Zázračný žihľavový sirup. recept z mladej žihľavy. Pripraviť si zo žihľavy môžete zdravý šalát, usušiť si ju na čaj alebo si pripraviť sirup podľa nášho receptu.

Zázračný žihľavový sirup z mladej žihľavy - fotorecept kliknite

Pripraviť si zo žihľavy môžete zdravý šalát, usušiť si ju na čaj alebo si pripraviť sirup podľa nášho receptu. Pre niekoho nepríjemná burina, ktorá dokáže veľmi nepríjemne popáliť, pre niekoho zázračná liečivá rastlinka, dostupná všade okolo nás.

Žihľava dvojdomá je „lekársky domáci zázrak“, ktorého účinky už poznali naše staré mamy. Liečivá bylinka rastie takmer všade a v týchto dňoch sa nám priam núka, aby sme využili všetky jej liečivé účinky. Najlepšie je, keď ju zbierame mimo škodlivých exhalátov. ⚡️

Vyskúšajte aj skvelý recept na bazový sirup od mamy 👵- kliknite

 

 

Žihľava. Liečitelia ju využívali už v stredoveku. Internet je plný jej liečivých účinkov. Je bohatá na detoxikáciu organizmu, hlavne krvi, pri liečbe reumy a kašľa, blahodárne pôsobí na kardiovaskulárny systém, či pokožku a vlasy.

Recept na zázračný žihľavový sirup

Na zber je vhodná doba práve počas apríla, a to nielen do šalátov. Žihľavu totiž zbierame vtedy, keď je mladá a ešte nerozkvitla. Teda približne 20 cm mladé výhonky tmavozelenej farby. Práve tie obsahujú najviac triesloviny a serotonín. Okrem účinkov na dobrú náladu je bohatá aj na vitamíny A, C a B, ale aj vápnik, horčík a železo.

Z mladej žihľavy je výborný šalát, odvar na vlasy, či sušený čaj, ale aj osviežujúci domáci sirup. Zber mi v rámci prechádzky trval ani nie 10 minút.

Vybrali sme pre vás aj recept na výborný ľevanduľový sirup - kliknite a vyskúšajte

 

Recept na zázračný žihľavový sirup - ingrediencie

  • 120 ks mladých výhonkov žihľavy
  • 3 ks citrónov
  • 3,20 kg kryštáľového cukru
  • 6 KL kyseliny citrónovej
  • 4l vody

 

 

Recept na zázračný žihľavový sirup. Foto - Lucia Tomečková

 

Zázračný žihľavový sirup - postup receptu

  1. Výhonky nastrihám na menšie kúsky a zalejem ich vriacou vodou. Nechám na sporáku lúhovať 24 hodín.
  2. Potom ich vyberiem, vodu cez sitko prelejeme do väčšieho hrnca a dám ju variť. Kým zovrie, v odšťavovači prelisujem vylúhovanú žihľavu a šťavu z nej prilejem do hrnca. Pridám na kolieska nakrájané citróny a cukor.
  3. Tesne pred zovretím vsypem kyselinu citrónovú. Premiešam s tým, že sa snažím každý kúsok citróna ešte potlačiť varechou počas miešania, aby pustil čo najviac šťavy.
  4. Keď sirup začne vrieť, cez hustejšie sitko ho nalejem do fliaš, ktoré som na 15 minút otočila na vrchnák, potom pod deku a sterilizovala do rána.
  5. Nezľaknite sa tmavej, až zemitej farby. Je prirodzená a správna. Ak chcete mať žihľavový sirup zelený, musíte si ho kúpiť v obchode, kde do neho okrem konzervantov, pridávajú ešte aj zelené farbivo.

Rada k príprave žihľavového sirupu

Určite si na zber žihľavy dvojdomej zoberte rukavice a nožnice. Inak skončíte ako v detstve, keď sme sa o jej pichľavých listoch dozvedeli tak, že sme mali od nej popŕhlené celé telo. Najčastejšie, ak chlapci od susedstva mali svoj deň a veľmi radi dievčatá do žihľavy hádzali len tak z roztopaše, vraj aby sme boli zdravé a krásne.

Upozornenie k príprave žihľavového sirupu

S konzumáciou žihľavy to preháňajte. Tak ako každá liečivá bylina, aj ona má svoje pravidlá. Vzhľadom na to, že obsahuje veľa šťaveľov, nemali by ju nadmerne konzumovať pacienti s problémom zrážania krvi, kardiovaskulárnymi ochoreniami a so zvýšeným rizikom tvorby obličkových kameňov. Konzumácia žihľavy nie je vhodná ani počas menštruácie.

Vyskúšajte aj skvelý recept na zázračný púpavový sirup 🌼 - kliknite