Talkšou, ktorej záznam vysiela RTVS na Dvojke, beží od roku 2013. Najskôr sa odohrávala v Štúdiu SND, neskôr v Sále činohry. Po pár mesiacoch o projekt prejavila záujem spravodajská Ta3, ktorá preň našla priestor vo svojom programe. Dvojka ho vysiela od roku 2017.

Spolupráca so SND, ktoré figurovalo aj v názve talkšou, sa aktuálne skončila. Informovali o tom tvorcovia programu tento týždeň na Facebooku. V stanovisku približujú, že Trochu inak sa konalo vždy v pondelky, keď bol v divadle voľný deň.

Najnovšie sa podľa nich vedenie činohry rozhodlo, že je nutné aj tieto voľné pondelky držať obsadené pre prípadné skúšky predstavení.

„A to napriek tomu, že tým divadlo príde o nemalé financie, ktoré sme od januára tohto roku platili za prenájom sály alebo o priestor na propagáciu predstavení a osobností SND,“ uvádzajú v stanovisku a dodávajú, že podľa nich by bolo ich účinkovanie technicky aj časovo možné aj v máji či júni. Ako pripomínajú, občas sa nakrúcalo aj v priestoroch opery a baletu.

Prenájom komplikoval spoluprácu

Portál Omediach.com informoval o tom, že vedenie Činohry SND s názorom tvorcov Trochu inak nesúhlasí. Ako sa preň vyjadril šéf činohry Michal Vajdička, na projekte sa do istej miery podieľala aj samotná činohra dramaticky aj produkčne.

Štáb podľa M. Vajdička po čase podpísal s vedením SND zmluvu o bežnom komerčnom nájme a vymenili priestor Veľkej sály Činohry SND za priestor Opery SND. „Pravdepodobne sa tak rozhodli na základe snahy o rozšírenie kapacity hľadiska,“ vyjadril sa pre Omediach.com. Činohra im ale poskytla priestor v prípadoch, keď bola opera obsadená.

Šéf činohry tiež uviedol, že kým bola spolupráca nastavená ako vzťah spoluorganizátorov, Činohra SND sa snažila upravovať mesačný hrací plán v prospech Trochu inak. Zmenou tohto vzťahu podpísaním zmluvy ale nastala situácia, že kvôli komerčnému nájmu nemôže ohroziť vlastnú produkciu. Termíny sa podľa M. Vajdičku prekrývali s inými aktivitami, ktoré hostí činohra. 

Skutočnosť, že na Trochu inak sa podieľali aj profesionáli z SND, netaja ani tvorcovia talkšou, ktorý SND poďakovali, no dodali tiež poznámku, že hoci rozhodnutie rešpektujú, nechcú pátrať po jeho skutočných príčinách a podporovať tým rôzne teórie.

Nakrúcať budú v koncertnej sále

V SND sa Trochu inak nakrúcalo naposledy tento týždeň. Najbližšia časť tolkšou sa už odohrá v máji na pôde Slovenského rozhlasu, konkrétne vo Veľkom koncertnom štúdiu. Práve tieto priestory RTVS ponúklo tvorcom relácie.

V nových priestoroch vítajú lepšiu akustiku, cenovo dostupnejšie vstupenky pre divákov či variabilitu termínov, hoci s menšou kapacitou. Tím sa v stanovisku poďakoval aj RTVS sa poďakoval „za ponúknutú pomocnú ruku ako aj za viaceré pokusy odchod z SND odvrátiť“.

Kým vstupenky v divadle na Trochu inak sa predávali od 20 eur, v rozhlase sa začínajú na ôsmich eurách, najdrahšie sú za 22 eur. Prvá nahrávka v nových priestoroch bude 13. mája. Tvorcovia zároveň chystajú špeciál talkšou Trochu inak v Prahe, kde je na programe 30. mája.

„Veríme, že Trochu inak aj v novej realite čaká rovnako pozitívna budúcnosť. Naďalej aj na obrazovkách RTVS,“ potvrdil tím tvorcov aj pokračovanie programu v televízii. Okrem A. Vincezovej stojí za týmto projektom aj režisér Richard Raiman a producent Daniel Rabina.