Na Slovensku ste sa zviditeľnili najmä pri problematike dvojakej kvality potravín v západnej a strednej Európe. Ako sa to rieši?

Pôvodný návrh smernice bol prísnejší. Pripúšťali sa odchýlky, ale len vo výnimočných prípadoch. V ostatných týždňoch vyšiel zo strany členských štátov a Európskeho parlamentu kompromisný návrh, ktorý to do istej miery zmäkčuje. Ale stále hovorí, že rozdiely v kvalite musia byť výnimkou a musia byť niečím ospravedlniteľné.

Kompromis v oblasti dvojakej kvality potravín

Čím?

Ak si nejaká značka trúfne mať na jednotnom trhu vo svojich tovaroch odlišnosti, musí byť pripravená na to, že sa na ne bude pýtať miestna potravinárska inšpekcia. A ak to bude jednoznačný podvod, výrobca môže dostať sankciu alebo bude musieť výrobok úplne stiahnuť. Aby sa nestávalo to, čo nám tak prekáža. Že tam napríklad nie je jahoda, ale chémia, alebo že tam nie je mozzarella, ale ementál a je ho ešte menej.

Čo bude môcť byť „opodstatneným“ rozdielom v kvalite výrobkov?

Prijateľný rozdiel môže vyplývať z národných technických noriem. Nemecko a Rakúsko majú napríklad pri rybích prstoch požiadavku minimálne na 60 percent mäsa. Čiže firma Iglo má jednu značku, jeden obal, ale v Rakúsku a Nemecku sa musí držať tejto národnej normy. S tým nemôžeme nič robiť. Lebo keby sme zakázali akékoľvek odlišnosti, tak by sme štátom znemožnili mať takúto legislatívu. Preto máme dnes na stole kompromis. Začne platiť dva roky od schválenia. Zároveň ideme ďalej v testovaní potravín podľa novej spoločnej metodiky. V 30 percentách produktov nachádzame neopodstatnenú odlišnosť a musíme s výrobcom rokovať o jej odstránení.

Ako to ide?

Samozrejme, nie sú radi. Rokujeme so združeniami pre značky a potravinárstvo. Aby oni tlačili na jednotlivé značky a v zistených prípadoch zloženie výrobkov vyrovnali. Vidíme príklady, keď sa to už deje. Niektoré značky sa dokonca na obale chvália, že predávajú zaručene rovnakú kvalitu na celom európskom trhu. Čiže sa to začína brať aj ako istá konkurenčná výhoda. Novinkou smernice je, že výrobca, ktorý si trúfne mať iné zloženie pri rovnakej značke, o tom musí spotrebiteľov informovať. Zároveň o tom budú vedieť maloobchodníci. Tí mi hovoria, že by inak produkty dvojakej kvality na svoje pulty nebrali. Ale nevedia, ktoré to sú.

Kto bude riešiť vzniknuté nezrovnalosti?

Budú to

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa