Tohtoročný šanghajský autosalón bol ďalším potvrdením dvoch trendov, ktoré hýbu svetom štyroch kolies. Veľké slovo má najmä elektrina a športovo-úžitkový segment. Mnohí tamojší debutanti spojili oba prúdy, okrem iného aj koncept Škoda Vision iV prezentovaný po prvýkrát ázijskému publiku. Mladá Boleslav okrem toho zverejnila avízo na ďalšie SUV vyvíjané pre Čínu.

Ako už naznačuje štítok GT, štúdia bude mať dynamický štýl
Zdroj: Škoda

Automobilka ukázala skice štúdie Vision GT. Dané označenie našepkáva, že pôjde o dynamicky štylizovaný model. S rovnakým prívlastkom sa lokálne predáva Kodiaq s modifikovanou karosériou. Na novinke sa klesanie strechy zdá byť miernejšie, ale spojeniu skoseného zadného okna veľkého strešného spojlera a zaujímavého C-stĺpika atraktivita nechýba.

Športový akcent zdôrazňujú nárazníky, vzadu sa nachádza veľký difúzor rozdelený podsvieteným logom GT. Zaujímavé sú spätné zrkadlá i zapustené kľučky. Z hľadiska celkového dizajnu tvary vozidla neprekvapujú, nesú jasný rukopis českej značky. Okrem masky chladiča či svetiel to platí aj pre disky kolies s tmavými aerodynamicky optimalizovanými časťami.

SUV vychádzajúce z nového konceptu bude asi len pre Čínu
Zdroj: Škoda

Škoda nepribalila k obrázkom žiadne technické parametre. Zo skíc konceptu ťažko odhadnúť, aký môže byť veľký. Ani jeho vzhľad nepoukazuje na konkrétne vozidlo. Vo finále preto môže ísť o štýlovejšiu odrodu už existujúceho modelu (Kamiq alebo Karoq), ale tiež čosi celkom nové.

Česi chystajú premiéru štúdie Vision GT na začiatok júna, odohrá sa pod svetlami autosalóna v čínskom Šen-čene. Dátum uvedenia sériovej verzie nepoznáme. Mladá Boleslav však už teraz neoficiálne potvrdila, že s ňou do budúcnosti ráta. Pôjde o piateho člena jej regionálnej rodiny SUV. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že produkt vyvíjaný prioritne pre Čínu by mohol doraziť aj do Európy.

Zdroj: Marek Pokrývka