Podľa spoločnosti Finax sú dnes ročné náklady vysokoškoláka v Bratislave, ktorý býva na internáte, približne 3 400 eur. Päťročné štúdium tak vyjde na 17-tisíc eur. No napríklad rok na Oxforde stojí vrátane školného 23-tisíc eur a v prípade Harvardu v USA treba počítať s výdavkom 66-tisíc eur za každý rok štúdia.

Výhodou je, že peniaze netreba zaplatiť naraz. Napriek tomu štúdium na vysokej škole môže pre mnohé rodiny znamenať výrazný zásah do rozpočtu. Možnosťou, ako predísť finančnému šoku, je postupné sporenie na vzdelanie. Platí pritom, že čím skôr niekto začne odkladať peniaze, tým ho to bude stáť menej. Kto sporí dlhodobo, môže profitovať aj z takzvaného zloženého úročenia, čo znamená, že získa aj úroky z úrokov.

Sporiť od narodenia

„Najlepšie je začať sporiť hneď po narodení dieťaťa. Vzdelanie, najmä v zahraničí, nie je lacná záležitosť, a preto čím skôr začnú rodičia sporiť, tým lepšie. Pri dlhodobejšom sporení je spravidla aj lepšia úroková sadzba,“ vraví hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Pri výbere vhodného produktu pre deti je dobré zvážiť viacero aspektov – od frekvencie sporenia, výšky príspevkov až po výšku cieľovej sumy, ktorú chcú rodičia dieťaťu našetriť.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa