Kváskové pagáče

emko ~ 18. apríl 2019 - 6:45

Na klasické pagáče z droždia tu už mám niekoľko receptov. Pagáče syrové, bryndzové, oškvarkové a zemiakové.

Toto je recept na pagáče z kvásku. S plnkou sa môžete pohrať a inšpirovať u vyššie spomínaných pagáčov. Ja som tentokrát plnila varenými zemiakmi a syrom.

Vyšli mi dva plechy malých pagáčikov a zjedli sa všetky hneď, len tak zaprášilo :) Pre deti som jeden plech solila menej a pagáče zapíjali mliečkom. Dospelým som jeden plech pripravila poriadne posolený hrubozrnou soľou a rascou. Tieto pagáče sa zapíjali pivom a vínom :) Ale môžete použiť na posypanie aj rôzne semienka, alebo strúhaný syr.

Kváskové pagáče stojí za to vyskúšať. Ak nemáte kvások, tak nie je čoho sa obávať. V tomto článku Ako vyrobiť domáci kvások sa všetko dozviete :)

Suroviny
Rozkvas:
 
 
100
g
Cesto:
 
 
300
ml
1
ks
80
ml
1
KL
štipka
 
Plnka:
 
 
150
g
1
ks
 
 
Ostatné:
 
 
 
 
 
 

Najprv si pripravíme rozkvas. Asi dve lyžice kvásku rozriedime vodou, pridáme múku a necháme kvasiť. Keď sa začnú tvoriť v kvásku bubliny a zväčší sa jeho objem aspoň o 20 percent, môžeme pokračovať v príprave cesta. Väčšinou to trvá asi 2 hodiny, záleží od teploty miestnosti a vody, ktorú sme použili.

Z aktivovaného kvásku odoberieme 200 gramov a dobre rozmiešame s 300 ml vlažného mlieka.

Pridáme múky a dobre premiešame, aby neostala nikde suchá múka. Necháme oddýchnuť prikryté asi 10 minút.

Pridáme uvarené, vychladnuté a nastrúhané zemiaky. Tiež vajíčko, rascu, soľ a olej. Cesto dobre prehnetieme. V tomto štádiu sa lepí, ale postupne sa to bude zlepšovať.

Cesto necháme asi 2 až 3 hodiny kysnúť. Počas tejto doby ho asi každých 15 až 20 minút natiahneme a preložíme z krajov do stredu. Podobne ako pri príprave kváskového chleba. Vykysnuté cesto je nadýchané, hladké a už sa oveľa menej lepí.

Cesto preložíme z misy na pomúčenú dosku. Dobre to ide stierkou, snažíme sa cesto vyklopiť v jednej kompaktnej forme.

Pomúčime cesto aj svoje ruky a dlaňami vytvoríme z cesta obdĺžnik. Ten ešte vyvaľkáme na hrúbku asi pol až jeden centimeter. Dávajte pozor aby ste múku sypali jemne a rovnomerne, najlepšie je použiť sitko.

Cesto preložíme zprava do stredu a zľava do stredu, teda na trikrát.

Potom ešte to isté z vrchu a zo spodu. Vytvoríme teda obálku. Tú pomúčime, otočíme a znovu pomúčime. Zakryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút.

Zatiaľ si pripravíme plnku zmiešaním všetkých potrebných surovín. Alebo použite inú plnku podľa fantázie. Oškvarkovú, bryndzovú cesnakovú a podobne.

Podkysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme celé kačacou masťou. Tá dodá pagáčom parádnu chrumkavosť. Posolíme a okoreníme. Na polovicu cesta rozotrieme plnku.

Cesto preložíme zľava doprava a zo spodu hore.

Necháme kysnúť asi pol hodiny. Potom cesto znovu rozvaľkáme asi na centimeter a kolieskom vykrajujeme pagáče.

Pagáče uložíme na plech, aby mal každý kúsok svoje miesto. Necháme kysnúť ešte asi 20 až 30 minút. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a soľou, alebo sezamovými a inými semienkami.

Dáme piecť na 190 stupňov do rozohriatej rúry asi 15 minút. A hotovo :)

Komentáre

terusica ~ 1. marec 2019 - 11:45

Ahoj. Môžem namiesto oleja použiť bravčovú masť?

0

Kvetka ~ 27. október 2017 - 3:18

No parádne pagáčiky, určite vyskúšam. Kváskový chlebík pečiem asi pol roka vďaka Tvojim skvelým príspevkom a kvásku a môžem povedať že čím dlhšie sa tomu venujem tým je chlebík lepší.

0

vanilka111 ~ 26. október 2017 - 11:58

Ahoj,vyzerajú krásne. Tiež sa na ne chystám. Oškvarkov mám habadej. Tiež kváskujem,ale dve hodiny na rozkvas je predsa málo. Kvások potrebuje aspoň osem hodín na rozkvas a potom už vymiesené cesto ozaj tie dve hodinky. Kto ide skúšať prvý raz,môže byť sklamaný z výsledku. Mám silný starý kvások,ale ked som chcela urýchliť a miesila som po šiestich hodinách, cesto bolo lenivé a výsledok slabý.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj