Skladací Samsung Galaxy Fold má problémy. Obrazovka zatiaľ veľa nevydrží

Novinka sa začne predávať 26. apríla, prvé vzorky však už dorazili do zahraničných redakcií. Na viacerých z nich sa objavili problémy a poškodenia revolučného skladacieho displeja.

Zatiaľ nie je jasné, či budú skladacie smartfóny naozaj trendom a veľkým prelomom v mobilnom segmente, alebo pôjde len o predraženú slepú uličku, ktorú zákazníci odmietnu.

Prvý seriózny pokus od Samsungu, model Galaxy Fold sa začne predávať už 26. apríla. Výrobca zahraničným kolegom už stihol rozdať desiatky testovacích kusov, aby pre potenciálnych zákazníkov pripravili svoje recenzie a prvé dojmy.

Výsledky bohužiaľ nie sú tak presvedčivé, ako by si značka predstavovala. Recenzent serveru The Verge Dieter Bohn hlási, že po dvoch dňoch používania objavil v mieste zlomu displeja malú nerovnosť. Aktívne rozkladanie a skladanie Galaxy Fold tento hrb zväčšovalo a viedlo až k poškodeniu displeja. Na obrázkoch vidno dva úzke pásy pixelov, ktoré svietia už len na bielo.

foto: TheVerge.com

Jedným z vysvetlení môže byť prítomnosť väčšej nečistoty, ktorá sa pod displej dostala zospodu a poškodila ho tlakom. V strede (v mieste ohýbania) totiž vidno medzery v ráme.

Nezostalo však len pri jednej poruche. Redaktor CNBC na Twitteri ukázal svoju vzorku, tentoraz s displejom očividne prelomeným na dve polovice.

Pokazený Galaxy Fold ukázal Mark Gurman z Bloomberg.com aj YouTuber Marques Brownlee známejší ako MKBHD.

Ukázalo sa, že niektorí novinári z displejov svojich smartfónov strhli fólie, ktoré podľa Samsungu odstraňovať nemali. Na predajných vzorkách by sa malo nachádzať jasné varovanie, aby ste zdanlivú ochrannú fóliu neodnímali. Poškodené vzorky putovali do laboratórií výrobcu na ďalšiu analýzu.

Flexibilná fólia má nahrádzať tradičné krycie sklo bežné na tradičných smartfónoch. To by nebolo možné ohýbať. Obrazovka Galaxy Fold s mäkkou fóliou teda môže byť náchylnejšia na škrabance a iné poškodenie. Redaktor The Verge, narozdiel od iných, fóliu na zariadení ponechal.

Zdroj: The Verge

Reakcia spoločnosti Samsung na vzniknutú situáciu (18. 4. 2019, 21:40):

"Obmedzený počet prvých vzoriek Galaxy Fold bol poskytnutý médiám za účelom testovania. Dostali sme niekoľko hlásení týkajúcich sa hlavného displeja na poskytnutých vzorkách. Dané kusy dôkladne skontrolujeme, aby sme zistili príčinu tejto záležitosti.

Osobitne, niekoľko recenzentov uviedlo, že odstránili vrchnú vrstvu displeja, čo spôsobilo poškodenie obrazovky. Hlavný displej na Galaxy Fold je vybavený vrchnou ochrannou vrstvou, ktorá je súčasťou štruktúry displeja a je určená na ochranu obrazovky pred nechcenými škrabancami. Odstránenie ochrannej vrstvy alebo pridanie lepidiel na hlavný displej môže spôsobiť jeho poškodenie. Zabezpečíme, aby sa tieto informácie dostali jasne k našim zákazníkom," David Sahula, hovorca Samsung Electronics Czech and Slovak

Diskusia k článku:

david hulák 18.04.2019 - 21:40

Veď je to samsung tak či čakáte. Vydať rýchlo medzi prvými aj keď to je tretinifunkčné a dokazí sa to hneď ako to začne človek používať. Tak isto aj tá ich nefunkčná čítačka v displeji. Treba kúpiť apple veci. Apple tam niečo dá až vtedy keď to používateľ využije a funguje to

Richard Hombauer18.04.2019 - 23:45 Trvalý odkaz

Doplnené vyjadrenie spoločnosti Samsung: "Obmedzený počet prvých vzoriek Galaxy Fold bol poskytnutý médiám za účelom testovania. Dostali sme niekoľko hlásení týkajúcich sa hlavného displeja na poskytnutých vzorkách. Dané kusy dôkladne skontrolujeme, aby sme zistili príčinu tejto záležitosti. Osobitne, niekoľko recenzentov uviedlo, že odstránili vrchnú vrstvu displeja, čo spôsobilo poškodenie obrazovky. Hlavný displej na Galaxy Fold je vybavený vrchnou ochrannou vrstvou, ktorá je súčasťou štruktúry displeja a je určená na ochranu obrazovky pred nechcenými škrabancami. Odstránenie ochrannej vrstvy alebo pridanie lepidiel na hlavný displej môže spôsobiť jeho poškodenie. Zabezpečíme, aby sa tieto informácie dostali jasne k našim zákazníkom."

Tomas19.04.2019 - 09:47 Trvalý odkaz

Dalsi skvely Deiwidov nazor.

sysell19.04.2019 - 12:02 Trvalý odkaz

A co cakali, displej chranny plastom, namahany neustale na ohyb, uplne zbyttocny nepouzitelny produkt, ok ako technologicka sranda ale prakticky zbytocne slepa cesta

Tomas19.04.2019 - 12:52 Trvalý odkaz

Niektori ludia su fakt blbi... sysell, Deiwid atd. Mame tu prvu generaciu a hned cakate, ze bude dokonala. Ani televizor nebol hned farebny a tenky. Maly nezdar a hned to tu odsudzujete.
Kazdemu jednemu produktu trva roky, kym sa dostane na urcitu uroven. A bez nezdarov a pokusov by sa na tu uroven nikdy nedostal. Keby ludia nezomierali pri pokuse vyrobit lietadlo, ziadne by sme tu dnes nemali.
Keby hned takto vsetko zavrhnes, tak by sme boli teraz niekde v stredoveku a mozno ani tam nie, ale to niektori ludia zjavne nechapu.

Celá diskusia 21 príspevkov