Svet kresťanstva 18. apríl 2019

Pápež pri Urbi et Orbi: Nech z nás Boh utvorí budovateľov mostov, a nie múrov

TASR Postoj
TASR Postoj
Pápež v príhovore odsúdil útoky na Srí Lanke.
Pápež v príhovore odsúdil útoky na Srí Lanke.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Pápež pri Urbi et Orbi: Nech z nás Boh utvorí budovateľov mostov, a nie múrov
Pápež František počas udelenia požehnania Mestu a svetu (Urbi et orbi) na Veľkonočnú nedeľu. Foto – TASR/AP

Na Veľkonočnú nedeľu pápež František slávil na Námestí sv. Petra omšu a udelil veľkonočné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a Svetu).

František predniesol pred požehnaním príhovor, v ktorom prosil o pokoj vo svete. 

Upriamil pozornosť na krajiny Blízkeho východu, ktorý je podľa jeho slov stále trýznený rozdeleniami a napätiami. „Zvlášť myslím na obyvateľstvo Jemenu, a najmä deti, vyčerpané hladom a vojnou. Veľkonočné svetlo nech osvieti všetkých vládnucich predstaviteľov a národy Blízkeho východu, počnúc Izraelčanmi a Palestínčanmi, a nech ich podnecuje uľaviť toľké bolesti a zasadzovať sa za budúcnosť pokoja a stability,“ povedala hlava Katolíckej cirkvi desaťtisícom pútnikom na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

Ďalej František prosil za obyvateľov afrického kontinentu, Ameriky či východnej Ukrajiny.

„Zoči-voči toľkým utrpeniam nášho času nech nás Pán života nenájde chladných a ľahostajných. Nech z nás utvorí budovateľov mostov, a nie múrov. On, ktorý nám dáva svoj pokoj, nech dá utíchnuť hluku zbraní, tak v oblastiach vojny, ako aj v našich mestách, a nech inšpiruje vodcov národov k angažovanosti za ukončenie pretekov v zbrojení a znepokojujúceho šírenia zbraní,“ dodal pápež.

František označil za „kruté násilie“ bombové útoky na Srí Lanke, pri ktorých na Veľkonočnú nedeľu prišlo o život viac ako 190 ľudí, informovala agentúra Reuters.

„So zármutkom a bolesťou som sa dopočul správy o vážnych útokoch, ktoré práve dnes, na Veľkú noc, priniesli žiaľ a bolesť do kostolov a ďalších miest na Srí Lanke,“ povedal pápež desaťtisícom veriacich, ktorí sa v nedeľu zišli na vatikánskom Námestí sv. Petra, aby si vypočuli jeho tradičné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu). 

„Chcel by som vyjadriť svoju láskyplnú blízkosť ku kresťanskej komunite, ktorá bola zasiahnutá, keď sa zišla na modlitby, a tiež všetkým obetiam tohto krutého násilia,“ pokračoval František z loggie Baziliky sv. Petra. „Zverujem Pánovi tých, ktorí tragicky zomreli, a modlím sa za zranených a všetkých tých, ktorí trpia v dôsledku tejto dramatickej udalosti,“ dodal v tejto súvislosti.

Požehnanie pápež predniesol po tradičnej veľkonočnej omši, ktorú si prišlo vypočuť zhruba 70 000 veriacich, uvádza agentúra AFP.


Pohľad na veriacich na Námestí sv. Petra počas sv. omše, ktorú celebroval pápež František. Foto – TASR/AP


Pápež František prechádza pomedzi kvetinovú výzdobu na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto – Facebook/Vatican News

Na Bielu sobotu pápež pokrstil ôsmich dospelých

V sobotu večer slávil pápež František v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne veľkonočnú vigíliu. Počas nej udelil iniciačné sviatosti (krst, birmovanie, prvé sv. prijímanie) ôsmim dospelým z Talianska, Ekvádoru, Peru, Albánska a Indonézie.

„Boh nás žiada hľadieť na život tak, ako naň pozerá on, ktorý vidí vždy v každom z nás nezničiteľný zárodok krásy. Uprostred hriechu vidí deti, ktoré treba pozdvihnúť, uprostred smrti vidí bratov a sestry, ktorých treba vzkriesiť, uprostred zúfalstva srdcia, ktoré treba potešiť. Neboj sa teda!“ povedal pápež v homílii. „Pán miluje tento tvoj život, aj keď máš strach hľadieť naň a vziať ho do rúk. Na Veľkú noc ti ukazuje, ako ho miluje, až tak, že všetkým v ňom prešiel, že zakúsil súženie, opustenosť, smrť a podsvetie, aby odtiaľ víťazne vyšiel a povedal ti: ,Nie si sám, dôveruj vo mňa!‘“


Pápež František drží sviečku počas slávenia Veľkonočnej vigílie na Bielu sobotu. Foto – TASR/AP

Pápež na krížovej ceste hovoril o utrpení migrantov pre politickú vypočítavosť

Pápež František a tisíce veriacich počas veľkopiatkovej krížovej cesty v rímskom Koloseu spoločne rozjímali nad neutešenou situáciou žien nútených k prostitúcii, marginalizáciou prisťahovalcov a utrpením ďalších ľudí.

Informovala o tom agentúra AP.

Krížovú cestu, pripomínajúcu utrpenie a smrť Ježiša Krista, sledovalo približne 20 000 pútnikov. Vypočuli si aj meditácie talianskej mníšky Eugenie Bonettiovej (80).

Takmer štvrť storočia pomáhala migrantom a ženám núteným k prostitúcii – a stále, takmer každý večer, vychádza od ulíc Ríma, aby im priniesla nádej.

Pápež František hovoril o utrpení migrantov, ktorí nachádzajú zavreté dvere pre „politickú vypočítavosť“, ako aj o deťoch zranených v ich „nevinnosti a čistote“, čím mal na mysli činy pedofilných duchovných, poznamenala AP.

Pápež ešte pred krížovou cestou slávil vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pamiatku Kristovho umučenia.

Na Bielu sobotu bude pápež predsedať sláveniu Veľkonočnej vigílie.

Na Veľkonočnú nedeľu bude sláviť omšu na Námestí sv. Petra a napoludnie udelí z loggie Vatikánskej baziliky tradičné požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi).

V pondelok prednesie modlitbu Raduj sa, nebies Kráľovná (Regina Coeli), ktorá vo veľkonočnom období nahradzuje modlitbu Anjel Pána.

Pápež František umyl nohy väzňom

Pápež František umyl na Zelený štvrtok symbolicky nohy 12 väzňom, ktorých zároveň vyzval, aby si navzájom pomáhali ako bratia.

Tradičný akt, ktorý je spomienkou na to, ako Ježiš pred Poslednou večerou umýval nohy 12 apoštolom, vykonal pápež v nápravnovýchovnom zariadení v talianskom mestečku Velletri, ležiacom 40 kilometrov južne od Ríma.

S obradom bola spojená aj súkromná omša. František často na Zelený štvrtok umýva nohy práve väzňom, pričom minulý rok podobne slávil Eucharistiu v rímskej väznici Regina Coeli, priblížil server Vatican News. Umývanie nôh je gestom odkazujúcim na Ježiša a symbolizujúcim službu, ktorou aj najdôležitejší hodnostári slúžia tým na okraji spoločnosti.

Pápež na štvrtkovej omši väzňov vyzval, aby sa nesnažili o nadvládu medzi sebou a snažili sa tiež o to, aby bitky, ku ktorým medzi nimi dochádza, boli len „letmou vecou“.

„Ten najväčší musí slúžiť tomu najmenšiemu. Ten, kto sa cíti najväčší, musí byť služobníkom,“ povedal František. „Dovoľme, aby nám toto gesto, ktoré vykonávam, pomohlo viac slúžiť si navzájom, byť priateľskejšími, byť v tomto bratmi,“ citovala ho agentúra AP. Následne poumýval a pobozkal nohy dovedna 12 väzňom, z ktorých bolo deväť Talianov, jeden Brazílčan, jeden z Pobrežia Slonoviny a jeden z Maroka.
 

Svätý týždeň, ktorým si katolíci pripomínajú udalosti ukrižovania, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista, je tento rok obzvlášť dojímavý pre rozsiahly požiar, ktorý poškodil v pondelok parížsku katedrálu Notre-Dame, symbol francúzskych katolíkov.

František po požiari opakovane tlmočil svoju sústrasť francúzskym veriacim a v stredu podľa vatikánskeho hovorcu prijal telefonát od amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý mu v súvislosti s požiarom parížskej katedrály tlmočil spolupatričnosť Američanov. Pápež telefonoval aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý vo štvrtok informoval, že Františka pozval do Paríža.

František ešte dopoludnia predsedal vo Vatikáne omši svätenia olejov, ktorou sa začínajú obrady Veľkej noci. Omša svätenia olejov, Missa Chrismatis, sa uskutočnila v Bazilike sv. Petra za účasti stoviek kňazov, pričom posvätil oleje, ktoré budú používané počas celého roka pri vysluhovaní sviatostí.

„Nie sme distribútormi oleja vo fľaši. Sme pomazaní, aby sme pomazávali,“ povedal pápež kňazom v homílii. „Pomazávame rozdávajúc seba samých, rozdávajúc svoje povolanie a svoje srdce. Zatiaľ čo pomazávame, sme opätovne zjednotení vierou a láskou nášho ľudu.“ 


Pápež František fúka do amfory s olejom počas omše svätenia olejov v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Foto – TASR/AP

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia