Ak sa vydáte na potulky krajom, po dlhom pochode je i chlieb so slaninou a cibuľou kráľovským pokrmom. Zasýti dotieravý hlad, utlmí nepríjemnú únavu a dodá nádielku sviežich síl pre ďalšie kroky vpred.

Stačí však málo, aby sa pochodové občerstvenie zmenilo na prívetivú gastronómiu. Čo majú spoločné hotové jedlá s tuláckou tanistrou, turistickým varičom a zálesáckym ohniskom? Zoznamujeme sa s balíčkami Expres Menu na jarných presunoch krajom.

Bez chladničky, bez konzervantov

Nemusíte študovať mikrobiológiu, aby vám bolo všetko jasné od samého začiatku. Ak odoberiete z obedného menu porciu jedla a preložíte ju do zaváracej fľaše, po jej dôkladnom uzavretí a vysterilizovaní vydrží bez chladničky dlhé mesiace, ba možno i roky.

Rovnaké je to aj v tomto prípade, ibaže namiesto sklenej fľaše či plechovej konzervy je obalom bariérové vrecúško alebo delená miska s fóliovým uzáverom. Obal ľahučký a naskutku pevný, ktorý sa priam pýta do batoha.

Vrstvené vrecúška z plastu a hliníkovej fólie neprasknú ak na ne zatlačíte. A neprepichnú sa ani na ihličí lesnej hrabanky. Pridajte k tomu pevné plastové misky, ktoré dokážu ochrániť svoje útroby bez rozmačkania, a viete o čom je reč. Bude sa hodovať na čerstvom povetrí.

Zo závodnej kuchyne

Pokrmy Expres Menu nie sú kompromisom konzervárenského priemyslu. Každé jedlo navaril tím kuchárov vo veľkokuchyni, práve takej akú máte možno vo svojom podniku. Nakrájali čerstvé suroviny, navarili z nich podľa receptúry jedlo, ochutnali ho, doladili k chuti a následne rozdelili do balíčkov.

S naberačkou v ruke, práve tak ako sa to robí v závodnom stravovaní. Nie sú tu roboty, ktoré by zlievali omáčky do téglikov. Nie sú tu skrátené postupy, pri ktorých by sa zmesi surovín uvarili v obaloch pri sterilizovaní.

Možno i preto zaujme ponuka tým, že ide o jedlá ktoré dôverne poznáte. Je to klasická česká kuchyňa, bez farbív, dochucovadiel a neraz i bez lepku ak vám nerobí dobre. Čertov kotlík, kurča na paprike, španielsky vtáčik, udenárska roštenka? Vyberte si čo len chcete. Jedlo nesklame ani neprekvapí. Je také, ako ho očakávate.

Vrecúško alebo miska?

V princípe nie je veľký rozdiel v tom, pre aký druh obalu sa rozhodnete. Hneď na začiatok by ste však mali vedieť, že prílohy nie sú prioritou tejto kuchyne. Ak si vyberiete bariérové vrecúško s roštenkou, musíte si k nemu pridať chlieb, alebo zadovážiť druhé vrecúško s ryžou ak nechcete za pochodu vyvárať.

Bariérové vrecúška sú dostupné v objeme jednej alebo dvoch porcií, výborne ich dostanete do akejkoľvek varnej nádoby.  Vrecúško sa poddá tvaru ešusu, hrnca alebo pítka – nemusíte s ním zápasiť.

Inou kategóriou sú novšie obaly s miskou. Keďže je delená na dve časti, ľahko sa oddelí ryža od mäsa a omáčky. Ak však príde na ohrievanie v prírode, predsa len budete obmedzení svojou vynaliezavosťou a nádobami. Misky možno oddeliť, nie však zmeniť ich tvar.

Zohrievame na liehu

Variče na tekutý lieh nie sú šampiónmi výkonu a výdrže. I preto nám padlo vhod, že tentokrát namiesto varenia iba ohrievame svoju poživeň. Čertov kotlík vyzerá povzbudivo, hoci po otvorení balíčka na sviežom povetrí nie je náznak vône, ktorá by volala lyžicu do pohotovosti.

Všetko sa však zmenilo vo chvíli, keď z hrnca nad plameňom začala stúpať para. Vôňa naplnila  bezprostredné okolie a už sme sa jej nezbavili až kým sme sa neprebagrovali na dno kupiliek. Ak čosi zaostávalo za štandardom veľkokuchyne, bol to chlieb, ktorý sme si ku kotlíku nadelili.

Jemné a šťavnaté mäso, výrazná chuť omáčky, harmónia korenín – nik by neprišiel na to, že nejde o čerstvo navarenú porciu. Odstátie a odstup času pomohli tomu, aby chuť a štruktúra mäsa nadobro vyzreli. V tom najlepšom zmysle slova.

Na najmenšom variči

Načo nosiť drevo do lesa, ak je ho všade pod nohami dosť? Zálesáci, ktorí so sebou nosia pre diskrétne varenie a ohrievanie drievkače vedia o čo ide. Stačí zopár tenkých konárov a razom je dosť tepla na to, aby ožil v malej, kovovej klietke.

Práve na takej sme si zohriali šošovicovú polievku v tenkostennom, titánovom hrnčeku. Hoci šošovica patrí k strukovinám, ktoré sa aj bez predmáčania uvaria rýchlo, nik so sebou nenosí čerstvú smotánku a bohatú nádielku korenín, aby vyladil polievku na reštauračný štandard.

Aká bola tá naša? Poriadna a poctivá šošovicová polievka tak, ako ju poznáte. Nie tá naša zálesácka so žihľavou a topinamburmi, ktoré sa postavili do cesty. Dobré na tom je, že nezáleží na tom, či ide o prvý, druhý či tretí deň pochodu – na koniec si vždy odložíte to, čo máte najradšej.

Vo vodnom kúpeli

Sú dni, keď nemáte pomyslenie ani na umývanie hrncov, ani na nosenie vody naviac. Práve vtedy sa bariérové vrecúška ukážu vo svojej praktickej stránke. Utopíte ich do vriacej vody ešusu a ich obsah sa zohreje práve tak dobre, ako v mikrovlnke.

Kurča na paprike po riadnom zohriatí neprezradilo ani na omáčke, že má za sebou mesiace lenivého polihovania v špajze. Z plynového variča sme vytiahli dostatok výkonu na to, aby sa omáčka zo svojej tuhej konzistencie prinavrátila do riedkej, tekutej podoby.

Platí to pre každé menu, kde je omáčka tým najdôležitejším prvkom – od sviečkovej, až po smotanovú. Dajte porciám čas na to aby sa dokonale prehriali a nebudete mať pocit, že vás ktosi ukrátil o pôžitok. A aké je kuracie mäso? Jemné avšak príjemne kompaktné. Práve také, ako sa od neho žiada.

Na chate

Zajesť si na pochode je fajn, užiť si dobré jedlo aj na chate je ešte príjemnejším pôžitkom. Čo na tom, že plynový varič a hrniec tak trocha ukrajujú zo zálesáckej atmosféry? Ak je chata prázdna, z pavučín a prachu v kútoch zázraky nevyčaríte.

Zato španielsky vtáčik s ryžou vo vaničkovom balení je trošku iná liga. Hoci ryža nikdy už nebude práve taká ako v hodinu svojho dovarenia, mäsový závitok so šťavou akosi vyváži túto nerovnováhu. Spoliehali by sme sa nabudúce na túto kombináciu bez zmeny?

Na pochode v lese určite áno, na chate by sme si však predsa len radšej navarili svoju vlastnú prílohu. Ale povedzte to hasičom a záchranárom, ktorí na svoj nočný výkon dostanú práve takýto balíček. Zavše chutnejší ako bageta. A to i napriek horšej ryži.

Jedna tableta, jeden balíček

S udenárskou roštenkou sme zašli už do absolútneho minima. Pri ohrievaní v titánovom hrnčeku nám bola palivom jediná kocka pevného liehu. A predsa stačila na to, aby cez nádobu odovzdala svoju energiu mäsu a omáčke, ktorá opäť nadobudla svoj pôvodný stav.

Ak máte radi údenú chuť slaninky a klasické omáčky, toto menučko sa vám zapáči i s chlebom. Opäť je to jemný kokteil chutí, ktorý nedosiahnete ani doma ak budete v hrnci variť pol tucta porcií naraz. Musí ich byť naozaj plný kotol, aby ste dosiahli takýto výsledok. A práve to sa nám páči.

Takže ak nie je sneh a mráz, i tableta pevného liehu je v závetrí dostatočnou energiou na to, aby jedna porcia hotovky preložená do jedálenskej nádoby ožila v plnej sile.

Pri ohnisku

Orientálna šošovica s klobásou? Na prvé počutie z toho zaváňa čosi iné ako známa česká kuchyňa. Odvaha však pri rozkúrenej vatričke určite nechýba. Kilometre pochodu sú za nami a hotové sústo povzbudivého jedla určite padne vhod.

Tentokrát však akosi delená miska nemá pochopenie pre ohrev v malom, okrúhlom ešuse a ani umývať sa nám nič nechce. Vyriešil to nôž, vďaka ktorému sú z jednej misky dve – menšie. V prípade tohto menu to netradične znamená, že obsah oboch misiek je identický.

Hoci sme sa obávali intenzívneho náporu korenín a cudzokrajných chutí, predsa len bolo všetko nakoniec naopak. Predstavte si chutnú do mäkka udusenú šošovicu s trochou zeleniny, k tomu prijateľnú klobásku a hlad z dlhého pochodu. Chute nám ladili i teraz, určite by sme sa nebáli toho, aby sme sa k tomuto menu vrátili.

Expres Menu (od 2,70€) sú šikovné balíčky s hotovkami, ktoré potešia pri každom výlete do prírody. Obzvlášť v prípade, ak vychádzate do terénu na viac dní. Je ťažko uveriť tomu, že bez chladničky so sebou nesiete sviečkovú na smotane, čertov kotlík alebo držkovú polievku s chuťou, akú v prírode nevyčaríte ani vtedy, ak budete mať dostatok času na varenie. Páčia sa nám autentické chute, ľahké obaly a široká škála ohrevov, ktoré si s porciami jedla poradia aj v nečase.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár