

Reč je napríklad o šikane zo strany zamestnávateľa alebo vedenia spoločnosti. Nová smernica zakazuje odvetné opatrenia voči zamestnancom. "Stáva sa to, že až 81 percent prípadov podľa analýz ľudia neoznámia, pretože sa z istých dôvodov boja. A ten strach môže spočívať aj v tom, že sa obávajú, že ich vyhodia z práce alebo niečo zlé s nimi urobia," povedal europoslanec Vladimír Maňka. 

V praxi to bude znamenať, že ak zamestnanec vystavený šikane a rozhodne sa to oznámiť, jeho šéf ho nebude môcť preradiť na nižšiu pozíciu, alebo pozastaviť mu výkon funkcie. To bude platiť aj pre rodinných príslušníkov, ak by pracovali v rovnakej firme. 

Jednou smernicou sa tak riešia nielen pracovno-právne vzťahy, ale aj oznamovatelia korupcie. Tým sa podľa poslancov podarí "zachrániť" aspoň časť z obrovského balíka, ktorý uniká v únii. Ročne z dôvodu korupcie uniká v únii viac ako bilión eur. 

Novú legislatívu teraz musí ešte formálne odobriť rada ministrov členských štátov. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy