Bankoví klienti sa sťažujú najmä na poplatky súvisiace s úvermi

18.04.2019 (13:00)

Národná banka Slovenska udelila v minulom roku dve sankcie, zároveň vykonala dohľad na mieste v troch bankách.




Národná banka Slovenska (NBS) eviduje každoročne sťažnosti spotrebiteľov na subjekty finančného trhu a sťažnostiam sa nevyhnú ani bankové domy. V minulom roku centrálna banka prijala od spotrebiteľov takmer dvetisíc rôznych podaní, pričom zhruba 27-percentný podiel tvorili podnety na banky. Sťažnosti sa týkali hlavne poplatkov súvisiacich s úvermi na bývanie a spotrebiteľskými úvermi. Podnety smerovali aj na kartové a platobné transakcie. NBS udelila aj sankcie, a to VÚB banke a Prima banke. Zároveň vykonala dohľad v troch bankách.

Sankcia pre VÚB sa týkala ešte spoločnosti Consumer Finance Holding, keďže banka sa stala jej právnym nástupcom. Rozhodnutie centrálna banka vydala na základe kontroly z roku 2015 vo vtedajšej firme Consumer Finance Holding. "Týkalo sa to len určitého obdobia v mesiacoch september a október. To už je však bezpredmetné, nakoľko už samotná firma Consumer Finance Holding v čase svojej existencie zjednala nápravu a s účinnosťou od 1. januára 2018 zanikla, rozdelením a následným zlúčením časti spoločnosti s VÚB bankou," vysvetlil pre agentúru SITA PR manažér VÚB banky Dominik Miša.

Sankcia pre Prima banku súvisela ešte s bývalou Sberbank Slovensko, ktorú Prima banka odkúpila. Sberbank podľa NBS na konci roka 2016 neinformovala dopredu vyše päťtisíc svojich klientov o tom, ako mení obchodné podmienky. Ak si klienti Sberbank sami nenaštudovali nové podmienky, nezistili, že banka zrušila výbery hotovosti z termínovaných vkladov, bežných účtov aj vkladných knižiek vedených v cudzej mene.

Národná banka vlani ukončila tzv. dohľad na mieste v troch bankách, a to v Slovenskej sporiteľni, Poštovej banke a Tatra banke, ktorý sa začal ešte v roku 2017. V týchto prípadoch centrálna banka sankcie neuložila. V Slovenskej sporiteľni preverovali všetky typy retailových úverov, zamerali sa predovšetkým na ochranu spotrebiteľa, plnenie regulačných a legislatívnych požiadaviek. "V banke sme následne urobili niekoľko zmien, ďalšie implementujeme postupne, ako vznikajú odporúčania a regulácie NBS," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Dohľad na mieste v Poštovej banke bol zameraný najmä na poskytovanie spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie. "Banka prijala opatrenia na zlepšenie poskytovania svojich služieb," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. V Tatra banke vykonávala NBS dohľad so zameraním na odštepný závod Raiffeisen banka, a to pre oblasť poskytovania spotrebných úverov. Aj v tomto prípade banka prijala postačujúce opatrenia a nezrovnalosti odstránila.

Banky sa podľa ich vyjadrení snažia vyhodnocovať sťažnosti klientov hneď a podrobne. "Ak zistíme pochybenie na našej strane, situáciu čo najskôr napravíme a klientovi sa ospravedlníme. Ich podnety nám slúžia aj pri vytváraní či pri zmenách bankových produktov a služieb. V prípade, že zamestnanci postupovali správne, snažíme sa vždy klientovi vysvetliť a zdôvodniť náš postup," uviedla Cesnaková. VÚB banka ak príde v procese riešenia reklamácie na nejaký problém, tak hneď prijíma opatrenia, aby sa to už neopakovalo.

Sťažnosti a reklamácie Poštová banka rieši v súlade s reklamačným poriadkom banky a prijatými vnútornými predpismi. Aj Poštová banka v prípade, že je reklamácia alebo sťažnosť opodstatnená, snaží sa prijať také opatrenia, aby podobným situáciám v budúcnosti predišla. Tatra banka sa podľa jej vyjadrení zaoberá všetkými podnetmi svojich klientov, nielen podnetmi adresovanými centrálnej banke. "Podnety klientov sú vždy riadne preverené nezávislým útvarom banky," doplnila Žiaranová.
 
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák