Nadácia otvorenej spoločnosti cenu verejnosti vyhlasuje ako organizátor súťaže Novinárska cena spolu s Nadace Open Society Fund Praha, ktorá zastrešuje rovnakú súťaž v Česku.

Na Česko-slovenskú cenu nebolo možné prihlásiť sa. Príspevky, za ktoré verejnosť hlasuje, navrhujú poroty spolu s Radami súťaže českej a slovenskej Novinárskej ceny.

O víťazovi sa rozhoduje v online hlasovaní, ktoré bolo spustené vo štvrtok. Cena bude udelená príspevku, ktorý mal podľa ľudí najväčší spoločenský dopad alebo zásadne prispel k posilneniu práv občanov.

Nominovaných je celkovo desať televíznych, rozhlasových, printových aj online príspevkov. Päť od českých autorov a päť prác slovenských novinárov.

Porota v tejto kategórii nominovala aj článok zavraždeného investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka. Cenu môže získať jeho posledný článok, v ktorom približuje prepojenie kalábrijskej mafie na slovenských politikov.

Článok „Talianska mafia na Slovensku. Jej chápadlá siahajú aj do politiky“ bol publikovaný až po jeho smrti, dokončiť ho už nestihol. Viaceré slovenské médiá sa rozhodli zverejniť ho spoločne a v rovnakom čase.

Okrem J. Kuciaka je možné v rámci ceny verejnosti hlasovať aj za ďalších slovenských novinárov. Medzi nimi je fotografka Diana Černáková z portálu Webnoviny.sk. Tá získala nomináciu za fotografiu premiéra Roberta Fica s úškrnom na tvári, ktorý mal počas odovzdávania svojej demisie do rúk prezidenta Andreja Kisku.

Denník Sme je nominovaný za „historickú minútu po minúte“ „Moskovský protokol znamenal koniec Pražskej jari a začiatok normalizácie“. Boris Vanya, Veronika Orviská, Jakub Filo, Matúš Burčík, Lucia Krbatová, Jakub Habas ju pripravili pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej na územie Československa.

„Počas nej sme presne počas určených časov v priebehu 20. a 21. augusta aktualizovali udalosti na webe Sme.sk, tak ako keby sa skutočne diali. Celý výstup sme dopĺňali o fotogalérie, videa, zvukové záznamy a ďalšie texty s pamätníkmi udalosti, historikmi a spomienkami ľudí z jednotlivých regiónov,“ predstavuje kolektív svoj projekt.

Investigatívna reportérka RTVS Katarína Začková pripravila publicistický film, v ktorom nazrela na aktuálny stav Žitného ostrova ako najväčšej zásobárne pitnej vody v Európe. Ako už naznačuje názov Ostrov žitný už nie je taký pitný, priblížila environmentálne záťaže, ktoré túto oblasť ohrozujú.

Verejnosť môže hlasovať aj za Karola Sudora, reportéra Denníka N. Ten urobil rozsiahly rozhovor s Michalom Kocábom, hudobníkom, poradcom prezidenta Václava Havla aj niekdajším ministrom pre ľudské práva a národnostné menšiny v Česku.

Spoluzakladateľ Občianskeho fóra počas revolúcie v 1989 K. Sudorovi prezradila aj to, že „Generáli z Najvyššieho sovietu po nás tak vrieskali, až som sa ich normálne bál, KGB sa zase vyhrážala“.

Z českých prác porota vybrala článok Ivany Svobodovej o nešťastí v českom jazere Lhota v časopise Respekt, skupinu redaktorov Českého rozhlasu za špeciálne vysielanie k výročiu okupácie, projekt Chudé Česko tímu z portálu Akuálně.cz, reportáž Lenky Klicperovej a Markéta Kutilová zo Sýrie v časopise Reflex a reportáž Davida Macháčka z ČT, ktorý sa priblížil vývoz českých zbraní do Azerbajdžanu.