MENU
zdravy-zivot

Vrhnete sa cez voľné dni na práce v záhrade? Aby vás to nestálo život!

Práce v záhradke sú skvelý relax, ale netreba to s námahou preháňať.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Vrhnete sa cez voľné dni na práce v záhrade? Aby vás to nestálo život!

Chryzantémy v skleníku, strihanie stromov či okopávanie. Jarné práce dokážu dať zabrať. Naozaj chcete kvôli nim riskovať život?

Voľné dni mnohí z nás s radosťou trávia v záhradke. Lekári z toho ale až takú radosť mať nemusia, hlavne ak sa do jarných prác pustíte s príliš veľkou energiou. Nie všetci máme kondičku v takej forme, aby sme všetky úkony zvládli bez problémov. 

Závraty, rezné rany či úpal, záchranár vám poradí ako si ich ošetriť

Točí sa pri záklone

Či už sa pustíte do sadenia alebo strihania stromov, zvážte svoj vek i zdravotný stav. Ťažkosti vám nemusí robiť len výstup po rebríku, počítajte aj so záklonom. Stačí sa pozrieť na vyššie vetvy či pekné čerešne na vrchole stromu a už sa vám točí hlava. Dvojnásobne to platí pre ľudí v zrelom veku. S pribúdajúcimi rokmi sa prirodzene spomaľujú reflexy a narušiť sa môže i koordinácia.

Pri úrazoch nerozhoduje až tak diagnóza, ale funkčný vek. Ak starší človek dokáže stáť na jednej nohe bez pomoci desať sekúnd, mal by zvládnuť aj rebrík. Niektorí starší ľudia však mávajú závrat pri záklone hlavy. Tí by nemali pracovať vo výške, rizikoví sú aj ľudia s osteoporózou,“ upozorňuje záchranár doktor Viliam Dobiáš. 

Pri zranení chrbtice, nemusíte cítiť nič. A to je ešte horšie!

Vlhkosť tlaku nevonia

Rozhodli ste sa založiť v záhrade skleník? Ak máte problémy so srdcom alebo vysoký krvný tlak, dajte si pozor. Platí to počas slnečného počasia vrátane jarného i v prípade, keď skleník vykurujete. „Je tam vyššia teplota a vlhkosť vzduchu, takže dlhý pobyt v skleníku nie je pre ľudí s chorobami srdca, napríklad s ischémiou, s dýchavičnosťou pri námahe a poruchami srdcového rytmu,“ varuje prezident Slovenského červeného kríža Viliam Dobiáš. „Nevhodná je i pre tých, ktorí majú vysoký krvný tlak s nevyrovnanými hodnotami.“ Relatívne vysoká vlhkosť narušuje potenie ako základný ochladzovací mechanizmus.

Prácu v skleníku si vždy rozdeľte na kratšie etapy. Pravidelne vyjdite von, aby ste sa nadýchali čerstvého vzduchu a pot sa ľahšie odparil. „Pred prácou musíte mať doplnené tekutiny, vopred dbajte na dôsledný pitný režim,“ radí skúsený odborník. Pozornejší buďte, aj keď v predklone vytrhávate burinu či okopávate na vzduchu. Ťažkosti môžete pociťovať, ak máte zníženú hladinu tolerancie námahy, prípadne trpíte chronickým srdcovým zlyhávaním. Príčiny závratu po vystretí z dlhého predklonu však môžu byť rôzne. 

Martin Nikodým: Chcem pomôcť planéte, meditujem so včelami

Nehrajte sa na hrdinu

Pozor aj pri vláčení sadeníc alebo na jeseň pri zbere úrody. Rozhodli ste sa poukladať ťažké debničky s ovocím do poličky v pivnici? Aj pri týchto prácach platí rovnaké pravidlo ako v posilňovni. Pri vysokom krvnom tlaku sa vyvarujte dvíhania ťažkých bremien nad hlavu či vriec plných zemiakov. Ich zdvíhanie zvyšuje vnútrohrudný tlak, čo je viac než rizikové.

Nepúšťajte sa doma ani do prestavovania nábytku a neponúknite sa ani ako pomocník pri sťahovaní. Posilňujte radšej prekonávaním vlastnej hmotnosti. Odborníci pri dvíhaní závažia odporúčajú využiť približne tridsať percent maximálnej svalovej sily. 

Alergici, milujete kvety a záhradu? Stavte na rastliny, ktoré neobsahujú peľ

Vystierajte sa pomaly

Závraty a zmeny krvného tlaku najčastejšie súvisia s nedostatkom tekutín. Môžu sa za nimi skrývať aj pomalé reakcie ciev na zmenu tlaku, keď prechádzate z predklonu do vystretia. Pod ťažkosti sa podpisujú i problémy s krčnou chrbticou. Stereotypná práca ich zhorší. Riešenie je pritom jednoduché, nikdy sa prudko nevystierajte a nezotrvajte v predklone dlho. Vystierajte sa pomaly, postupne a pravidelne si urobte pri práci prestávku.

A rada na záver? Opatrní buďte najmä pri práci v záklone a v predklone – stačí, že máte predklonenú hlavu, už to môže byť riskantné. Pri práci v záhrade vždy dodržiavajte pitný režim! 

Váš príbeh: Cesta k lepšiemu životu. V hluku Bratislavy by už nechceli žiť za nič na svete

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor