MENU
rodina-a-tehotenstvo

Tampóny a kalíšky, syndróm toxického šoku môžu dostať aj muži. O čo vlastne ide?

Tampón či kalíšok? Čokoľvek si žena vkladá do pošvy môže spôsobiť problémy. Prvoradá je hygiena a pravidlo, že hygienické pomôcky nesmú ostať v tele pridlho.
Zdroj: Shutterstock.com
Rodina a tehotenstvo

Tampóny a kalíšky, syndróm toxického šoku môžu dostať aj muži. O čo vlastne ide?

Spôsobujú ho bežné baktérie, na ktoré získate počas života imunitu. Ak nie, môže to skončiť fatálne, a nielen pre menštruujúce ženy.

Prichádza náhle, bez varovania a hoci ide o mimoriadne vzácne ochorenie, je postrachom mnohých žien. Väčšina o syndróme toxického šoku počula, pričom jeho vznik si spája s menštruačnými tampónmi. A hoci ženský cyklus v polovici prípadoch so syndrómom toxického šoku skutočne súvisí, nejde len o ochorenie menštruujúcich žien používajúcich tampóny.

Čítajte aj: Keby len bolesť! Dámy, koľko vás stojí menštruácia?

Priveľa toxínov

Syndróm toxického šoku spôsobujú baktérie nachádzajúce sa bežne ľudskom tele. Ide o infekčné ochorenie vyvolané zlatým stafylokokom, zriedkavo aj streptokokom. Zdravý organizmus sa s týmito baktériami vie vysporiadať. Stafylokoky začnú robiť problémy najmä vtedy, keď produkujú priveľa toxínov. Tie sa dokážu dostať hoci aj cez mikroranku na koži alebo sliznici do krvného obehu, čím spustia prudkú odpoveď imunity. Infekcia spôsobí v organizme šok, v najhorších prípadoch končí poškodením vnútorných orgánov až smrťou. Ide však o ojedinelé prípady, ktoré sa pri včasnej lekárskej pomoci väčšinou tragicky nekončia.   

VIDEO: Menštruačné kŕče i PMS zmiernia správne pohyby. ALE toto nerobte!  

Aj muži a deti

Syndróm toxického šoku môže vzniknúť pri rôznych ochoreniach od zápalu pľúc, obličiek, močového mechúra, až po kožné infekcie či popáleniny, ktoré sú týmito baktériami infikované. Hovorí sa teda, že toto ochorenie je spájané s ľuďmi, ktorí v poslednom čase prekonali chirurgický zákrok, infekcie mäkkých tkanív a kostí a tiež poštípanie hmyzom, preto sa syndróm toxického šoku vo výnimočných prípadoch môže objaviť u mužov i detí. Väčšinou sa však spája so ženami, ktoré v poslednom čase menštruovali, používali vnútromaternicové antikoncepčné telieska alebo vaginálne antikoncepčné pomôcky, tampóny či dokonca menštruačné kalíšky.

Je kalíšok lepší ako tampóny alebo vložky? Toto si o ňom myslí gynekológ

Zanesie infekciu

Toxický šok sa spája predovšetkým s používaním menštruačných tampónov, preto ak ich používate, je dôležité ich dostatočne často meniť. To znamená po 4 až 6 hodinách, nenechávajte ich v sebe pre istotu dlhšie. Z toho dôvodu lekári neodporúčajú superabsorbčné tampóny. Podľa najnovšieho francúzskeho výskumu však problémom môžu byť aj menštruačné kalíšky, ktoré naberajú v poslednom období na popularite. Odborníci upozorňujú na to, že infekciu má potenciál vytvoriť hocičo, čo si žena zavedie do pošvy.

Pri nesprávnej hygiene môže byť preto dlho zavedený tampón dobrým zdrojom pre množenie baktérií. Menštruačný kalíšok zase predstavuje riziko v prípade, ak nie je dostatočne dezinfikovaný alebo sa pri jeho zavádzaní dostane do tela priveľa vzduchu, čo je tiež predpoklad pre množenie nebezpečných baktérií. Potom už aj drobná ranka je vstupnou bránou pre toxíny spôsobujúce šok.

Tampóny môžu byť príčinou zápalov. Gynekológ o ich bezpečnom používaní

Buďte v pozore

Objavili sa u vás príznaky ako pri chrípke, máte náhlu vysokú horúčku alebo pocit slabosti, ktorý si neviete vysvetliť? Ak sa cítite zle a máte zavedený tampón alebo kalíšok, okamžite ho vyberte a vyhľadajte lekársku pomoc. Všímajte si aj ďalšie príznaky, ktoré môžu prezradiť syndróm toxického šoku:

  • zvracanie,
  • mdloba,
  • závrate,
  • hnačka,
  • nevoľnosť,
  • dezorientácia,
  • strata vedomia.

Môže vás zaujímať:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor