Kontroverzné látky v cukrovinkách: Týmto účinkom vystavujete vlastné telo!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-19 15:30:00

Bez veľkonočných sladkostí a kraslíc by sviatky jari nemali ten správny punc. Spotrebiteľská organizácia dTest však upozorňuje, že kupované veľkonočné perníčky môžu obsahovať chemické látky schopné narúšať zdravie. Pozrite sa, z čoho sa môžu skladať potravinárske farbivá!

Časopis dTest porovnal potravinárske farby a farebné cukrovinky, ktoré sa bežne používajú na zdobenie pečiva. „Pozreli sme sa na rozličné polevy, cukrové posýpky a jarné dekorácie, farby, jedlý papier s potlačou a poťahové hmoty na torty. Z ich obalov sme čerpali informácie o použitých farbivách. Obsahujú množstvo syntetických látok, ktorým je lepšie sa vyhnúť alebo ich konzumáciu obmedziť, najmä u detí,“ opisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Čítajte viac: Pravidlá veľkonočného stola: Šunka do alobalu nepatrí, týchto chýb sa vyvarujte!

Pozor na azofarbivá

Azofarbivá dokážu sýto a stabilne zafarbiť nápoje i potraviny. dTest ich našiel v poťahovej hmote na torty, vo farebnom posype, ako súčasť potlače jedlého papiera alebo v potravinárskom farbive určenom na farbenie pokrmov. Azofarbivá majú potenciálne neblahý vplyv na aktivitu a pozornosť detí. Európske nariadenie preto ukladá výrobcom potravín, aby spotrebiteľa na tento fakt upozorňovali na obaloch. Potravinárskych azofarbív je šesť a patrí medzi ne žltá SY (E110), chinolínová žltá SY (E104), azorubín (E122), červeň allura (E129), tartrazín (E102) a ponceau (čiže košenilová červeň A, E124).

Karmín či kyselina karmínová (predtým označovaná ako košenila) sa v potravinárstve využíva pri farbení údenín, mliečnych výrobkov, džemov alebo cukroviniek. Na toto červené farbivo dTest narazil v modelovacej marcipánovej hmote, cukrových posypoch a cukrových polevách. Obsahuje potenciálne alergénne zložky.

Zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Oxid titaničitý farbí potraviny na bielo. Sú ním poťahované napríklad žuvačky alebo cukríky, môže byť súčasťou kupovanej bielej zdobiacej polevy na perníčky. Nanočastice oxidu titaničitého môžu podľa štúdie francúzskeho Národného inštitútu pre poľnohospodársky výskum (INRA) v tele spôsobovať predrakovinové stavy.

Brilantná modrá FCF (E133) sa používa pri farbení cukroviniek pre deti a do limonád. „My sme na ňu narazili v podstate vo všetkých typoch cukrárskych dekorácií, v ktorých bola potrebná modrá farba. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) po poslednej revízii znížil prípustný denný príjem brilantnej modrej z 10 na 6 mg/kg telesnej hmotnosti denne,“ hovorí Hana Hoffmannová.

Patentná modrá V (E131) čelí podozreniu, že môže u citlivých jedincov vyvolať alergické reakcie. EFSA stanovila prípustný denný príjem farbiva na 5 mg/kg telesnej hmotnosti denne.

Spúšťače detskej hyperaktivity

Konzervačné látky v potravinách majú tiež svoje maximálne limity. Podľa francúzskych zistení môže benzoan stáť za alergickými reakciami, v kombinácii s azofarbivami (aj sám osebe) potom môže posilňovať hyperaktivitu u detí. Sorban draselný slúži tiež ako konzervant. EFSA ho klasifikuje ako prídavnú látku s maximálnym tolerovateľným denným príjmom 3 mg/kg telesnej hmotnosti.

„Výrobcovia sú expertmi na produkciu a predaj, nie na výživu. Vyrábajú to, čo najviac láka, čo sa predáva. V laboratóriách vymýšľajú zloženie, ich hlavným cieľom je však predať. Najlepšie opakovane,“ objasňuje používanie výrazných farbív špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

Farby môžu preniknúť až pod škrupinu

Farbenie vajíčok uvarených natvrdo si pred Veľkou nocou nenechá ujsť množstvo spotrebiteľov. V drogériách a papiernictvách predávajú farby na vajcia v prášku, ktoré sú poväčšine založené na farbiacich schopnostiach azofarbív. Na obaloch sa však nič o ich vplyve na hyperaktivitu detí nedočítate, hoci môžu farby preniknúť aj pod škrupinu. Nejde totiž o potravinu, ale o prídavnú látku, a u tých sa upozornenie uvádzať nemusí. Rovnaký prípad sa týka aj liekov - ani tu však nemusí byť použitie azofarbív sprevádzané varujúcou vetou.

Tip dTestu: Overte si, či je konzumácia konkrétneho éčka bezpečná. Katalóg 500 prídavných látok nájdete TU.

Fotogaléria


Tagy:
Veľká noc perníky veľkonočné cukrovinky potravinárske farbivá

2019-04-19 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: dTest

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia