Ako si vybrať správnu farbu a odtieň podlahy?

Možno dizajnu interiéru nevenujete až tak veľkú pozornosť a nepredstavujete si pod pojmom luxus nič nezvyčajné. Základom každého bežného a moderného interiéru je ale dobrá podlaha, pretože celkové vnímanie konkrétnej miestnosti závisí od správnej kombinácie podlahy a stien. Pomôcť vám s výberom tej správnej nebude ľahké, ale pokúsime sa.

Voľba podlahy v byte

Svetlá podlaha

Svetlé odtiene sú dobré v miestnostiach s oknami smerom na sever, vďaka čomu nebude miestnosť zatemnená.

  • Svetlá vinylová podlaha a steny vizuálne rozširujú priestor, vyzerajú sviežo a dodávajú jej pocit čistoty.
  • Na svetlých podlahách sú menej viditeľné aj škrabance, oder a rôzne iné nedostatky a chyby.
  • Biela podlaha je univerzálna – kladie dôraz na jednoduchosť a zapadne do každého moderného interiéru.

Ak si ale chcete doma vytvoriť viac útulnú atmosféru, vyhnite sa studeným bieleným odtieňom podlahy, alebo ich zredukujte farebnými kobercami a bohatým dekorom.

Šedá podlaha

Šedá podlaha dodá miestnosti pokoj a eleganciu. Je to univerzálna farba, ktorá dá sa kombinovať so svetlými aj tmavšími odtieňmi.

Kombinácia šedej a modrej dodáva miestnosti chladnú atmosféru. Béžové steny a podlahy v interiéri dodajú priestoru zasa pocit pohodlia a pokoja.

Čierna podlaha

Čierna podlaha v byte môže byť kombinovaná so sivými, bielymi a béžovými stenami. Navodzuje pocit luxusu, no priestor už opticky značne zmenšuje, vďaka čomu sa hodia tieto farby viac do veľkých a reprezentatívnych priestorov. Nábytok a ostatné doplnky by mali byť rozhodne svetlejšie.

Ak by ste si ale s výberom správneho odtieňa a materiálu podlahy nevedeli poradiť, neváhajte sa obrátiť na profesionálov, ktorým môžu byť aj moderné podlahy Bratislava.

Kombinácia farebných stien a podlahy v interiéri

Tmavá podlaha a svetlé ľahké steny urobia miestnosť širšou. S touto kombináciou zníži napríklad tmavý strop výšku miestnosti.

Tmavá podlaha a tmavé steny naopak vytvoria komornú, priam ťažkú atmosféru, ktorá sa neodporúča pre miestnosti s plochou menšou ako 20 m 2.

Svetlé podlahy a tmavé steny zdôrazňujú zasa kontrast nábytku, ktorým môže byť napríklad aj  moderná sedačka v tvare U.

Ak sú všetky doplnky svetlé, miestnosť sa rozšíri, no pozor v kombinácii s bielym nábytkom sa vytvorí v priestore pocit nadmernej sterility. Aby sa tomuto efektu zabránilo, pridajte do interiéru odtiene teplého dreva na podlahe, jelša, orech, buk alebo imitácia dubu sú s bielou priatelia.

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov