Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nezvyčajné ubytovanie kačky. Zahniezdila sa vo výškach stromov
Zdielať na

Nezvyčajné ubytovanie kačky. Zahniezdila sa vo výškach stromov

NÁMESTOVO / Rybárska stráž v strede Oravskej priehrady na Slanickom ostrove umenia objavila niečo nevídané. Divá kačka zahniezdila nie v tráve pri brehu, ale nezvyčajne vysoko. Aj na blízkom vtáčom ostrove bolo na čo pozerať, nenadarmo je to európske chránené vtáčie územie.

Kačica divá sa usídlila na strome preto, aby pri vyššej hladine vody jej hniezdo nezatápalo. Dlhoročný rybársky strážca si myslel, že sa mu sníva. Namiesto kačacieho hniezda na zemi, našiel na strome kačku sedieť v hniezde na vajciach.

"Kačku som objavil pri prehliadke ostrova, objavil som po stromoch hniezda kačíc divých," opísal člen rybárskej stráže Ľudovít Planeta. 

"Zriedkavo zahniezdi aj na strome. Strom rastie tesne pri brehu a mohol byť v začiatočných fázach hniezdenia zatopený," vysvetlil riaditeľ CHKO Horná Orava Dušan Karaska. A ako voda klesala, kačka zisťovala, že vlastne hniezdi vysoko v korune stromu. A nič s tým, už nenarobí.

"Je to aj antipredačná stratégia, zničenia hniezda predátorom ako je kuna, mačka, pes a podobne," dodal Karaska. Slanický ostrov si vybrala možno aj päťdesiatka sokolov myšiarov. "V kostole vo veži sú aj sovy, sokoly. Sokoly tu hniezdia asi preto, lebo tu majú pokoj," hovorí Planeta. 

Je tu vysoký počet ubudajúcich čajok smejivých. Ochranári však upozorňujú, že je celoročný zákaz vstupu na vtáčí ostrov a s najbližšie sa člnom môžu návštevníci priblížiť 50 metrov od brehu. Inak hrozí pokuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy