Veľká noc na Slovensku: ako vyzerá typický jedálniček a čo najviac nakupujeme?

Veľká noc patrí medzi najvýznamnejšie kresťanské sviatky a oslavuje ju významná časť ľudí nielen na Slovensku či v Európe, ale aj na celom svete. Spôsoby slávností a tradícií sa síce rôznia, avšak pestrejší a honosnejší jedálniček je neodmysliteľne súčasťou každého sviatočného stola. Niektoré chute sa síce v čase menia, väčšina Slovákov sa však aj naďalej drží zvykov našich predkov.

Korbáče z vŕbového prútia na prenesenie nového života a silu na dievčatá, maľované kraslice, voňavky a stretnutia s rodinou. Aj tak sa dajú v skratke opísať sviatky Veľkej noci na Slovensku. Veľa z nich vychádza z dávnych tradícii našich predkov, niektoré sa nechali ovplyvniť aj zahraničím. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že Slováci si ctia a zostávajú verní svojej minulosti.

Veľká noc kedysi

„Tradičný znak Veľkej noci predstavoval v minulosti baránok, ktorý symbolizoval kresťanskú osobu Ježiša Krista. Podobné asociácie mali naši predkovia aj s mláďatami iných zvierat ako napríklad kuriatka, húsatká či ovečky, ktoré zase symbolizovali plodnosť. Vajíčka boli a stále sú považované za prastarú predstavu zrodenia nového života. Údená šunka, klobásky, slanina, jedlá z vajec a sladké dobroty ste našli skoro v každej rodine,“ objasňuje našu minulosť etnologička Katarína Nadaská a vysvetľuje, že mnoho z týchto jedál nájdeme na modernom sviatočnom stole aj dnes. „Samozrejmosťou bolo čerstvé maslo, mlieko, tvaroh, bryndza, medvedí cesnak, šťaveľ, chren či žihľavové listy, z ktorých sa varila polievka, šalát či prívarok. K tomu nesmel chýbať pohárik kvalitného slovenského vína alebo štamperlík pálenky na zohriatie,“ dopĺňa.


Prečítajte si tiež:

Takto vyzerá veľkonočný stôl na západnom, strednom a východnom Slovensku


Čo jedávame na Veľkú noc dnes?

Veľa tradičných pokrmov z čias našich predkov sa jedáva dodnes, aj keď v upravenej podobe. „Pred začiatkom Veľkej noci patria medzi najnakupovanejšie potraviny práve maslo, kurča, kačica šunky či údená bravčová krkovička. Nárast vnímame aj pri rôznych druhoch ovocia ako banány, hrozno a mandarínky. Pre tých menších rodičia nakupujú vajíčka a rôzne cukrovinky s veľkonočnou tematikou,“ upresňuje súčasné trendy Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA. „Vo všeobecnosti môžeme povedať, že počas tohto obdobia evidujeme nárast predaja ovocia a zeleniny, najmä zemiakov, ktoré sú základom pre šaláty, cukroviniek, alkoholických a nealkoholických nápojov. Zákazníci uprednostňujú predovšetkým rôzne kolové nápoje,“ vymenúva.

Veľká noc a pečenie

Podľa etnologičky boli zákusky, torty a iné sladké dobroty privilégiá najmä pre šľachtické žalúdky a až neskôr si ich mohli dovoliť aj v meštianskej a vidieckej kuchyni. Fakt, že dnes sa na sviatky pečú koláče rôzneho druhu v mnohých domácnostiach potvrdzuje aj veľký záujem o med, vajcia, cukor, maslo, múku či tuky na pečenie. A tí, ktorí nie sú fanúšikmi pečenia, siahnu po hotových dobrotách v duchu veľkonočnej symboliky.

Nové veľkonočné zvyky

V súčasnosti sa veľkonočné sviatky stali kombináciou prastarých tradícií našich predkov s prvkami niečoho nového. „Veľká noc je stále na Slovensku kombináciou kresťanského a ľudového sviatku so silným rodinným slávením,“ hodnotí K. Nadaská a dopĺňa, že aj napriek tomu k nám prenikajú nové zvyky ako hľadanie vajíčok či zajačikov v záhradách či parkoch, ktoré si obľúbili predovšetkým tí najmenší.

Výber a konzumácia vajíčok nielen na Veľkú noc

Hlavnými rozhodovacími kritériami pri výbere vajec sú podľa výsledkov prieskumu agentúry 2muse čerstvosť a kvalita, tesne po nich nasleduje cena a krajina, odkiaľ pochádzajú. Ľudia cielene hľadajú na pultoch vajcia slovenského pôvodu, pochádzajúce od slovenských producentov. Štyria z piatich oslovených ľudí tvrdia, že im záleží na tom, v akom prostredí žijú nosnice, viac ako dve tretiny z nich preferujú alebo akceptujú podstielkový chov nosníc.

Vajcia z podstielkového chovu ľudia vnímajú ako kvalitnejšie a predpokladajú, že nosnice žijú v lepších podmienkach a práve preto vajíčka z týchto chovov vyhľadávajú.

Vajcia aspoň raz do týždňa konzumuje 81 percent ľudí. Najpopulárnejšie sú miešané vajcia, nasledujú omeleta, volské oko a vajcia na tvrdo. Ostatné druhy prípravy vajec, ako vajcia na mäkko, benediktínske vajcia či vajcia na hniličku, sú skôr okrajovou záležitosťou.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto vyzerá veľkonočný stôl na západnom, strednom a východnom Slovensku