www.chiclovely.sk
StoryEditor

Najväčšie chyby pri pečení, ktoré robíte a ani o tom neviete

19.04.2019, 10:00
Recepty a tipy
Dokonca aj ostrieľaní pekári môžu byť prekvapení, ako správne postupovať pri pečení sladkých dobrôt.

Prvou a zároveň najdôležitejšou radou je prečítať si celý recept pred začatím pečenia. Zrejme sa budete čudovať, no mnohí robia chybu už len pri zoznamovaní sa s návodom. A to už ani nie je reč o ďalších chybách v priebehu prípravy. Nemusíte plakať, zúriť a vyhadzovať cukrovinky do koša. Stačí len vedieť, ako to napraviť.

Ignorujete čiarky v recepte
Niekedy je recept previerkou, ako ste na tom z gramatiky, ako píše rd.com. Každý jeden krok v recepte treba urobiť až potom, čo ste si zmerali dané zložky. Jedna šálka nasekaných vlašských orechov je niečo iné ako jedna šálka celých vlašských orechov. Šálka nasekaných vlašských orechov je oveľa väčšia časť, ako keby tam boli celé orechy. Do nádoby sa zmestí viac nasekaných orechov, keďže je medzi nimi menej vzdušného priestoru ako v prípade celých orechov.

Skontrolovali ste tortu v rúre
Nikdy neotvárajte dvierka od rúry v rannej fáze procesu pečenia. Vo svojej novej kuchárskej knihe upozorňuje autorka Rosie Alyeaová, že ľudia zvyknú skontrolovať tortu alebo koláč približne po 20 minútach od zapnutia rúry s cieľom zabezpečiť kompletné a rovnomerné pečenie. Otváranie dvierok od rúry však uvoľňuje horúci vzduch, čím sa mení teplota vo vnútri. Tá v konečnom dôsledku vedie k nedovarenému či nerovnomerne upečenému pokrmu.

Používate studené ingrediencie
Vždy používajte zložky, ktoré majú izbovú teplotu, pokiaľ recept nevyžaduje inak. Úspešný maslový krém vznikne len vtedy, ak má maslo izbovú teplotu. Bude sa vám ľahko šľahať a dokonca ho budete mať za chvíľu hotové. Ak zabudnete, vložte ho do plastového vrecúška a prejdite valčekom na cesto. Alebo ho nastrúhajte na strúhadle na mrkvu.

Vaša rúra je príliš horúca
Ak je povrch vašich koláčikov akoby klenutý, znamená to, že je rúra príliš horúca. Aj keď displej na rúre ukazuje napr. 250 stupňov, to ešte neznamená, že toľko stupňov je naozaj v rúre. Tieto displeje nie sú stopercentné, najmä u starších modelov. Pokojne môžete rúru nastaviť o 90 stupňov menej. Popr. oplatí sa investícia do teplomera na meracie teploty v rúre.

Použili ste nesprávny plech
Tmavé, nelesklé plechy môžu absorbovať príliš veľa tepla, čo spôsobuje pripálenie koláčov. Ideálnym plechom na pečenie je ťažký, lesklý hliník bez vedľajších hrán navrhnutý tak, aby sa po ňom cukrovinky priam kĺzali.

Cukrovinky prilepené k plechu
Večný problém, ktorý vás sprevádza pri každom pečení? Zložte cukrovinky ihneď z plechu po upečení. Ak ste to nestihli, dajte plech na chvíľu do rúry nahriať a potom koláčiky rýchlo zložte. Môžete tomu predísť taktiež použitím papiera na pečenie.

Používate špinavú metličku
Uistite sa, že pri miešaní používate čistú misku a metličku bez najmenších zvyškov predošlých ingrediencií či mastnoty. Aj malé množstvo nečistôt zničí pripravovanú zmes a zmení chuť výsledného koláča.

Zákusky máte vo vzduchotesnej nádobe
Myslíte si, že vo vzduchotesnej nádobe zostanú zákusky dlhšie čerstvé? Nadbytočná vlhkosť v nádobe môžu spôsobiť lepkavejšiu konzistenciu, akoby boli mokré. Zakryte nádobu radšej kúskom fólie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:11