Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sviatočný piatok bude slnečný s teplotami do 20 °C, meniny má Jela

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Sv. Tiburcí (Tiburcius) má byť už zelený. Meniny má Jela. Slnečno. Teploty 15 až 20 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sviatočný piatok bude slnečný s teplotami do 20 °C, meniny má Jela
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty až 5 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Jela

Ženské meno Jela je odvodené od gréckeho mena Helena a znamená „svetlo, pochodeň“. S jeho nositeľkami sa na Slovensku stretávame málokedy a oslovujeme ich Jelka, Jelinka, Jeločka, Jeli, Jelica, Jelena. Meniny oslavujú 19. apríla.

Jely sa dobre cítia vo vlastnom svete. Sú svojhlavé a tak trochu samotárske ako sob, ich zvierací totem. Spoločnosť vyhľadajú, ak sú práve dobre naladené. Nezaoberajú sa detailmi, problémy vidia v súvislostiach. Majú vynikajúcu pamäť. Žijú intenzívne a milujú zmeny. Jely buď ľúbia, alebo nie. Sú veľmi emotívne a obetavo pomáhajú svojim blízkym. V rozhodovaní sú rozumné, aj keď ojedinele podľahnú zmyslu pre utópiu.

Jely sú pomerne životaschopné. Dokážu čeliť zdravotným problémom, ktoré by sa nemuseli vôbec dostaviť, keby sa nesprávali ľahkovážne.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá a čokoládovohnedá, ochranné rastliny ľubovník a bobkový list, ochranné kamene jantár, topás a granát.

Stalo sa doma

1713 – Uhorský kráľ Karol III. vydal Pragmatickú sankciu, v ktorej stanovil nedeliteľnosť habsburskej monarchie a nástupnícky poriadok, podľa ktorého v prípade vymretia mužskej línie rodu, nastupovala ženská postupnosť.

1946 – V Prahe sa začal (trval do 22.4.) 1. všeodborový zjazd, na ktorom bolo založené Revolučné odborové hnutie (ROH).

2009 – Slovenská republika (SR) sa definitívne stala vlastníkom 100 percent akcií strategického prepravcu ropy Transpetrol. Na mimoriadnom valnom zhromaždení spoločnosti akcionári schválili prevod 49 percent akcií, ktoré dovtedy vlastnil Yukos International UK B.V.

2013 – Na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave otvorili nové výskumné centrum, ktoré vedcom umožnilo efektívnejšie skúmať DNA a odhaliť príčiny ochorení, ktoré dovtedy nebolo možné zistiť.

Stalo sa vo svete

1775 – Britské kráľovské jednotky sa stretli pod vedením Johna Parkera v prvej zrážke s domácimi americkými (USA) milíciami. Britský oddiel na čele s Thomasom Gageom prepadol sklad zbraní v Concorde. Američania ich porazili.

1933 – Demokrat, 32. americký prezident (1933–1945) Franklin Delano Roosevelt vydal vyhlásenie o čiastočnom zrušení krytia americkej meny zlatom a zároveň zakázal vývoz zlata, čím chcel ochrániť dolár pred špekulatívnymi obchodmi na zahraničnom finančnom trhu. Prezident mohol vydať zlatom nekryté bankovky do výšky troch miliárd dolárov.

1943 – V Poľsku vypuklo povstanie vo varšavskom židovskom gete, ktoré Nemci krvavo potlačili.

1960 – Vznikla Ľudová organizácia Juhozápadnej Afriky (South West African People's Orga­nisation – SWAPO), ktorú Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) uznalo roku 1976 za jediného zákonného predstaviteľa namíbijského ľudu.

1971 – Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) vypustil do vesmíru prvú orbitálnu stanicu na svete Saljut 1.

1989 – Až 47 osôb zahynulo pri výbuchu na americkej bojovej lodi Iowa severovýchodne od Portorika.

1995 – V jednej z vládnych budov v americkej Oklahoma City došlo po teroristickej akcii k mohutnej explózii. Šesťposchodová budova, v ktorej bola okrem iného aj materská škola, bola z veľkej časti zničená a zahynulo 168 osôb, ďalších 650 sa zranilo.

Skladba dňa

1966, Tomáš Krulich, Teplice, gitarista rockovej skupiny Kabát. Táto kapela vznikla v českých Tepliciach v roku 1983. Jeho zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich. Pred príchodom do skupiny hral Tomáš v kapele Motorband, bol autorom dvoch piesní King za velkou louží a Máš všechno all right na ich LP platni Made In Germany. Neskôr sa ku Kabátu pridali Radek Hurčík, Josef Vojtek a Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Je zaujímavé, že začínali ako trashmetalová skupina. Neskôr sa preorientovali na rock. Odpichom pre ich úspešnú dráhu bol rok 1991, kedy vydali prvý album Má ji motorovou. Za roky 2003 a 2004 získali českého Zlatého slávika v kategórii skupiny. V máji 2007 reprezentovali Českú republiku na piesňovej súťaži Veľká cena Eurovízie so skladbou Malá dáma. Na svojom konte majú jedenásť štúdiových albumov, ten najnovší Do pekla/Do nebe vydali 22. mája 2015, predchádzajúci desiaty s názvom Banditi di Praga vyšiel v decembri 2010. K diskografii patrí aj CD a DVD s názvom Po čertech velkej koncert, ktoré vydali v novembri 2009. Je záznamom ich koncertu na pražskom Vypichu z 12. septembra 2009, na ktorý prišlo viac ako 60 tisíc divákov. V novembri 2011 vydali DVD Kabát Banditi di Praga Turné 2011. Koncert na Vypichu zopakovali po piatich rokoch pod názvom Po čertech velkej koncert II. 13.septembra 2014, prišlo viac ako 70 tisíc divákov. Kabát získal Zlatého slávika za roky 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 aj 2012, za rok 2013 bol druhý, za roky 2014, 2015 a 2016 opäť na prvom mieste, počet zlatých slávikov kapely sa rozrástol na jedenásť. Dvanásteho zlatého slávika za rok 2017 pre nejasnosti v hlasovaní vrátili organizátorom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM