ROZHOVOR - Roman Štamberský zo SZĽH: Chceme pripraviť skvelý svetový šampionát!

19.4.2019

Zdroj: hockeyportal

Páčil sa vám článok?

Od hokejového šampionátu nás delia tri týždne a na svete je prvý rozruch. Mnohých Bratislavčanov zaskočil pohľad na buldozér pred Istropolisom, kde bude fanzóna - zbúral totiž známy mramorovo-betónový podstavec. Aj na túto aktivitu sme sa preto spýtali šéfa organizačného výboru MS 2019 pre Bratislavu Romana Štamberského zo Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Bolo nevyhnutné zdemolovať podstavec, na ktorom bola pred rokom 1989 socha Františka Zupku?

Práce súvisia s prípravou fanzóny, netýkajú sa budovy. Priestor dôkladne čistíme a robíme všetko pre to, aby sme zvýšili bezpečnosť fanúšikov. V týchto dňoch upravujeme plochu pred Istropolisom, vymieňame poškodenú dlažbu, aby sme zabránili možným úrazom. Na ilustráciu - našli a odstránili sme niekoľko nebezpečne trčiacich roxorových drôtov.

Čo iné môže zaskočiť v priebehu majstrovstiev Bratislavčanov?

Verím, že s porozumením prijmú reguláciu dopravy. Snažíme sa pripraviť skvelý šampionát, ktorý ich zaťaží čo najmenej. No je mi jasné, že nie všetci budú nadšení, najmä, keď už teraz sú v Bratislave dopravné obmedzenia. S magistrátom, mestskou i štátnou políciou preto hľadáme cesty, ako znížiť negatívny dopad majstrovstiev na ľudí, ktorí tu bývajú či pracujú. Zároveň však chcem požiadať aj samotných Bratislavčanov, ktorých sa regulácia dotkne najviac, o toleranciu.

Počas šampionátu vám budú pomáhať stovky dobrovoľníkov. Je už nábor ukončený?

V týchto dňoch dopĺňame niektoré pozície, takže prípadní záujemcovia – Bratislavčania – sa môžu ešte prihlásiť. Zaregistrovať sa treba do konca apríla cez našu oficiálnu stránku 2019.iihfworlds.com.

Aký je váš odhad, koľko fanúšikov zo zahraničia príde do Bratislavy?

V tejto chvíli ťažko povedať, ale už dnes vieme, že české zápasy sú zrejme vypredané. Ak nerátame tých pár lístkov, ktoré sú zatiaľ držané v technických blokáciách a je otázne, či pôj­du do predaja. V ich prípade rátame so 6- až 8-tisícmi fanúšikov, lístky na tieto zápasy si však kúpili aj Slováci.

Kde všade budú informácie o našom meste?

Na letisku, na petržalskej aj hlavnej železničnej stanici, na autobusovej stanici a takisto v centre mesta plánuje mesto informačné pointy, ktoré zorientujú fanúšikov v dianí počas šampionátu a takisto im poskytnú informácie o Bratislave a Slovensku. Napríklad takmer 800 českých fanúšikov cestujúcich pred každým zápasom v špeciálnom vlaku dostane informačné plány ešte vo vlaku, kde im premietnu aj film o šampionáte a o ich možnostiach počas návštevy Bratislavy.

Tohtoročný šampionát bude prvý „ekologický“. Čo si máme pod tým predstaviť?

My sme ho nazvali „zelený šampionát“. Rozmýšľali sme totiž, ako dať majstrovstvám niečo navyše, ukázať nejakú perspektívnu cestu. Nepôjde však len o klasické separovanie odpadu. Našou ambíciou je zmonitorovať celú cestu plastu, aby bolo jasné, kde napokon skončí. Teda či sa znehodnotí alebo sa po recyklácii ďalej použije. O dôležitosti separácie chceme tiež informovať ľudí priamo v hokejovej hale. Samozrejme, všetky poháre či tácky v bufetoch budú z kompostovateľných materiálov (aj tu budeme monitorovať ich cestu do kompostu), rátame so zálohovanými pohármi s logom MS a tiež komunikujeme smerom k fanúšikom, aby používali na cestu k hale MHD.

(ac)

Páčil sa vám článok?