MojAndroid

Spoločnosť Zendrive zverejnila veľmi zaujímavú štúdiu, ktorá zbierala dáta o správaní sa šoférov za volantom v priebehu vyše 250 miliárd najazdených kilometrov. Zo štúdie vyplýva, že šoféri závislí od telefónu sú nebezpečnejší ako tí, ktorí si za volant sadnú pod vplyvom alkoholu.

Štúdia hovorí o tom, že iba vlani bolo zabitých 6 227 chodcov s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli nepozornosti vodiča spôsobenej telefónom. Šoféri závislí od telefónu ignorujú cestu až 28 % času, pričom za volantom trávia 1,5x viac času ako priemerný človek a používaním telefónu za volantom strávia až 3x viac času.

S používaním telefónu za volantom sa však viaže množstvo ďalších negatívnych štatistík:

  • hoci 90 % opýtaných sa považuje za bezpečných šoférov, až 47 % z nich používa telefón 10 a viac percent času, ktorý trávia za volantom
  • jeden test odhalil, že pri používaní telefónu má šofér rovnaké príznaky nepozornosti ako človek s hladinou alkoholu v krvi 0,08 %
  • používatelia smartfónov majú väčšiu predispozíciu na nehody
  • používatelia smartfónov reagujú na brzdenie o 9 % pomalšie, autá prenasledujú s príliš malým odstupom a po brzdení zrýchlia až o 19 % neskôr

Veľmi dôležitou súčasťou zistenia štúdie je aj fakt, že šoféri s telefónom v ruke predstavujú potenciálne väčšie riziko aj kvôli tomu, kedy sa vyskytujú na ceste. Kým šoféri pod vplyvom alkoholu si sadajú za volant v priemere o tretej hodine rannej, šoféri závislí od telefónu cestujú najčastejšie počas špičky medzi 07:00 a 18:00.

Ide aj o slovenský problém

Hoci štúdia spomínaná vyššie sa zameriavala na amerických šoférov, tento problém sa týka aj Slovákov. Veľkú kampaň proti používaniu smartfónov za volantom odštartoval Matej “Sajfa” Cifra v spolupráci s operátorom O2. Ten priniesol rovnako zaujímavé štatistiky z používania smartfónov za volantom, ktoré ukazujú, že ide o skutočne veľký problém, ktorý treba riešiť.

Používate telefón za volantom?

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+